Hava Durumu

Başkan Taban'dan İstanbul Sanayi Odası'na kanıtlı yanıt

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2020 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2020 08:06

Yaklaşık on beş gün önce İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'ı makamında ziyaret etmiştim. Başkanın yapmış olduğu faaliyetlerini konuşurken İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı'nın bir konuda kendilerini eleştirdiğini ve onlara cevap hazırladığından bahsetmişti Başkan Taban.
Taban, eleştirinin konusu çöp konteyneri demişti.
Ardından bize eleştiri konusundan bahsetmiş neden ithal ürün kullandıkları konusundaki gerekçelerini sıralamıştı.
Bize sıraladığı gerekçeleri bir mektup haline getirip önceki gün İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı'na göndermiş.
İşte o mektuptan satırbaşları:
Belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün ihtiyacı olan 1700 adet 120 litre Plastik Çöp Konteyneri alımı için Devlet Malzeme Ofisi Bursa Bölge Müdürlüğü aracılığıyla ihale yoluna başvurulmuş; ancak ilan aşamasından sonra yapılan itirazlar neticesinde ilgili kurum tarafından ihale iptal edilmiştir.
Odanızın bir kısım üyeleri tarafından söz konusu ihalede yerli ürünler yerine niçin ithal ürünler tercih edildiği yönünde, Belediyemiz hakkında olumsuz algıya sebebiyet verecek nitelikte eleştiriler yapıldığı şeklinde duyumlar alınmıştır. İşbu eleştirilere cevaben aşağıda açıklamaları yapma zorunluluğumuz doğmuştur.


Ardından yapılan araştırmadan bahsetmiş Başkan Taban:
Konteyner alımı ile ilgili teknik ekiplerimizin yapmış olduğu saha incelemelerinde, yerli üretim plastik çöp konteynerlerinin çöp boşaltım işlemleri sırasında yeterince dayanıklı olmadığı, büyük bir bölümünün çatlak ve kırık olduğu tespit edilmiştir.
Belediyemiz yalnızca ilçe genelinde yapılan araştırmalarla yetinmemiş; gerek yerli, gerekse ithal plastik çöp konteynerlerin bulunduğu il ve ilçelere belediye ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Yapılan ziyaretlerde yetkililer ve teknik personeller, yerli üretim plastik çöp konteynerleri hakkında olumsuz yönde kanaat bildirmiş, yaklaşık bir veya iki aydır kullanmakta oldukları yeni konteynerlerin dahi kırık veya çatlak olduğunu ifade etmişlerdir. Buna karşılık, ithal plastik çöp konteynerlerin kullanıldığı ilçelerde, 2005 ve 2011-2012 yıllarına ait ithal konteynerlerin hiçbir bozulmaya uğramadan kullanılabilir ve çalışır durumda olduğu gözlemlenmiştir


En son olarak da :
Bu kapsamda, yerli konteynerlerin kısa süreli kullanımda kırılması ve kullanılamaz hale gelmesi, yeni konteyner alımı ihtiyacını doğuracak; bu durum da maliyetlerin artmasına sebebiyet verecektir. Öte yandan, kırık, çatlak konteynerler çevre ve görüntü kirliliği oluşmasına neden olacaktır. Belediyemiz satın alınacak konteynerlerin daha uzun soluklu kullanılması ve çöp toplama sisteminin daha sağlıklı ve sorunsuz şekilde yürütülebilmesi amacıyla ithal ürünlerin kullanımına öncelik vermiştir.
Sonuç olarak, konteyner alımında ürünlerin kalitesi ön planda tutulmakta olup, yerli üretim plastik çöp konteynerleri istenilen kriterleri sağlamadığı için tercih edilmemiştir.
Diyerek mektubu bitirmiş mektubun sonuna da yerli ve ithal çöp konteynerlerinden örnekler koyarak haklılığını ortaya koymuş.
Evet milli üretim desteklenmeli ama milli üreticilerimizde en az rakipleri kadar kaliteli mallar üretmeli...
Ondan sonra yerli malı kullanmayanlar eleştirilmeli. Yoksa o eleştiri eleştiri olmaktan çıkar haksızlık boyutuna girer..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.