Hava Durumu

Sinanpaşa Külliyesi küllerinden doğmuş...

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2020 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2020 08:13

Geçen hafta içinde sabahın ilk saatlerinde çat kapı ziyareti olarak Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın'ı makamında ziyaret ettiğimi yazmıştım.

Ardından yazımın sonunda restorasyonu önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından gerçekleştirilen Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan Sinan Paşa Külliyesi'ni Başkan Davut Aydın'ın özel kalemi Kenan Yabalıoğlu ile beraber gezme fırsatını yakaladık.

Yabalıoğlu'ndan burası hakkında bilgi aldık...

BEBKA YENİŞEHİR BELEDİYESİ EL ELE...

Yemen Fatihi olarak Sadrazam Koca Sinan Paşa tarafından 1572 yılında yapımına başlanan ve 1575 yılında yapımı biten külliye'nin içinde cami, medrese, aş evi, fırın, kervansaray gibi kompleks yapılar bulunuyor.

Büyük bir dörtgen duvarın çevrelediği külliyenin tam ortasında yine büyük bir avlu var ve ortasında da şadırvan ile çınar ağaçları.

Avlusunda yemek yenebilecek bir alan...

Önünde işlenmeyi bekleyen tarihi kalıntıların üzerinde bulunan boş bir arazi yada arasta...

Huzur veren bir yapı...

Geçmişte külliye olan binlerce insanı hayat hazırlayan bu mekan seneler sonra Belediye Başkanı Davut Aydın ile aslına dönüşmüş.

Yine öğrenci yetiştiriyor, insanlarımızı hayata hazırlıyor...

Nasıl mı?

BEBKA'dan alınan kaynakla Yenişehir Belediyesi burayı eğitim merkezi haline getirmiş. Burada gerçekleşen projenin adı Sinanpaşa Medresesi Girişimcilik ve Yenilikçilik Merkezi.

Proje ile BEBKA'dan yaklaşık 400 bin TL'ye yakın kaynak sağlanmış. Bir kısmı da belediye tarafından sağlanan kaynak o da yaklaşık 100 bin TL.

Toplamda 500 bin TL'ye yaklaşan proje...

Devam eden projenin hedefi:

İlçe halkına girişimcilik ruhunun aşılanması ve içlerinde bir köşede saklı olan girişimciliğin ortaya çıkmasına yönelik çalışmalar diyebiliriz.

İşte bu noktada eğitimler sağlanan desteklerle uzman kişiler tarafından verilmeye başlamış...

Gelelim külliyeden ayrıntılara;

1000 TL'DEN 7 BİN TL'YE AYLIK 1 TL FAİZLE KADAR MİKRO KREDİ

Öte yandan külliye içinde yine özellikle kadınlara yönelik bir çalışma var ki oldukça önemli. Buradan sembolik faizle kredi alabiliyorsunuz. Misal her bin TL'ye ayda bir TL faiz ödüyorsunuz. En fazla 7 bin TL'ye kadar kredi kullandırılıyor.

Burada eğitim alan kadınlar örneğin buranın yemekhanesinde ekendi, ürünlerini yapıp satabiliyor... Yine külliye içindeki odalardan birinde öğrencilere robotik kodlama ile ilgili tüm dersler teorik ve uygulamalı olarak veriliyor.

Proje ile Sinanpaşa Medresesinde 30 kisilik sınıf, 100 kisilik seminer salonu, 20 kisilik toplantı salonu, el sanatları ve dikiş nakış atölyesi, mutfak atölyesi, 20 kisilik maker atölyesi (ahşap işleme,robotik kodlama,3D yazıcı) ve 4 kişilik açık ofis oluşturulmuş durumda.

Külliye de 2 sene sonunda 15-29 yas arasında orta öğretim, lise, üniversite mezunu kadın veya erkek 120 genç;

Yenişehir'de yasayan İsraf Önleme Vakfına kayıtlı, mikro kredi sisteminden faydalanan , 18-29 yas arası 31 kadın,30-49 yas arası 142 kadın, 50 yas üzeri 54 kadın, olmak üzere toplamda 227 kadın,

Öte yandan 18-60 yas arası, tarımla uğrasan 150 kadın ve erkek çiftçi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenecek ilköğretim çağında 1000 öğrenci usta eğiticiler tarafından verilecek eğitimlerden faydalanmış olacak.

Bu arada eğitimlerin sürdürülebilirliği açısında 5 girişimci danışmanı proje kapsamında istihdam edilecek...

Netice de Yenişehir'de ortaya çıkan bir tarih o tarihin içinde ilçe tarihine yön verecek bir neslin yetişmesi için özel gayretler.

Herkesin emeğine sağlık...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.