Hava Durumu

Siyasi partiler, hazine yardımı ve temsil...

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2021 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 08:06

Zaman zaman bu köşede yerelin dışında genele ilişkin düşüncelerimiz de paylaşıyoruz. Bu bağlamda bugün de ülkemizde kurulan siyasi partilerden bahsetmek istiyorum.

Bugün ülke genelinde Yargıtay'ın resmi sayfasındaki verilere göre toplamda 105 siyasi parti bulunuyor.

Ayrıntılara girmeden önce biraz geçmişe gidelim. Geçmişte milletvekili adayı gösterilmeyen milletvekili sıfatı bulunan partide 3 milletvekili olduğu zaman seçim yardımı alabiliyordu, seçime girebiliyordu.

Hal böyle olunca seçime giren siyasi parti sayısı 2 metrelik pusulayı geliyordu.

Bu zamanla değişti...

Şimdi gelelim mevcut durumdan ayrıntılara...

Kurulu 105 partinin, 27'si 2020 yılında kurulmuş. Kurulan 27 siyasi partinin de 5'i de Aralık 2020'de kuruluyor.

Ne kadar büyük tesadüf üçü de 24 Aralık 2020 tarihinde kuruluyor....

Ama ne hikmetse bir çoğu ülke genelinde teşkilatlanamadığından dolayı seçimlere girme hakkını elde edemiyor.

Daha doğrusu yasal koşulları karşılayamıyor demek gerekiyor.

İşte yasal koşulları yerine getirip seçime girmeye hak kazanan partileri de üçe ayırmak gerekiyor. İdeoloji partileri , daha önce iktidarın bir ucundan tutan partiler ve mevcut TBMM'de temsil edilen partiler...

İşte bu noktada ideoloji partileri arasında ise sandıktan istediği sonucu alamasalar da seçimlerde varlığını sürdüren partiler var.

özellikle ideoloji partileri yılmadan usanmadan her seçime girmeye gayret ediyorlar. Hatta her yerden aday çıkarmaya çalışıyorlar.

Bir dönem ülke yönetiminde bulunan DSP, DP gibi partiler ise seçim sonucunda istedikleri oyu alamasalar da parti içerisinde hala yarışın yaşandığı partilerdir.

Bundaki en büyük neden ise geçmişten bugüne kalan maddi miraslar demek mümkün.

Bir de iktidardan ve ana muhalefet partisinden kopan parçalar var. Bu parçalar içerisinde Gelecek Partisi ve DEVA Partisi iktidarın içerisinden, TDP, Yenilik Partisi de ana muhalefete yakın isimlerden yada bu partide geçmişte siyaset yapan isimlerin kurduğu oluşumlar olarak dikkat çekiyor...

Keza son 5 yıl içerisinde kurulan TBMM'de grubu bulunan İYİ Parti dışında 43 siyasi partiden bir yıl sonra olası seçime girmeye hak kazanır diye bir sorunun yanıtını ararsak ona da muhtemelen vereceğimiz cevap Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, DEVA buna ilave olarak TDP ve bir ihtimal daha olarak Doğru Partisi hak kazanır diye düşünüyorum.

Şimdi olası bir seçimde yeni kurulan siyasi partilerin hedefi iktidara talip olmak mı, yada liderlerini TBMM'ye sokmak mı (DP, BBP ve TİP gibi) yoksa yüzde 3 barajını geçip hazineden yardım hakkını kazanmak mı?

İşte asıl bunun sorgulanması gerekiyor.

Son genel seçimler gösterdi ki bazı siyasi partilerin iktidara ortak olma hedefinden ziyade liderlerinin TBMM'ye sokma gayretinin daha ağır bastığını gördük.

Siyasetçinin asıl bu süreci yönetmesi kendisini TBMM'ye sokma hedefinden çok partisini en az yüzde 3'lük barajı geçmeye yönelik çalışması şart.

Yoksa kurulan siyasi parti sayısı artar.

Temsil yine aynı sayıda kalır...

KONGRE TOFAŞ SPOR SALONU'NDA

AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nın il kongresi için çalışmalar hızlandı. İl yönetimi için müracaatların devam ettiğini ifade edelim. Bir yandan il başkanı Davut Gürkan yeni yönetimi belirlemeye çalışırken diğer yandan da önümüzdeki 1 Şubat 2021 Pazartesi tarihinde gerçekleşecek kongre için hazırlıklar yapıyor.

Bu minvalde ilçe başkanlıklarıyla koordineli toplantılar gerçekleşiyor. Kongrenin yapılacağı alan olarak da Tofaş Spor Salonu'nda karar kılındı. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının sıkı sıkıya uygulanacağı kongrede Gürkan'în yönetiminde sürpriz isimler olacak mı?

Bekleyip, görelim...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.