Hava Durumu

Cumhur İttifakı yerel seçimlerde devam eder mi?

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2018 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2018 08:24

Erken genel seçimler bitti. Resmi seçim sonuçları açıklanmadan siyasi kulislerde iki sorunun yanıtı bugünden aranmaya başlandı bile...
İlk soru CHP' de olağanüstü kurultay için düğmeye basılıp, basılmayacağı bir genel başkan değişikliği yaşanır mı?
Diğer soru ise AK Parti ile MHP arasında oluşturulan Cumhur İttifakı'nın yerel seçimlerde de devam edip etmeyeceği?
İlk sorunun yanıtını bir başka güne bırakalım.

Hatırlatmakta fayda var: 2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde ülke genelinde 81 ilde AK Parti'nin kazandığı belediye sayısı il bazında 49'du.
Aynı seçimlerde;
CHP ise 13 ilde belediye başkanlığını kazanmıştı. HDP'nin ise 10, HDP'ye yakınlığı ile bilinen Ahmet Türk de seçimlerde Mardin Belediyesi'ni bağımsız aday olarak kazanmıştı.
MHP'nin ise 8 belediye başkanlığı kazandığını tekrar hatırlatmış olalım.

24 Haziran seçimlerinde ise 6 ilde Millet İttifakı önde çıkarken 11 ilde ise HDP önde çıktı. Kalan 64 ilde ise Cumhur İttifakı birinci çıktı.
2004 yılında gerçekleşen yerel seçimlere göre mukayese ettiğimizde MHP ile AK Parti'nin kazandığı il bazında toplam belediye 57 iken bu seçimlerde iki partinin oluşturduğu ittifakın birinci çıktığı il sayısı 61.
Bu bağlamda bakınca her iki parti oldukça başarılı.
İttifak olunca dört il daha desteğini Cumhur İttifakı'ndan esirgememiş.
Millet ittifakının en büyük partisi CHP'nin il bazında 13 belediye başkanı var iken bu seçimlerde ittifak olmasına rağmen birinci olunan il sayısı sadece 6...
HDP ise Ahmet Türk'ün başkanı olduğu Mardin'i de katarsak 11 ilde birinci çıktı.

Fakat iller açısından değerlendirdiğimizde HDP'li belediye başkanının bulunduğu Bitlis'te Cumhur İttifakı önde çıkarken AK Partili belediye başkanının bulunduğu Muş'ta ise HDP birinci parti çıktı.
Öte yandan CHP'li belediye başkanlarının bulunduğu Karadeniz Bölgesi'nde Giresun, Sinop ve Zonguldak'ta Cumhur İttifakı açık ara önde.
Yine CHP'li Hatay, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale, Burdur ve Aydın'da da Cumhur İttifakı sandıklardan önde çıktı.
Bursa ölçeğinde baktığımızda Nilüfer ve Mudanya dışında her ilçede Cumhur İttifakı önde çıktı.
Mevcut seçim sonuçlarına göre değerlendirmemiz o ki seçmen Cumhur İttifakı'nın yerelde de devam etmesi durumunda ülke genelinde 81 ilden biraz gayretle 70 belediye başkanlığını kazanması mümkün görünüyor.

Ayhan Salman: Yerel seçim çalışmalarının startını verdik

Dün medyada konuğumuz olan AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman'la genel seçim sonuçları üzerine sohbet ettik. O beklentilerinin 13 milletvekili olduğunu ancak 11'de kaldıklarını söyledi.
Her şeye rağmen başarılı bir seçim süreci geçirdiklerini üzerine basa basa vurguluyor. Ardından genel seçimin teri kurumadan 2019 yılında gerçekleşecek mahalli seçimlerin startını verdiklerini bizlerle paylaştı.
Bu bağlamda Cumhur İttifakı yerelde de devam eder mi sorusunu "Onu zaman gösterecek" şeklinde yorumladı.
Ama Salman'dan hissettiğimiz ittifak her iki siyasi partide fazlasıyla benimsenmiş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.