Hava Durumu

Asa'yla Marmarabirlik uçuşa geçmiş...

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2019 08:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2019 08:46

Gerçek olan şu son zamanlarda bölgeler, iller simgeleri, daha doğrusu coğrafi işaretleri ile anılmaya başlandı.
Bursa'nın ilçelerinin ortak simgelerinden biri de zeytin...
Gerçi bu bağlamda Gemlik coğrafi işareti de alsa bugün Gemlik Mudanya, Karacabey, İznik ve Orhangazi'de ciddi sayıda zeyin üreticisi bulunuyor.
Hal böyle olunca ambalajlı zeytin ve zeytinin türevleri denince akla Marmarabirlik geliyor...
Türkiye'nin hatta dünyanın en büyük sofralık zeytin üreticisi Marmarbirlik'in kuruluşu 1954 yılına kadar dayanıyor birliğin 8 kooperatif ve 32 bin ortağı olduğunu da dün ziyaretimize gelen Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa'dan öğrendik.
Özellikle son zamanlarda konuşulanlar Asa'yı üzmüş. Bu açıdan bakınca da Asa haklı. Zeytin üreticilerinin sorunları olabilir. Ama Marmarabirlik'e bağlı üreticlier bu sorunlardan ya az etkileniyor, ya da hiç etkilenmiyor.
Bugü itibarı ile Akhisar'dan tutun Hatay'a kadar çizgide zeytin üreticleri sorunları üzerinden Marmarabirlik'i hedef göstermek yanlış.
Misafirimiz olan Asa'yla birliğin dününü, bugünü ve yarınını konuştuk.
Daha doğrusu Asa birliği nereden almış, nereye getirmiş, hedefi ne desek daha doğru olacak. 2010 yılında birlik başkanlığına seçildiğinde Marmarabirlik tabiri caiz ise suni teneffüsle ayakta duruyormuş...
Biraz daha o şekilde gitse öz sermaye faiz yükünün altında yok olacakmış.

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ

Bunu ben demiyorum rakamlar diyor.
2010 yılında 2 milyon TL zarar açıklayan birlik şimdi 2019 yılının Ekim ayı itibarı ile kârı 80 milyon TL'ye ulaşmış. Diğer bir ifade ile yüzde 4 bin 100 büyümüş.
Özkaynaklar açısından baktığımızda ise 2010 yılında 111 milyon TL olan özkaynaklar şimdilerde 560 milyon TL'ye ulaşmış. Buradaki büyüme oranı da yüzde 500
Aktif toplamı da 202 milyon TL'den 700 milyon TL'ye çıkmış. Buradaki büyüme de yaklaşık 3 buçuk kat...
Bunun dışında son üç yılda 145 bin ton ürün alımı gerçekleşmiş çiftçiye 982 milyon TL ödeme yapılmış.
Zeytin, zeytinyağında 2010 yılında 173 milyon TL'lik satış 2019 yılında ekim ayı itibarı ile 513 milyon TL'ye çıkmış...

DÜNYANIN İLK VE TEK ZEYTİN LİSANSLI DEPOSU

Bir de gerçek olan şu Marmarabirlik'e bağlı kooperatiflerin depolama kapasitesi 30 bin tonlardan 85 bin tonlara çıkmış. Bir de bunun yanı sıra 17 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirerek 13 bin 500 ton kapasiteli lisanslı zeytin deposunu faaliyete geçmiş.
Burada tonu 25 TL. olan aylık depolama hizmetinin 10 TL'sinin devlet tarafından desteklendiğini de başkan Asa'dan öğrendik.
Toplamda yapılan yatırım miktarı ise 9 yılda 130 milyonTL'yi geçmiş. Diğer bir deyişle 9 yıl önce eksi 2 milyon TL ile aldığı Marmarabirlik'i Asa bugün itibarı ile hem 80 milyonTL kâra geçirmiş bir de üstüne üstelik 130 milyon TL yatırım yapmış. Öz sermayesi de 449 milyon TL artmış. Kısaca ortallar açısından baktığımızda kâr dahil yaklaşık 600 milyon TL'lik büyüme var...

ORTAKLARA MALİYETİNE GÜBRE SATIŞI

Birlik ayrıca ortaklarına maliyetine gübre desteği vermiş. Bunun yanı sıra domat zeytin fidanı dağıtarak da destek olmuş. En önemli kısmı ise kampanya dönemi bittikten sonra ürünlerin yüzde 80'lik kısmına tekabül eden paraları anında hesabına geçirmiş.Bu arada birlik hasat tahsilat mevsiminde tahsil edilmek suretiyle sigortacılık faaliyetlerinde bulunmaya başlamış.

54 ÜLKEYE 6 BİN 180 TON İHRACAT

Birlik bir yandan üretimini artırırken bir yandan da yabancı pazarlar arayışında, Geçen yıl 54 ülkeye 6 bin 180 ton zeytin ihracatı gerçekleşmiş.
Öte yandan geçen yıl Güney Kore ilk kez ihracat yapılan ülke olmuş.Birliğin diğer hedefi ihracat yaptığı ülkelerde o ülkenin yerel zincir mağazalarına girme hedefine de her geçen yıl biraz daha yaklaşmış.
Bu bağlamda birlik sadece Marmarabirlik ürünlerinin satılacağı konseptte işyerlerini de 2020 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışında açmaya başlayacak.
Kısaca Asa'nın başkanı olduğu birlik 2010 yılına göre bugün çok mesafe katetmiş. O yetmez diyor buna ilaveler olmalı diye hedefler koymuş.
Bize de takip etmek düşer...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.