Hava Durumu

Atatürk'ün doğduğu tarihte kurulan, adıyla var olan belediye...

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2019 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2019 08:43

Bursa özeline baktğımızda resmi rakamlara göre dernek sayısı 5 binli rakamları aşmış durumda. Hemşehri derneklerinin sayısı da bin 500 civarında. Bırakın illeri, ilçelerin, köylerin hatta mahallelerin bile dernekleri oluşmuş durumda. Bunların birçoğu tabela derneğinden öte geçemiyor maalesef.
Geçenlerin sayısı da oldukça az...


Bu bağlamda iş yapan dernekler kısmında olan derneklerden biri de Kıvanç Atmaca'nın başkanlığını yaptığı Mustafakemalpaşalılar Derneği.
Mustafakemlpaşa Belediyesi 1881 yılında kurulmuş. Bu açıdan bakınca hem Atatürk'ün adı hem de doğum tarihini yansıtan tek belediye...
Biz de Kıvanç Atmaca'nın davetlisi olarak bir grup gazeteci arkadaşımızla pazar gününü Mustafakemalpaşa'nın değişik mahallelerinde geçirme fırsatını yakaladık.
Sabahın ilk saatlerinde başlayan yolculuğumuzun ilk durağı bu yıl yaz aylarında açılan "Manda Evi'nin" bulunduğu Karaoğlanlar Köyü idi. Hatırlatmakta fayda var: Bu ev, BEBKA, Milli Parklar ve Mustafakemalpaşa Belediyesi paydaşlığı ile yürütülen "Bursa Kırsalında Eko-Agro Turizm Projesi" çerçevesinde yaklaşık 458 bin TL destek yatırımı ile hayata geçirildi.
Bu evde erkeğin değil kadının sözü geçiyor. Kadınlar kendi aralarında kurdukları dernek ile buranın işletmesini yapıyor. Evlerinde tamamen natürel ortamda gerçekleştirdikleri ev yapımı gıdaları burada satışa sunmuş durumdalar.
Meraklılarına biz duyurmuş olalım.


Gelelim kahvaltısına, kahvaltısı da tamamen organik ya da ev yapımı ürünlerle hazırlanmış meraklısına manda sütü ve sabah tarhana çorbası da hazır olan bu mekanda kahvaltıyı önerebilirim.
Bu kahvaltıda bize eşlik eden bir başka isimse Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar'dı...

PAŞALAR KÖYÜ VE "GAMPHOTHERİUM PASALARENSİS"

Gezimizin ikinci durağı Mustafakemalpaşa'ya bağlı Paşalar Köyü idi. Paşalar Köyü, benim bilmediğim ama özellikle dünyaca ünlü arkeologların bildiği bir köy.
Daha doğrusu köyün arazisi içinde kalan 27 dönümlük kazı alanı ile 15 milyon yıl öncesine ışık tutuyor. Prof. Dr. Berna Alpagut'un başında bulunduğu kazı ekibi uzun yıllardır burayı tabir caizse tırnaklarıyla kazıyor. Kazdıkları toprak değil, toprağın altından çıkan fosiller. O fosillere göre burada 63 çeşit hayvan yaşamış. Bu hayvanlar içerisinde filde var gergedan da. Burada fosillerde bulunan fil bilimsel yazılara bu köyün adı ile girmiş. Adı da ''Gamphotherium Pasalarensis'' ilerleyen yıllarda toprağın altından çıkacak fosillerle birçok geçmişe yönelik aranan soruların yanıtları bu kazıların altından çıkacak diye düşünüyorum.

Geriye kalan tek bir şey var. O da buranın turizme kazandırılması ve pazarlanması. İş burada yerel ve genel yönetimlere düşüyor.

SUUÇTU GÜZELLİĞİYLE BÜYÜLEMEYE DEVAM EDİYOR...

Mustafakemalpaşa'nın cazibe merkezlerinden biri olan en güzel fotoların çekildiği yer olan Suuçtu Şelalesi doğal güzelliğiyle, bozulmayan yapısı ile cezbetmeye devam ediyor. Hava parçalı bulutlu olmasına rağmen hafta sonu doluluk oranı oldukça yüksekti. Bunun yanı sıra doğal sit alanının 10 dönümden 40 dönüme çıkarılmasında belediye başkanı Mehmet Kanar'ın büyük katkısı olmuş.

TÜMBÜLDEK YATIRIMCISINI BEKLİYOR

Mustafakemalpaşa'nın termal suları ile meşhur olan Tümbüldek Kaplıcaları ilgi odağı olmaya devam ediyor. Kaplıcanın bulunduğu yaklaşık bin dönümlük arazide yapılacak turizm yatırımları ilçeyi şaha kaldırmaya yeter artar bile. Konuyla ilgili her gün birkaç yatırımcı bölge hakkında fikir alıyormuş. Bölgenin yatırım süreci birkaç aya kadar netlik kazanacak.
Biz de süreci takip etmeye devam edeceğiz.
Buraya kadar yazdıklarımız olayın gezi kısmı. Bir de belediye çalışmaları var onu da nasipse yarın kaleme alacağız.
Ama Mustafakemalpaşa'nın tekrar eski günlerine dönmesi için gerekli olan tek şey var oda özgüven. Onu da belediye başkanı, STK ve bölge milletvekili Mustafa Esgin ile bu dönem kazanacağa benziyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.