Hava Durumu

Dündar, Batı Trakya Türk Cumhuriyeti'ni unutmadı

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2020 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2020 07:55

Tarihte ilk Türk Cumhuriyeti ismini kullanan devletin nerede kurulduğunu bilenler vardır. Bilmeyenler için de hatırlatalım.

1913 yılında kurulan o zaman 234 bin nüfusu olan başkenti Gümülcine, dini İslam dili Türkçe toplamda 8 bin 500 kilometrekarelik alana hükmeden devletin adı Batı Trakya Türk Cumhuriyeti'dir.

Bu girişgahtan sonra Yunan hükümetinin uzun yıllardır devam eden Batı Trakya'daki karın ağrısını anlamak için müneccim olmaya yetmez.

Bilmeyenlere hatırlatmış olalım. Türkiye Cumhuriyeti'ninin resmi sınırı batıda Edirne ve Kırklareli olabilir ama fiiliyatta ise Balkanlardan ve Rumeli'den başlar.

Bugün uç beyi olarak binlerce soydaşımız doğduğu topraklarda yaşamaya devam ediyor.

Kurulan Batı Trakya Cumhuriyeti'nin ömrü 3 ay gibi kısa bir zaman olmasına rağmen bir devlete ait ne varsa hepsi vardı. Pasaportu, parası, ordusu, cumhurbaşkanı...

O zaman İstanbul hükümetinin baskılarına boyun eğmeseydi belki de Batı Trakya ve Balkanlar bu cumhuriyetin sınırları içinde kalacaktı.

İşte ömrü kısa olan fakat bu coğrafyada Türklüğün sembolü olan Batı Trakya Türk halkının yüreğinde yaşayan Batı Trakya Cumhuriyeti bugün Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın organizasyonu ile Ördekli Kültür Merkezi'nde sınırlı br katılımla sempozyumda konuşulacak.

Bu sempozyum aynı zamanda Osmangazi Belediyesi'nin tüm sosyal medya hesaplarından da canlı yayınlanacak.

Öte yandan pandemi sürecinde ilk konuklu program olması da önemli...

Vakti olanlar en azından Osmangazi Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarından bu programı takip edebilir.

BURSA SEYYAR PAZARCILAR ODASI'NDAN ZABITA TEŞKİLATLARINA ZİYARET

Belki her gün kimi zaman kaçak yıkımlarda kimi zaman denetimlerde kimi zaman pazar denetimlerinde haberlerimizin, köşelerimizin öznesi olan zabıtaların 1-7 Eylül tarihleri arasında kutlanan haftanın Zabıta Haftası olduğunu unutuyoruz.

Belediye sınırlarında esenlik hizmetlerinden sorumlu zabıtaların geçmişte bir bakanlığı olduğunu da bu köşe aracılığıyla hatırlatmış olalım.

Zabıta ile içli dışlı olan grupların başında seyyar pazarcılar ve esnaf odası bulunuyor. Başkanlığını Refik Aksu'nun yaptığı Bursa Seyyar Pazarcılar ve Esnaf Odası çözüm ortağı olan zabıtaları bu haftada unutmadı.

Önceki gün yönetim kurulu üyesi arkadaşları ile pandemi kurallarına uygun olarak Yıldırım Zabıta Müdürü İbrahim Türkmen ile Nilüfer Zabıta Müdürlüğünü ziyaret ederek kuruluşlarının 194. yılını kutladılar.

Bizler de bu vesile ile tüm zabıtalarımızın haftasını kutluyor özellikle pandemi döneminde sabır ve kolaylıklar diliyorum...

ÖDÜNÇ'TEN ESKİ DANIŞMANINA ZİYARET

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç milletvekili seçildiği ilk yılında danışmanlarından biri de uzun yıllardır Ankara'da TBMM'de görev yapan Hasip Kaya idi. Kaya önceki yıllarda üç dönem milletvekilliği yapan şu an Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu'nun danışmanıydı.

Kaya daha sonra TBMM'den Kütahya'ya Vural Kavuncu'nun yanına transfer oldu.

Bir yıla yakın bir süre danışmanı olarak görev yapan Kaya ve Rektör Kavuncu'yu geçen hafta içinde Kütahya'da ziyaret eden Ödünç, Kaya'ya hem hal hatır sordu hem de Prof. Kavuncu''nun tecrübelerinden faydalandı, Bursa'ya davet etti.

YABAN MERSİNİ ORHANELİ'Yİ SEVDİ...

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ilçe başkanlığından belediye başkanlığına geçtiği için ilçenin sorunlarına hakim. İşte bu noktada ilk olarak bir kooperatif kurdurdu. Ardından ilçede yaban mersininin üretimini teşvik ettirdi.

Şimdi o teşvik sayesinde Orhaneli'de çiftçinin yüzü gülüyor.

Üretilen yaban mersini iyi rakamlara bir çok zincir marketin reyonlarında yerini aldı bile. Bu bağlamda Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, köy ekmeği, yaban mersini ve salçadan oluşan bir hediye de bizlere göndermiş.

Bizler de kendisine teşekkür ediyoruz.

KISA BİR MOLA

Malum sonbahara girdik, yazdan kalma son günlerin yaşandığı bugünlerde müsaadenizle yıllık iznimin bir bölümünü kullanmak üzere izin istiyorum.

Allah nasip ederse 27 Eylül'de görüşmek üzere hoşça ve dostça kalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.