Hava Durumu

KOVİD19 karantina süreci ve son test

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2021 08:00

Yaklaşık 15 aydır bu köşeden gündemimizin ana maddesi olan KOVİD19 ile ilgili yüzlerce yazı yazdık. Bu gidişle de yazmaya devam edeceğiz. Yazdığımız yazıların bir kısmında vatandaşlara maske, mesafe ve temizlik noktasında nasıl davranması gerektiğine yönelik yazılar yazarken. Bazı yazılarımızda ise aşılama başta olmak üzere KOVİD19 hastalığı ve karantina süreci hakkında yazı yazdık.
Bu hastalık toplumun sadece bir kısmını değil her kesimini etkiledi. Bugün neredeyse her ailenin bir yakını ya da dostu bu hastalık sonucu hayatını kaybetti...
Keza en azından yakın çevresinden bu hastalığı geçirenler var.
Bunlar bir realite...
Yine bazı meslek grupları öncelikli gruplarda. Misal o öncelik gruplarında yer alan mesleklerin başında profesyonel sporcular geliyor.
Bir profesyonel sporcu KOVİD19 rahatsızlığına yakalandığı zaman hadi bakalım sen evine git 10 gün ya da 14 gün karanti-nada kal sonra takımınla maça çıkabilirsin denmiyor.
Maça çıkabilmek için üst üste 3 testin sonucu negatif çıkması gerekiyor. Ülkemizde de bu noktada üç testi negatif sonucu çıkmayan sporcular uzunca süre mesleğini icra edemedi.
Öte yandan vatandaşlarda durum nasıl;
Testin pozitif çıkınca 10 gün karantina süreci başlıyor, asemptoma geçtin hadi bakalım işe...
O kişi işe başlayınca en azından yüzlerce arkadaşıyla muhatap.
Asıl sorgulanması gereken;
Son noktada karantina biterken test yapılıyor mu?
Hayır...

İşte buna kesin çözüm bulmak gerekiyor.
Bu noktada aşılarını yaptırmasına rağmen hastalığa yakalanan ve belirli bir süre hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edilen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ulusal bir gazeteye demeç vermiş.
O demecinde "Tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilerek, evinde istirahat eden Erkan Aydın, şunları söylemiş;
*Bugün hastalığa yakalanışımın 11. günü. Hastalığın 6. gününde filyasyon ekibi aradı. '10. günden sonra artık karantinanın biteceğini ve hayatıma normal bir şekilde devam edeceğimi' söylediler.
*Ancak, onlara şunu söyledim; peki 10. günden sonra pozitif durumum devam ederse ne yapacağız. Söyledikleri şu oldu; 'protokol bu şekilde.
*Bize söylenen bu. Buna uyarsınız' dediler. Tabii ki ben kabul etmedim. 11. günde kendilerinden pozitif ya da negatif olduğumu öğrenmek için kesin test istedim.
Sonrasında Aydın bilimsel dergilere atıfta bulunarak dünyada uzun süreler pozitif olan vakalardan bahsetmiş, onların bulaşıcılığını ifade etmiş.
Gerçekten de öyle değil mi?
Hastalığın bu aşamasına gelmesinde en büyük etken süper taşıyıcılar değil mi?
Onlarda herhangi bir etki yapmıyor ama bulaştırdığı insanlarda vefat edenler yoğun bakımda yatanlar az mı?
Yine hatırlatalım Türkiye'deki ilk vaka da böyle başlamadı. Hastalığı bulaştırana bir şey olmadı, bulaşan ise vefat etti...
O açıdan ne yapmak gerekir...
Tek cümleyle basit...
Karantina sürecinin sonunda bir test daha yapıp testin sonucuna göre hastanın karantina süresinin bitirilip bitirilmeyeceğine karar vermek...

BURSASPOR'DA BAŞKAN ADAYLARI BELLİ OLDU...

Bu kentin birleştirici unsuru ne deseniz herkesin ortak yanıtı Bursaspor... Bu bağlamda Bursaspor'un başarısı kente güneş gibi yansırken başarısızlığı da kara örtü gibi şehrin üstünde oluyor. Sportif ve yönetimsel anlamdaki başarısızlıklar sonucu Bursaspor futbol kulübü istediği yerde değil.
Özellikle bu sene gençlerin sayesinde ligde tutundu...
Bursaspor'un önümüzdeki günlerde kongresi var...
3 aday başvuruda bulundu.
Adaylardan Bursaspor kongre üyesi olarak beklentim odur ki;
Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın önderliğinde açılacak bir hesaba önce 3 aday bol sıfırlı teberruda bulunsunlar. Bu para da transfer zamanında kullanılsın. Sonrasında taahhütlerini noterden bağlayıcı şekilde kamuoyu ile paylaşsınlar.
Bu bağlamda Bursaspor'a en çok hangi aday teberruda bulunup, taahhütleri için noterden bağlayıcı sözleşme yaparsa oyum ona...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.