Hava Durumu

Altyapı müteahhitlerinin hükümetten beklentileri neler?..

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2021 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2021 08:09

Geçen hafta içinde Bursa genelinde kamuya iş yapan altyapı yüklenici müteahhitlerin AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç'a sorunlarını ileten bir dosya verdiğini köşemize taşımıştık.

O dosyayı veren isimlerden biri de Selçuk Demirci. Önceki gün telefonla ulaştığım Bursa genelinde kamuya bir çok iş yapan Demirci'ye sorunların ne olduğunu ve beklentilerinin neler olduğunu sordum o da net yanıt verdi.

Demirci konuya şöyle giriş yaptı:

Ülkemizin görünmeyen yatırımları arasında yer alan en önemli kalem olan altyapı yatırımlarıdır. Gerçekleşen altyapı yatırımları sayesinde ülkemiz çağdaş gelişmiş devletler seviyesine girme noktasında önemli mesafe kat etmiştir.

Bu yatırımların kahramanları olan altyapı inşaat müteahhitleri de ülkemizin kalkınması noktasında senelerdir her türlü fedakârlığa katlanarak çalışmalarına devam etmektedir.

Bizler altyapı müteahhitleri olarak önce ülkem, kentim düsturunu iş hayatına monte etmiş bireyler olarak bu çalışmaların her zaman hazzını duymuş bulunmaktayız.

Bursa özelinde 50 'ye yakın ülke genelinde yaklaşık 500 firma ve toplamda 400 bin çalışanı ile istihdama direkt olarak katkı sunmaktayız.

Ardından yaşanılan sorunları şu şekilde özetledi:

Malum bizlerin aldığı ihalelerde, toplam ihale bedelinin yaklaşık yüzde 80'lik kısmı hammadde maliyetlerinin oluşturduğu bilinen gerçektir.

Bizler de maliyet hesaplarını çıkartırken ana üreticilerden aldığımız hammadde fiyatlarıyla ihaleye hazırlanmaktayız.

Bunların üzerine makul kâr oranlarıyla aldığımız ihaleler maalesef yaklaşık son 2 yıldır dünyayı saran pandemi sürecini bahane eden uluslararası firmaların hammadde fiyatlarına beklentilerin üzerinde zam yapmasından dolayı aldığımız işlerin tamamlanma sürecini de zora sokarak hem bizleri hem de kamuyu zor duruma sokmuştur.

Misal olarak; ihaleye hazırlık sürecinde ihaleye girerken fiyat aldığımız demir, çimento ve polietilen borular başta olmak üzere birçok hammadde aldığımız ihalenin sözleşmesini imzasının mürekkebi kurumadan hammadde fiyatlarındaki anormal artışlar dikkat çekmektedir.

Demirci, ardından artışlarla ilgili saptama yaptı.

Bu minvalde pandemi koşullarını bahane ederek üreticiler demire bir yılda yüzde 120 çimentoya yüzde yüze yakın yine PVC boruya da dolar bazında yüzde yüzün üzerinde zamlar yapmış...

Kâr marjının yüzde 15 civarında olan sektörde bu artışların üzerine bir de kur farkları ilave olunca devletin vermiş olduğu TEFE, TÜFE farkları ile bu mağduriyetlerin giderilmediğini düşünüyor.
Mevcut durumun devam etmesi durumunda sektörün içinden çıkılamaz durum alacağını monopol piyasaya gidebileceği ihtimalini bizlerle paylaştı. Mevcut durum devam ederse birçok müteahhit ihaleye girme yasağı alabilir ve batar diyor.

Demirci ve meslektaşlarının çözüm önerisi:

Öncelikle yapılabiliyorsa geçmiş yıllarda çıkarılan kararname benzeri bir çalışma ile bu mağduriyetin giderilmesi için altyapı müteahhitlerine yapılan işin tamamlanma oranı baz alınarak oransal bazda fiyat farkı verilebilir.

Yine bir başka önerimiz kalem kalem maliyet ve tamamlanma oranları dikkate alınarak hammadde fiyatlarındaki artışa paralel olarak kalem kalem hesap edilerek fiyat artışı verilebilir.
Buradaki temel, üretici firmaların fiyatları baz olarak hesap edilir.

Bir başka önerimiz ise ihalesi gerçekleşen sözleşmesi imzalanan fakat fiyat artışlarından dolayı başlanmayan işlerden müteahhitlere vazgeçme olanağı sağlanabilir.

Yine ihalesi gerçekleşen başlayan işlerin tamamlanma oranları ve hakedişleri hesap edilerek artan maliyetlerden dolayı işlerinden vazgeçmek isteyen müteahhitler olursa bu istekleri yerinde kabul edilerek bu sözleşmenin feshine olanak sağlanabilir.

Son önerimiz olarak ihale kanunlarında TEFE TÜFE fiyat artışından ziyade geçmişte uygulanan 2886 sayılı ihale kanunun uygulanması ile bu sorunların çözüleceğini tahmin ediyoruz.

Diyor...

Sorunları açısından baktığımızdan doğru önerileri de makul gibi gözüküyor.

Bakalım altyapı yüklenicilerinin bu önerileri Ankara'da kabul görecek mi?

Onu da ilerleyen süreçte göreceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.