Hava Durumu

Örnek bir proje "Özel Çocuklara Aile Koçluğu Projesi"...

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2021 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2021 08:10

Gerçek olan şu: Hepimiz potansiyel engelli adayıyız. Kimimiz dünyaya engelli olarak gelebiliriz, kimimiz de sonradan engelli olabiliriz.

Mühim olan ,o engelleri aşabilecek bilgi ve donanıma sahip olmak.

Bu bilgi ve donanımlar noktasında ailelere büyük görev düşüyor. Ailelerin eğitilmesinde devletin kurumlarına da iş düşüyor.

Bu noktada internet üzerinde gezerken Orhaneli'nin Baloğlu köyünde doğan şu an İstanbul'da Kartal Kaymakamlığı görevinde bulunan hemşehrimiz Abdullah Demir'in organize ettiği "Özel Çocuklara Aile Koçluğu Projesi'ni gördüm" proje hakkında bilgi almak için kendisine telefonla ulaştım.

O da projenin amacını "Projemiz bu yönüyle konuya bütüncül yaklaşan pek rastlanmayan bir modeldir. Oysa ki özel eğitim ihtiyacı duyan bir çocuğa sahip olan ailelerimiz kendi çocuklarının eğitiminde en önemli rolü oynarlar. Özel eğitim aile ile başlar, aile ile var olur, aile ile şekillenir. Bu yüzden etkili bir özel eğitimin en önemli yapıtaşı ailedir.

Doğuştan ya da sonradan oluşan nedenlerle bedensel ya da ruhsal olarak engelli hale gelen ve akranlarına göre dezavantajlı duruma düşen çocukların önce tanımlanması ve aile tarafından bu durumun kabullenilmesi, çocuğun kendini ifade edebilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için ailelerin eğitilmesi bu projenin başlıca amacıdır. Çocukların daha iyi durumda olabilmesi ya da çok daha kötü hale gelmelerini engelleyebilme adına verilecek en ideal eğitim anlayışının içerisinde ailenin yeri ve yapması gerekenleri eksiksiz yerine getirmesini sağlamak projemizin genel amacını oluşturmaktadır." açıklaması ile bizlerle paylaştı.

Projede yapılanları da sırasıyla bizlerle paylaşan Kaymakam Demir'in anlattıkları da şöyle:

Proje kapsamında 30 aileye 125 saat boyunca tanı ve kabullenmeden başlayan eğitimlerin akabinde, beslenme derslerinde özel çocukların obezite ve şekerden uzak beslenme modelleri anlatıldı.

Hukuki haklar eğitiminde, avukatlar tarafından özel (engelli) çocukların ve ailelerinin hukuki bakım, emeklilik, iş edinme hakları konularında bilgiler verildi.

Dil ve konuşma güçlüğü çeken çocuklarımızdan ailelerinde de aynı problem tespit edilenlere dil, konuşma güçlükleri çözüm teknikleri anlatıldı. Ayna ve mumla egzersiz çalışmaları yapıldı..

Ailelerin özel çocukları ile yaşadıkları bireysel problemleri aktarabilmeleri için psikodrama etkinliği gerçekleştirildi.

Sosyodrama etkinliğinde; bir annenin çocuğu ile olan ilişkisinin ve öneminin vurgulandığı o hafta yaşanan bir problemin dramatize edilip, canlandırıldığı etkinlik sonunda katılımcıların da görüşlerinin alınıp, çözüm yollarının gösterildiği faaliyetler yapıldı.
Çocuğun kendisini iyi hissetmesinin en iyi yolunun ailelerinin kendisini iyi hissetmesinden geçtiği vurgulanan "maneviyat ve motivasyon eğitimi" verildi.

Çocukların ve ailelerin sosyalleşebilmeleri, stres atabilmeleri ve dikkat geliştirme çalışmaları için ritim ve resim atölyeleri kurularak dersler verildi. Bu konudaki çalışmaları ile bilinen Profesör Dr. Mim Kemal Öke ve Medeniyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri ile danışma ve değerlendirmelerde bulunuldu.

Pandemi döneminde özel çocuklarımız yalnız bırakılmadı. Görüntülü toplu görüşmeler yapıldı. Aile danışmanlığı hizmeti verildi. Fizyoterapist tarafından evde aileleri ile birlikte yapabilecekleri egzersizler video görüntüleri ile yaptırıldı.

Aile ziyaretleri yapılarak verilen eğitimler yerinde görüldü. Ailelere bazı sosyal ve ekonomik destekler sağlandı. Kısaca Kartal Kaymakamlığı engelli bireylere ve ailelerine engelleri kaldırmak için ciddi bir proje gerçekleştirilmiş.

Bu proje Bursa'da yerel yönetimlere ve ailelere de örnek olabilir....

Meraklıları proje ile ilgili detayları Kartal Kaymakamı Abdullah Demir'den öğrenebilir.

MİRAÇ KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

Bugün Miraç Kandili. Bu vesile ile başta sevgili okuyucularımız olmak üzere Türk -İslam dünyasının mübarek Miraç Kandilini tebrik eder, sağlık esenlik ve mutluluklar getirmesini dilerim...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.