Hava Durumu

Kuzey Kıbrıs'ta alternatif turizm rotası "Vakıf Şehir" Lefkoşa

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2018 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2018 07:24

Yazın habercisi olan mevsim sıcaklıklarının artmasıyla yaza ramak kaldı desek yalan olmaz. Yaz denince akla tatil gelir.
Türkiye'de tatil denince akla güney sahilleri ile beraber Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti...
Özellikle bu bağlamda turistik amaç dışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gidenlerin sayısı da hiç de azımsanacak sayıda değil.
Kimi kumar oynamak, kimi balayı, kimi de gerçek anlamda turistik seyahat ve farklı yerler görmek için yavru vatana gidiyor.
Bizler de Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak , Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin ortaklaşa yürüttüğü "Vakıf Şehir Lefkoşa" projesinin tanıtım toplantısını yerinde takip etme adına soluğu Kuzey Kıbrıs'ta aldık.
Projenin amacı adaya gelenler için Kuzey Kıbrıs'ın sadece güneş ve denizden ibaret olmadığını alternatif tatil rotasına da ev sahipliği yapabileceğini kamuoyu ile paylaşmak.
Bu noktada seyahat ve turizm acenteleri bilgilendirilmiş... Gerekli altyapı çalışmaları yapılmış.

Kıbrıs toprakları vakıf arazisi...

Öncelikle şu tespiti yapmak gerekli:Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu kendisine bağlı kurumların yurtiçi ve yurtdışındaki faaliyetlerini başarılı şekilde yürütüyor. Bundan dolayı alkışı da hak ediyor.
Kuzey Kıbrıs oldukça önemli bir ada. Hem jeopolitik, hem de İslam coğrafyası açısından...
Osmanlı tarafından 1571 yılında fethedilen ada , 308 yıl Osmanlı'nı sancağı altında bulunmuş sonrası malum...
Ada önce İngilizlere emanet olarak verilmiş, onlar da emanete hıyanetlik etmişler.
İşte o ihanetin belgesi: Kıbrıs toprağının geçmişte yüzde 14'ü vakıf arazisi iken, şimdi toplamda bu oran binde 3'lere kadar düşmüş.
Adadaki vakıf sayısıysa Osmanlı arşivine göre 2 binli rakamların üstünde. Bu vakıfların arazileri ise Güney'de kalmış.

Alternatif turizm rotası

Kıbrıs'ın jeopolitik önemi dışında diğer önemi ise İslamiyetin ilk yıllarında tanışan adada sahabe şehitlerinin mezarlarının olması.
Türk bölgesinde Kıbrıs'ta şehit olan Ömer ve arkadaşlarının türbesi, (halife değil sahabe) Girne'ye bağlı Çatalköy'de Rum Kesimi Larnaka'da ise 648 yılında İslam donanmasının Kıbrıs'a yaptığı ilk seferde şehit olan Ümmü Haram Binti Milhan (RA) Hala Sultan'ın türbesi bulunuyor.
Bu arada Güney Kıbrıs'ta Osmanlı Vakıf arazileri için sözde bir bakanlık kurulmuş. O vakıf arazilere gözü gibi baktığını iddia ediyormuş!
Kuzey Kıbrıs'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü marifetiyle "Vakıf Şehir Lefkoşa" yürüyüş kapsamında 40'a yakın tarihi eser tespit edilmiş. Özellikle bu bağlamda o eserlerden biri olan Selimiye Camii restorasyonu da yakın bir tarihte başlayacak.

Vakıflar, Müslüman Türk kimliğinin adadaki en önemli belgesi

Çavuşoğlu'nun şu açıklaması oldukça önemli:Vakıflar Müslüman Türk kimliğinin adadaki en önemli belgesidir
Bu açıdan bakınca Kuzey Kıbrıs ecdadımızın bize değil torunlarımıza hediyesi. O hediyeye sahip çıkmak da bizim borcumuz. O anlamda hediyeyi gelecek nesillere aktarma adına Çavuşoğlu Başbakan Yardımcısı olarak önemli icraatlara imza atıyor.

FETÖ ile mücadele kabul görüyor

Öte yandan Çavuşoğlu gündeme ilişkin ise FETÖ ile ilgili uluslararası arenada mücadele noktasında şu açıklamayı yaptı.:
Bugün ülkelerin bir- çoğu FETÖ okullarının istihbarat ağı gibi çalıştığını biliyor. Ama okulların kapatılması noktasında ülkeler bazı okulları hemen kapatırken bazıları da zamana yayıyor., fakat bizim haklı olduğumuzu kabul ediyor diyerek Türkiye'nin uluslararası arenada FETÖ'ye ilişkin mücadelesinin kabul gördüğünü ifade etmiş oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.