Hava Durumu

Bebe konfeksiyoncularının beklentileri...

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2021 08:02

Geçen hafta içinde bebe hazır giyiminin pandemi ile mücadelesinde son durumu kaleme aldığımız yazıyı köşemize taşımıştık.

BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız'ın davetlisi olarak da cumartesi günü Vişne Caddesi'nde soluğu aldım. Sektördeki son durumu yerinde gözlemleme fırsatı yakaladım.

Yıldız'la görüşmeme geçmeden önce bazı detaylara girelim. Bursa'da bebe konfeksiyonun geçmişine bakacak olursak bundan 30-35 yıl öncesine dayanıyor. Geçmişte Yunanistan'dan göç eden soydaşlarımızın evlerinde aile bütçelerine katkı koyma amacı ile başladıkları bu iş, şimdi yaklaşık iki bin imalatçının, toplamda 3 bin firmanın, yaklaşık 80 bin çalışanın ve 2 milyar dolara ulaşan ihracatın gerçekleştiği büyük bir sektör haline gelmiş.

Sektörün merkezi Bursa...

Ama şimdilik...

Eğer önlem alınmaz ise bu sektör de elimizden uçup, Adıyaman'a, Gaziantep'e gidebilir. Aynen geçmişte havlunun Denizli'ye, kestanenin Manisa'ya uçtuğu gibi...

Alınacak önlemler basit...Bunların birçoğu yerel idareler tarafından alınabilir. İşte o alınacak önlemler ve yapılabilecek çalışmalar noktasında BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız'ın fikirlerini sundum.

İşte Yıldız'ın önerileri:

Bölgede yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri sosyal yaşam alanı. İşte bu noktada yabancı misafirlerin ağırlanacağı otelin büyük bir ihtiyaç olduğunu Yıldız bizimle paylaştı. Son yıllarda bir yatırımcı bölgeye bir otel yapmış ama yetersiz kaldığını Yıldız'dan öğrendik.

Bu konuda yerel yönetimler teşvik edici bir çalışma uygulaması şart.

Öte yandan bölgede istihdam edilen 80 bine yakın çalışanların büyük bir çoğunluğu kadınmış. Çalışan annelerin çocukları için kreş elzem bir ihtiyaç.

Bu konuda Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın seçimlerde kreş açılacağına dair vaadi varmış.

Bu vaadin yerine gelmesiyle önemli bir sorunun çözüme kavuşacağını düşünüyor Yıldız.

Öte yandan bölgede görüntü kirliliği oluşturan çöp konteynerleri noktasında Başkan Yıldız'ın önerisi bunlar hem görüntü kirliliği oluşturuyor hem de trafiği kilitliyor.

Bunları yurtdışındaki gibi gömme şeklinde yurtdışına alınması oldukça önemli diyor.

Elektrik direklerinin değişiminin de gerekli olduğunu bunu yanısıra direklere takılı olan çöp kovalarının Vişne Caddesi boyunca göz zevkine uygun olması ve daha sık olması da Yıldız'ın beklentileri arasında.

Bölgedeki en önemli ihtiyaçlardan biri de bana göre danışma bürosu. Vişne Caddesi'nin değişik bölgelerine iki veya üç tane yabancı dil bilen çalışanların olacağı danışma bürolarını kurulması da bölgenin gelişimine katkı koyar.

Bunu yanısıra bölgenin güvenliği için de Mobese ve yakın bir alana da helikopter pisti kurulması da ticari aktiviteler için oldukça önemli.

Başkan Yıldız'ın istekleri fındık kabuğunu doldurmayacak cinsten, fakat yerine getirilmesi durumunda bölgenin ihracatına ve istihdamına büyük katkı koyar.

Elçiye zeval olmaz.

Biz buradan görevimizi yaptık.

Gerisi karar vericilerde...

ORHANELİ'DE SURİYELİ KADIN İSTİHDAMI

Perşembe akşamı AS TV ekranlarında Politik Bakış programında konuk ettiğimiz Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ile sohbetimizin bir kısmını dün kaleme almıştık.

Yerimizden dolayı birkaç konuyu bugüne bıraktık.

O konulardan biri Başkan Aykurt'un teşviki ile kurulan kadın kooperatifleri. Başkan Aykurt fazlasıyla önemsiyor. Burada 20'ye yakın ürün satışı gerçekleşecekmiş.

Kooperatifin resmi açılışı önümüzdeki hafta salı günü yapılacak.

Öte yandan en önemli ayrıntı ise burada çalışan 20 bayanın 10'unun Suriyeli olması.

Bu konuda gerekli yerlerden teşvik almış.

Çalışan kadınlar Halep mutfağının yemek kültürünü Orhanelilerin damak zevkine sunmuşlar.

Fazlasıyla beğenilmiş.

Belki de bu istihdam birçok belediye açısından ilk. Öte yandan ilçede elektrik direklerinin de tamamen yeraltına alınacağını bu konuda hummalı bir çalışma sürdüğünü Aykurt'tan öğrendik.

En önemlisi ise Orhaneli MYO bu sene bebe giyim ve konfeksiyon bölümünün açılacağı.

Bu da bölgenin kirletici sanayi olmadan kalkınması için rol model olabilir.

Bu arada bölgeye 900 kişilik cezaevinin yapılması da kesin gibi...

Bunu da buradan yazmış olalım.

Bize de hayırlısı olsun demek düşüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.