Hava Durumu

İnegöl'ün dünü, bugünü yarınlar için kayıt altına alınıyor...

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2021 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2021 08:09

Allah için önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin kent kültürüne kazandırdığı bir çok eser var.

Unutulan, unutulmaya yüz tutmuş bir çok tarihi eser Altepe ile hayat buldu.

Öte yandan yine bir çok yazılı esere de konu olan kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasında Altepe önemli eserleri Bursa'ya kazandırdı.

Bu minvalde mahalle, köy çalışmaları sayesinde yaşayan nesilden nesile anlatılan unutulmaya yüz tutan gelenek, görenek kültürler ve Bursa'ya dair bir çok şey kayıt altına aldı.

Bu anlamda oldukça önemli. Altepe'nın bu çalışmaları yerelde birçok belediyeye de örnek oldu.

***

Bu minvalde en son benzeri çalışmayı İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban yapacak. İnegöl'ün genel demografik özelliklerine baktığımızda balkanlardan, kafkasyaya kadar uzanan bir kültür mozaği.

Keza Osmanlı'nın bakiyesi olarak nitelendireceğimiz gürcü, arnavut ve boşnak kökenli bir çok yurttaşımız 19.yüzyılın sonundan itibaren bu ilçeye göç etmiş.

İş, güç sahibi olmuş...

Günümüzde de 81 ilden birçok yurttaşımızın buluşma noktası İnegöl olmuş.

Bugün İnegöl'ün bir çok mahallesinde gürcü mutfağını, arnavut ezgilerini, boşnak gelenek ve göreneklerini görmek mümkün...

***

Öte yandan Oylat Kaplıcası ve efsanesi ise asırlardır dillerden dile aktarımla bugünlere kadar ulaşmış.

Yine Oylat'taki mağara aklımıza ilk gelenler...

Bugüne kadar İnegöl'deki kültürün bir kısmı nesilden nesile aktarılırken bir kısmı da unutulmuş, bazıları da unutulmaya yüz tutmak üzere...

Günümüze kadar ulaşan ve unutulmayan yaşam mücadelesi veren gelenek, görenek başta olmak üzere kültürel değerlerle ilgili bir envanter İnegöl'de bugüne kadar çıkarılmamış.

İşte bu noktada İnegöl'ün belediyeli yıllarını kitap hale gelmesinde büyük destek vererek bu noktada çalışmalara start veren İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban yeni çalışma için de düğmeye bastı...

Dün sosyal medyasından yayınladığı bir mesajla bir anlamda müjde verdi.

İşte o müjde;

"Bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İnegöl'ümüzün saklı kalmış değerlerini ortaya çıkarmak adına 95 kırsal mahallemize yönelik saha araştırması başlattık. Bu çalışmayla her bir kırsal mahallenin tarihi, kültürel varlıkları, mutfak kültürü, gelenek-görenekleri, gazi ve şehitleri, doğal güzellikleri ve mahalleye değer katan olguları kayıt altına alınacak. "

Yapılacak olan çalışma İnegöl'ün ilerleyen süreçte turizmine de ciddi anlamda katkı yapacaktır.

Belki bundan sonraki süreçte İnegöl mobilyasının yanı sıra değil kültürel değerleri ile de öne çıkacak...

Bu çalışmadan dolayı Başkan Taban ve ekibini tebrik ediyoruz.

***

KIZILAY YIKILAN BİNASININ KARŞILIĞINDA NE ALDI?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bu döneme damga vuracak çalışması Tarihi Hanlar Bölgesi'nin günyüzüne çıkarılması.

Tarihi Hanlar Bölgesi kapsamında yıkılan binalar içinde Kızılay'ın üç katlı binası da vardı. Bu bina karşılığında ne alındığını geçen hafta içinde AS TV'de konuk ettiğimiz Kızılay Bursa Şube Başkanı Özcan Susmaz'a sordum.

Başkan Susmaz bu yerin karşılığında BURULAŞ'ın yanında 3 dönüm arazi aldığını ifade etti. Yakın bir tarihte burası ile ilgili çalışma yapılacakmış.

Muhtemelen bizim tahminimiz Kızılay'ın bulunduğu bina gibi bir çalışma.

Gerçekten de öyle etrafı iş merkezleriyle çevrili olan bölgede Kızılay önemli bir proje yapmış olacak. Bu konuda emeği geçen Alinur Aktaş'ı da ayrıca tebrik etmek gerekiyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.