Hava Durumu

Özel yetenekli öğrencilerde top artık kent dinamiklerinde

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2021 07:58

Şevket Orhan'ın başkanlığını yaptığı Bursa Kent Konseyi'nin çalışmalarını yakinen takip ediyoruz. İşte bu noktada Orhan ve yönetiminin göreve geldiği andan itibaren yapmış olduğu faaliyetlerden biri de Özel yetenekli öğrencilerin geleceğine yönelik çalışmalar.
Orhan başkanlığında Bursa Kent Konseyi konuyla ilgili olarak yaklaşık iki yıldır çalışıyor. Bu minvalde bilim insanları başta olmak üzere konunun tarafları ile ilgili onlarca toplantı yaptılar.
Başka ülkelerdeki mevcut durumu izlediler.
Raporlar hazırladılar.
Ülkemizde ve kentimizde neler yapılabileceğini araştırdılar.
O araştırmanın sonucunu da kitapçık haline getirip, dün sabah gerçekleştirdiği basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştılar.
Fazla rakamsal ayrıntılara girmeden kitapçıktan edindiğimiz bilgilere göre, diyeceğimiz o ki Bursa'da ilk ve orta öğrenime giden öğrenci sayısı yaklaşık 600 bin civarında.
Bunların en az yüzde 2'sinin üstün zekâlı ve özel yetenekli olduğu kabul ediliyor. Diğer bir deyiş ile 12 bine yakın öğrenci.
Bu 12 bine yakın öğrenciden tespit edilenlerin sayısı ise bir elin parmaklarını geçmiyor.
Bunlar Bursa ölçeğindeki rakamlar. Ülke geneline vurduğunuzda çıkacak rakamı siz hesap edin.
Ama ne yazık ki bu öğrencilere hitap edecek ne yönetmelik, ne de tam anlamıyla müfredat var.
Var olan sadece BİLSEM takviyesi...
Bu da sınırlı sayıya hitap ediyor.
Diğer bir ifade ile BİLSEM'e başvuranlar çok sınırlı.
Ama ne yazık ki BİLSEM'e başlayanlar başlangıçta yüksek rakamlarda iken ilerleyen yıllarda bu rakamlar her geçen gün düşüyor.
Bu düşüşler içinde kız öğrencilerin oranlardaki yüksekliği dikkatlerden kaçmıyor.
Verilere baktığımızda ise aklımıza ilk gelen sonuç; birçok zeki öğrenci dar gelirli grup içerisinde olduğu ailelerin de ekonomik şartlarını düzeltme adına öğrencileri bu kuruluştan alıp iş hayatına yönlendirme ihtimalleri oldukça fazla.
Diğer bir ihtimal de memnuniyetsizlik...
Ama aslolan bu öğrencilerin ve ailelerin gelecek kaygısı taşımadan üstün yeteneklerine uygun olan eğitim modelinin belirlenmesi ve okullara yerleştirilmesi.
İşte bu konuda dün basın toplantısı gerçekleştiren mevcut durumu anlatan Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan bir anlamda kent dinamiklerine seslenmiş oldu.
Osmanlı'nın ilk başkenti birçok konuda öncülük yapan Bursa bunda da öncü olsun dedi...
En kısa ifade ile el ele verelim bu öğrencileri kaybetmeyelim diye seslendi.
Şimdi bu sese kulak verme zamanı...
Burada artık top kent dinamiklerinde, BTSO, üniversiteler, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi eğitimin tüm aktörleri ve müteşebbisler ele ele vererek bu soruna bir çözüm üretmeli.
Çözüm noktasında Başkan Orhan'ın önerisi vakıf yoluyla bu çalışmaların yapılması...
Belki buradan çıkacak bir öğrenci bulacağı bir aşı, yazacağı bir program ile ülkemizin milyarlarca dolar ekonomik girdi sağlayacak.
Milyonlarca insanın hayatının kurtarılmasına vesile olacak.
Bu açıdan bakınca Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ve yürütme kurulunun bu çalışmasını önemsiyor ve emeği geçenleri kutluyorum.

POLİTİK BAKIŞ'IN KONUĞU AYKURT...

Her hafta birbirinden değerli konukları ağırladığımız AS TV'de yayınlanan Politik Bakış programında bu hafta Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt'u ağırlayacağız.
Geçen hafta açılışı yapılan Kocasu üzerindeki rafting parkuru ile ülke gündeminde kendine yer bulan Orhaneli Belediyesi'nin çalışmaları ulusal basın tarafından da yakinen takip ediliyor.
Yine bizim de yakınen takip ettiğimiz çalışmalar içinde olan ekoturizm alanında yapılan faaliyetlerinin de ağırlıklı konuşacağımız program bu akşam saat 20.30'da AS TV ekranlarında
Vakti olanlar kaçırmasın şimdiden iyi seyirler...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.