Hava Durumu

Bursa Kent Konseyi'nde beton yol önerisi...

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2020 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2020 08:11

Kent konseylerinin asli görevlerinden biri de kent yöneticilerine farklı alternatifler sunabilmek, tartışılmayanı tartışmaktır.
İşte bu noktada tartışılması gereken konular kent konseylerinde tartışılmalı ve rapor haline getirilmeli gerekirse de kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Şevket Orhan'ın başkanı olduğu Bursa Kent Konseyi'nde de uzun zamandır "Ulaşım Komisyonu" tarafından çalışılan konulardan biri de beton yollar.
Beton asfalt'a ilişkin yapılan komisyon çalışması tamamlanmış, rapor haline getirilmiş.

Bu raporda da ilginç detaylar var:
O detaylara bakınca da neden birileri beton yolun önüne hep engel çıkarmış diye sormadan edemiyoruz.
İşte o rapordan bazı başlıklar;
Karayolları Genel Müdürlüğü'nin denetiminde 67 bin 333 kilometre yolun yüzde 6'sı beton yol... Yüzde 94'ü değil...
Öte yandan ülkemizde beton yol çok az olmasına rağmen
dünyanın her yerinde beton yollar bir alternatif olarak kullanılmakta.. ABD'de ağır taşıt trafiğini taşıyan karayolu ağının yaklaşık % 50'si, Belçika'da köy yollarının % 60' ı ve Almanya'da ise köy yollarının % 38' i beton yol.
Beton yolun avantajlarına baktığımızda;
Her şeyden önce petrole dayalı değil. Milli kaynaklarla yapılabiliyor, hammadeye ulaşım zorluğu bulunmuyor. Bunun yanı sıra maliyeti yüzde 40 daha ucuz, ömrü ise asfalta göre 20 ile 25 yıl daha uzun.
Kısaca her halükarda kârlı...
Kaymaya karşı beton yolun direnci daha fazla bu da şu demek daha az trafik kazası , can güvenliği için de ideal...
Rapora göre , araçlar beton yolda yüzde 20 daha az yakıt yakıyor
Beton yolların her mevsimde ve her türlü koşulda uygulanabildiği, asfaltın aksine ıslak zeminde de döküm yapılabildiği,
Ağır trafik altındaki yollarda beton yol uygulamasının, dayanıklılığı sebebiyle çok daha iyi ve uygun sonuçlar verdiği, yollarda dingil yükü asfaltta 13 ton iken, birçok ülkedeki beton yollarda 35 tona kadar artırılabildiği,
Bu ve benzeri birçok avantajları Bursa Kent Konseyi raporunda yer almış. Sonuç olarak da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a raporun özeti şu şekilde iletilmiş.
"Asfalt diye bilinen BSK (bitümlü sıcak karışım) yola göre yaklaşık %35-40 oranında daha ekonomik olan ve % 100 yerli kaynaklarla yapılan beton yol uygulamasının Karayolları Genel Müdürlüğü'nün beton yol teknik şartnamesi ve Türk Standartları Enstitüsü'nün beton tamamlayıcı standartlarına uygun olarak başta kırsal yöre olmak üzere, Bursa Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki tüm yol ağında bir seçenek olarak değerlendirilmesini Bursa Kent Konseyi Ulaşım Çalışma grubu olarak bilgilerinize sunarız."
Kısaca belediyelerin ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığı bu ortamda beton yol hem keseye uygun hem de milli üstüne üstelik iyi bir alternatif.
Bu açıdan bakınca da sadece Bursa için değil tüm Türkiye için alternatif olabilir.

POLİTİK BAKIŞ'IN KONUĞU AYDIN

Her hafta birbirinden değerli konukları misafir ettiğimiz Politik Bakış programında bu haftaki konuğumuz Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın olacak.
Aydın'la hem başkanı olduğu OSB'nin faaliyetlerini, Ankara'da gerçekleşen enerji çalıştayını ve yapmış olduğu sosyal faaliyetleri ve benzeri çalışmaları konuşacağız. Politik Bakış programı bu akşam saat 20.30'da AS TV'de... Vakti olanlar kaçırmasın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.