Hava Durumu

Az zamanda çok iş başaran üniversite: BTÜ

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2019 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2019 08:12

Perşembe akşamları AS TV'de yayınlanan Politik Bakış pogramında her hafta birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam ediyoruz.

Bu haftaki konuğumuz ise Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir oldu. Karademir'le BTÜ'nün dününü, bugünü ve yarınını konuştuk.
İşte Karademir'den öğrendiklerimiz:

Bursa Teknik Üniversitesi çiçeği burnunda bir üniversite ama az zamanda çok işler başarmış başarmaya da devam ediyor.
Karademir, rektörlüğe başladığında yaklaşık 500 civarında olan öğrenci sayısı şimdilerde 6 bine yaklaşmış.
Nihai hedef 15 bin...

ROBOTLAR VE AKILLI SİSTEMLER ALANINDA UZMANLAŞACAK ÜNİVERSİTE

Öte yandan yine öğretim üyesi çalışanı sayısı şu an doktorasını yapanlarla akademisyen 383, idari 151, temizlik-güvenlik 89, toplam 623 personel çalışıyor.
2011 yılında kurulan üniversite ilk mezunlarını 2016 yılında vermiş.

BTÜ YÖK tarafından "robotlar ve akıllı sistemler" alanında uzmanlaşacak üniversite olarak belirlenmiş.

BTÜ, YÖK "2018 üniversite izleme ve değerlendirme raporları" doğrultusunda devlet üniversiteleri arasında AR-GE'ye harcanan bütçe oranında % 18,43 ile ikinci sırada yer almış.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan "girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi" listesinde 2017 yılında ilk 50'ye giren en genç devlet üniversitesi olmuş.

Bursa Teknik Üniversitesi'nin geliştirdiği YÖK onaylı Sektörel Eğitim Programı (BTÜ-SEP) kapsamında öğrencilerimiz, 8 dönemlik lisans eğitiminin 7. dönemini üniversitemizin anlaşma yaptığı sektörün öncü firmalarında tam zamanlı birebir çalışma ile geçirmekte ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelik ve tecrübe ile mezun olmaktaymış. Kısaca hem alaylı, hem de okullu....

ÖĞRENCİLERİNE ABD'DE ÖĞRETİM OLANAĞI VERİYOR

Akademisyen başına 14 lisans öğrencisi ortalamasına sahip, bu da oldukça önemli.

Laboratuvarlarda cihaz başına 5 lisans öğrencisi düşmektedir.

BTÜ bünyesinde 6 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 1 teknoloji transfer ofisi ve 9 araştırma merkezi bulunmakta.
En önemli özelliği ise çift dal ve yan dal olmak üzere öğrencilere bu anlamda önemli avantajlar sunuyor.

Yine şu an askıya alınan ancak ilerleyen yıllarda ABD'deki partner üniversitesi sayesinde BTÜ öğrencileri şartlarını yerine getirmek şartıyla farklı bir ülkede iki üniversite diploması alma olanağına sahipler.
Okula giren her öğrenci İngilizceyi öğrenerek okuldan mezun oluyor.

En önemlisi ise okuldan mezun olan öğrencilerin en az yüzde 20'si yüksek lisans yapıyorlarmış. Üniversitede Farabi, Mevlana, Erasmus değişim programları da uygulanmakta. Yabancı öğrenci sayısı istenilen seviyede değilmiş.
Bunlar okulla ilgili bilgiler.

TEKNOFEST'E EN FAZLA KATEGORİ İLE KATILAN ÜNİVERSİTE

Öte yandan bir de okulun Teknofest'teki başarısı var o da kayda değer;

TEKNOFEST 2018 yarışları insansız hava araçları kategorisine beş öğrenci takımıyla başvuran btü, tüm takımlarının teknik testleri geçerek yarışma hakkı elde etmesi ile tüm üniversiteleri geride bırakarak yarışlarda en çok takımla temsil edilen üniversite olmuş.

BTÜ Bendis takımı TEKNOFEST 2018'de kendi tasarımları olan elmas formundaki drone ile döner kanatlı İHA kategorisinde parkur hız rekoru kırarak Türkiye birincisi olmuş. Öte yandan yine

BTÜ TEKNOFEST 2019'a paydaş üniversite olarak katılarak önemli bir başarı elde etmiş.

Bu açıdan baktığımızda Türkiye'deki 10 Teknik Üniversite'den biri olan BTÜ'nün bu başarısı takdire şayan. BTÜ Rektörü Karademir'le az zamanda çok iş başarmış.

Biz de başta Rektör Karademir, ekibini ve öğrenci arkadaşları tebrik ediyoruz. Bize göre BTÜ en önemli sorunu yerleşke sorunu bununla ilgili düşüncemizi daha 16 Ekim 2019 tarihinde gazetemizde "BTÜ'nün bitmeyen kampüsü ve alternatif öneriler... "başlığı altında kaleme almıştım... O önerim hâlâ geçerli olduğunu düşünüyorum.
BTÜ'nün bir de yerel yönetimler ve vatandaşla işbirliği var. Onunla ilgili yazıyı da yarın kaleme alacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.