Hava Durumu

Prof.Dr Sedat Demir'den riskli gruplara tavsiye

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2020 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2020 08:12

Perşembe akşamı AS TV'de Politik Bakış programına Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sedat Demir'i konuk ettik.
Demir'le hem başkanı olduğu çalışma grubunun faaliyetlerini hem de gündemde olana koranavirüsü konuştuk.
Demir, öncelikle bir kaç önemli saptamada yaptı. Yayılım hızı noktasında bir kişi ortalama 2,5 kişiye bulaştırıyor dedi. Ardından bu virüsü kapan yüz kişiden 85'inin hastalığı ayakta geçirdiğini kalan 15 kişiden 10 'unun ilaç tedavisi ile iyileştiğini 5'inin ise yoğun bakıma yattığını maalesef birinin de hayatını kaybettiğini ifade etti.

Öte yandan diğer salgın türlerinden biri olan SARS'ta ölüm oranının yüzde 10 bir başka virüs türü MERS'te ise yüzde 30 olduğunu da Demir'in açıklamalarından öğrendik.
Olenleri değerlendirdiğinde çoğununu belirli yaş grubu üstü olduğunu da açıkladı.
Demir, kısaca çok korkmayalım ama tedbiri de elden bırakmayalım diyor.

ALINAN ÖNLEMLER YETERLİ

Bunun yanı sıra ülke içerisinde alınan önlemleri sorduğumuzda ise yeterli buluyor.
Halkımızın önlemlere uyması durumunda tehlikeli olanhiç bir şey yok diyor.
Bu virüsün diğerlerinden en önemli farkı;
Havada fazla durmaması hemen yere inmesi diyor.
Bu yere inme noktası elbise olabildiği gibi masalarımız, sandalyelerimizde olabilir diyor.
İşte bu noktada hijyene dikkat diyor.
Mümkün olduğunca ellerimizle burnumuzu,ağzımızı, gözümüzü karıştırmayalım. Eğer ellerimizi dezenfekte edenen kadar da tedbir olarak ellerimiz kaldırmayalımelelrimiz aşağıda dursun diyor Demir.

RİSKLİ GRUPLAR DOKTORLARI İLE GÖRÜŞSÜN

Riskli gruplara önerisi de özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları muhakkak bu süreçte doktarları ile muhakkak görüşşünler tedavileri yeniden düzenlenebilir diyor.
Bu hastalığı riskli grupların da ayakta atlatma ihtimali olduğunu da Demir'in ağzından öğrendik. Riskli gruplara Demir'in diğer tavsiyesi mümkün olduğunca dışarı çıkmayın evde oturun diyor. Sosyal mesafe noktasında ise 1, 5 metrenin yeterli olduğunu söylüyor.
Maske noktasında riskli grupların takmasını öneriyor.
Bağışıklık sistemi içinde doğru beslenirsek her hangi bir vitamine ihtiyaç yok diyor. Ama bu süreçte C vitaminin sofranızdan eksik etmeyin, muhakkak balık yiyin, yeşillikler sofranızda olsun diyor Demir.
Sağlık çalışanları nasıl etkileniyor sorusuna onlar zaten kendilerinin nasıl korunacağını biliyor dedi. Ardından bu süreçte tebrik etti.

DİYABET TEDAVİ EDİLEBİLİR...

Aşı noktasında ise zamana ihtiyaç var eğer virüs mutasyona uğrarsa aşının etkisi olmaz diyor. İlerleyen süreçte gelişmeler olacak dedi.
Mevcut tedavinin kombine tedavi olduğunu da ifade etti
Destek tedavisi ile sorun çözülmeye çalışılıyor.
Yaklaşık 75 dakika boyunca bizleri ve seyircilerimiz bilgilendiren Demir'den öğrendiğimiz tedbiri al, takdiri Allah'a bırak.
Öte yandan Demir'le sohbetimizde sorduğumuz sorulardan biri de diyabetle ilgiliydi. Prof. Dr. Demir diyabetin ortaya çıkmadan insilün direnci testleri ile önceden potansiyel hastaların tespit edilebileceğini bunun da tedavi edilebileceğini de ekranlarımız aracılığıyla paylaştı.

KISA BİR MOLA

Özellikle son bir yıldır yoğun gündemle çalışıyoruz. Biraz yorulduk. Biraz da dinlenme zamanı. Hazır evde kalmak gündemdeyken bizlerde bu süreçte yıllık iznimizin bir kısmını kullanacağız. 6 Nisan tarihinden itibaren yeniden bu köşede buluşmak üzere hoşca dostça ve sağlıklı kalın...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.