Hava Durumu

Harmancık'ta güzel işler oluyor

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2021 07:53

Perşembe akşamı AS TV ekranlarında yayınlanan Politik Bakış programında konuğumuz olan isim Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş idi.
Bursa'nın fiziki olarak en uzak fakat gönüllere de o kadar yakın olan ilçelerimizden biri olan Harmancık'ta neler yapılıyor, neler ediliyor? Onu ilk yetkili ağızdan öğrenme fırsatını yakaladık.
Öncelikle 1869 yılına kadar Harmancık'ın ilçe, Orhaneli'nin de eski ismi ile Çardı'ya yani Harmancık'a bağlı olduğunu program öncesinde Başkan Ataş'tan öğrendik.
Daha sonraki yıllarda Çardı uzun yıllar Beyce'ye bağlı bir bucak olarak tüzel kişiliğini korudu. Buradan çıkan en önemli sonuç dağ yöresinde en fazla göç veren ilçe olarak geçmişten bugünümüze Harmancık olduğunu söylemek müneccimlik olmaz.
Özellikle son yıllarda Etibank'a ait madenin kapatılması yine adliyelerin de kapatılması ile bu göç devam etmiş durumda.
İşte bu noktada Ataş, elinden geldiğince bunu terse çevirmeye gayret ediyor.
Bunu yaparken de yönleriyle öne çıkarıyor.
Bu bağlamda programda konuştuklarımızın bir kısmını bugün köşemizde taşıyacağız.

EKOTURİZM TESİSLERİ KISITLAMALARIN KALKMASI İLE ŞAHA KALKMIŞ

Onlardan ilki eko turizm.
Bölgede farkındalık yapması babında Mustafa Çetinkaya zamanında yapılan, Ataş zamanında ilave yapılan eko turizm Harmancık'ın yüz akı.
Buradaki tesisler daha sonra diğer dağ yöresindeki belediyelere de ilham kaynağı oldu.
Tesisler ile ilgili şunu öğrendik: Pandemiden önce yılda 110 bin konuğun ağırlandığı tesislerde konaklamalı olarak da 20 bine yakın misafir kalıyordu.
Pandemi döneminde konaklama ve ağırlama gerçekleşmemiş, kısıtlamaların kalkmasının ardından bu yıl 70 bini geçen misafir tesislere gelmiş. Bunu yanı sıra burada 20 çalışanın olduğunu öğrendik.
Bu da Harmancık ölçeğinde istihdama ciddi katkı.
Öte yandan Başkan Ataş programımızda "Tesislerde fitness salonunun hizmete girdiğini ve paintpoll ve ATV gezintileri ile Bursalıları her zaman komşu illerimizdeki dostlarımızı misafir olarak ağırlamaktan mutlu olacağız" dedi.
Bir anlamda davet etti.
Davete icabet etmek sizin kararınız.

AYVA HARMANCIK'IN COĞRAFİ İŞARETİ OLACAK

Programda konuştuğumuz dikkat çeken konulardan biri de bölgenin coğrafi işaret almak için yapmış olduğu uğraş. Önceki yıllarda dağıtılan ayva fidelerinden olumlu sonuç alınması iklime ve toprak yapısına uyum sağlamasının ardında geçen ay içinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 bin ayva fidanı ilçede dağıtılmıştı.
Dağıtım ve ayvalarla ilgili olarak da Ataş "Yakın bir tarihte diktiğimiz fidelerin meyveye dönüşmesi ile beraber ayvalarımız Geyve ayvasına rakip inşallah coğrafi işaretimiz olacak" dedi.
Toplamda 15 bin ayva fidanı ürün vermeye başlamasıyla çiftçinin bu meyveden önemli bir gelir elde edeceğini düşünüyorum.

ILICASU'DA 2024'TEN ÖNCE TEMEL ATILACAK

Yine bölgenin refah seviyesini artıracak yatırımcı bekleyen projelerden biri de Çanakkale Köprüsü'ne 2 saatte ulaşımı sağlayacak D230 yoluna cephe Ilıcasu'daki termal sular. Önceki yıllarda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından proje gerçekleştirilmiş ardından bölgede araziler alınmıştı.
Fakat pandemiden dolayı yatırıma başlanmamıştı. Buranın da yapılması ile bir yanda ekoturizm diğer yanda da kaplıca turizmi ile bölgede hareketlilik daha da artacaktır.
Bu konuda Başkan Ataş "inşallah 2024 yılından önce Ilcasa'da temel atacağız" dedi.
Bunun dışında programda konuştuğumuz birkaç önemli konu daha var.
Onu da ilerleyen süreçte kaleme alacağız.
Ama şunu net olarak ifade edebiliriz. Gerçekleşen bütçesi 8 milyon TL olan Harmancık, Bütünşehir yasasının çıkmasının ardından toplam bütçesinin 20 katı kadar yatırım aldı.
Kısaca geçmişte alamadıklarını bu dönem aldı.
Bize de yapılan icraatları takip etmek ve başarılar dilemek düşüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.