Hava Durumu

Domates üreticisinin mağduriyetini Esgin önledi...

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2019 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2019 08:30

Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da yaşayan çiftçilerin en büyük gelir kaynaklarından biri de domates ekiminden elde ettikleri gelir...
Özellikle bu bağlamda birçok çiftçi sözleşmeli olarak salça fabrikalarına domates üretimi gerçekleştiriyor.
Buraya kadar normal. Zaman zaman bazı fabrikalar sözleşmenin dışına çıkabiliyor. Bunun için de gerekçe olarak ekonomik krizi sebep gösteriyorlar.Mustafa Engin ve Mehmet Aydemir
Hal böyle olunca çiftçinin elindeki ürün para etmiyor...
İşte bu ve benzeri bir durum bu sene yaşanacaktı.
Bölgede faaliyet gösteren bazı fabrikaların ürünlerini almaması sonucu birçok çitfçinin umudu yok olacaktı.
Fabrikaların ürünü almamasından dolayı, geçen yıl 55 kuruş ile 90 kuruş arasında satın alınan domatesin bu yıl fiyatı 30 kuruşa kadar düştü.
Hatta önlem alınmasa daha da aşağıya düşecekti.
İşte bu noktada;
Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir ile Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem konuyu bölge milletvekili Mustafa Esgin'e taşıdılar.

Esgin ve her iki ziraat odası başkanı çiftçinin mağduriyetini önleme adına kafa kafaya verip önce İstanbul'da salça fabrikalarıyla görüştüler. Ardından Mustafa Esgin özellikle Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yetkilileri ile görüştü..
Ve sonunda çözümü buldular.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne salça veren Tarım Kredi Kooperatifleri önce bölgeden salçalık domates alımına başladı.
Alınan domatesler bir salça fabrikasında fason olarak kooperatif adına işlenmiş.
Bunun yanı sıra yine salça fabrikaları da tekrar salçalık dometes alımını gerçekleştirerek çiftçinin mağdur olmasını önlediler.
Bu sayede bölgeden yaklaşık 35 bin ton domates alımı gerçekleşti.
Eğer gerçekleşmeseydi ne olurdu?
Konuyla ilgili olarak Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir ile telefon görüşmesi yaptım. O da her yıl birkaç fabrikadan dolayı bu tür sıkıntılar yaşadıklarını eğer sayın vekilimiz Mustafa Esgin araya girmeseydi domatesin fiyatı 20 kuruşa kadar düşerdi. Domates ya tarlada kalırdı ya da 20 kuruştan vermek zorunda kalırdık şeklinde görüşlerini belirtti. Bunun yanı sıra bizim maliyetlerimiz yüzde yüz arttı diyerek olayın diğer bir boyutunu da telefonla bizlerle paylaştı.


Gerçektende bu işte bir terslik var geçen yıl 55 ile 90 kuruş arasında toplanan domates bu sene 30 ile 53 kuruş arasında toplanıyor. Marketlerde salça fiyatı düşeceğine yükseliyor.
Bu durumda hem üretici hem tüketici mağdur.
Kazançlı olan kim?
Onu da siz bulun...

GÜRSU BELEDİYE BAŞKANI'NIN EN ÇOK BEĞENDİĞİ İCRAATI...
Sönmez Medya olarak ilçe belediye başkan ziyaretlerimize devam ediyoruz. Dün de Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık'ın konuğu olduk. Işık, meclis kararıyla seçildiği başkanlık göevine bu dönem halkın oyuyla seçildi.
Geçen dönem yapmış olduğu icraatlarla da belediyeyi hatırı sayılır anlamda tasarruf ettirdi. Bunun da açıklamasını belediyeyi tüccar mantığıyla yönettik diyor. Daha doğrusu olması gereken gibi desek daha doğru olacak.
Dün de en çok beğendiğiniz icraatınız nedir diye sorduk?


O da birçok icraat var ama en çok beğendiğim ayrı binada belediyemiz adına çalışan Ar-Ge ve İnovasyon Müdürlüğü dedi. Bu kurum hem belediyemize hem de Gürsu'daki STK'lara karşılıksız hibeler konusunda yardımcı oluyor dedi.
Şu ana kadar Gürsu Belediyesi karşılıksız fonlardan 18 projesi geçmiş bu durumda da bize darısı diğe belediyelere demek düşüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.