Hava Durumu

Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın: 4562 sayılı yasadaki değişiklik sanayiciyi olumsuz etkiler

Yazının Giriş Tarihi: 11.10.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.10.2021 07:53

Geçen hafta içinde kamuoyunda fazlaca konuşulmaya başlayan konulardan biri de ilgili bakanlığın OSB'lerin yönetiminin valilik makamlarına verilmesi ile ilgili çalışma idi.

Konunun muhatapları yapılan çalışma karşısında yekpare olmuş durumda. Bizler de konu ile ilgili olarak Uludağ OSB Mütevelli Heyeti Başkanı Yunus Aydın'a düşüncelerini sorduk.

*****

SANAYİCİYİ OLUMSUZ ETKİLER:

O da" Bakanlığın üzerinde çalıştığı OSB Kanunu taslağı bu haliyle yasalaşırsa ihracattan yatırıma kadar birçok konuda sanayiciyi olumsuz etkileyecektir" dedi. Ardından sohbetimizde açıklamalarına başkanı olduğu Uludağ OSB 'yi şu sözlerle anlattı: "2001 yılında Gürsu Organize Sanayi Bölgesi olarak kurulan ve Kestel 2 No'lu Sanayi Bölgesi'yle birleşmesiyle güç kazanan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, kuruluşunun 20'nci yılında 260 firma ve 20 bin istihdamla yıllık 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor." dedi.

Uludağ OSB başkanlığında 5'inci dönemini geçiren Yunus Aydın, "hedeflerinin 2023 yılında yüzde 100 dolulukla 1 milyar dolar ihracata ulaşmak olduğunu da" bizlerle paylaştı.

*****

PROJELER AKSAR:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 4562 sayılı OSB Kanunu'nda yapmayı planladığı değişikliklerin bu haliyle kabul edilmesi halinde projelerin aksamasından tedirginlik duyduklarını şu sözlerle paylaşan Aydın, "Kanun taslağında genel kurula geçişi tamamlamış OSB'lerin yeniden mülki idari amirlerinin başkanlığındaki müteşebbis heyetlere devredilmesi projelerin aksamasına neden olacaktır" dedi.

Mülki idari amirlerin başkanlığındaki müteşebbis heyetlerin gelişmemiş bölgelerdeki OSB'lere hizmetlerin daha hızlı götürülmesi açısından faydalı olduğunu ancak genel kurula geçme hakkı elde etmiş OSB'lerde buna gerek olmadığını vurgulayan Aydın, " vali ve kaymakamların görev süreleri nedeniyle görev yerlerinin sıklıkla değiştiğini ve bu durumun OSB'lerdeki projelerde devamlılığın önünde engel oluşturacağına bir OSB'nin başkanlığını yapan kişi o bölgedeki sanayicilerin genel problemlerini, hatta demografik yapılarını, hayata bakış açılarını ve psikolojilerini anlayıp, ona göre hareket etmeli. İki, üç yılda bir değişen yönetimlerle başarılı olunması mümkün değil. Ayrıca OSB'lerin kamu mantığıyla yönetilmesi de sanayici bakış açısıyla tezat oluşturacaktır. İş insanın bakış açısıyla mülki idari amirin bakış açısı bir değil" diyerek düşüncelerini bizimle paylaştı.

*****

YABANCILARIN YATIRIM KARARINI ETKİLER...

4562 sayılı yasada planlanan değişiklikle OSB'lerin yıllık brüt gelirlerinin yüzde 1'inin Bakanlığa aktarılacağının bir madde olduğunu belirten Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, "Bakanlığın OSB'lere destek olması gerekirken bu maddenin olması bizleri üzmüştür. OSB'lerin geliri sanayicilerin altyapı katılım payı ve yönetim aidatları ile elektrik, doğalgaz gibi hizmet satışlarından elde ediliyor. Bu sanayicinin parası. Ancak sanayici zaten vergisini veriyor, ihracat ve istihdamla ülkesine katkı sağlıyor" dedi.

Aydın, olası kanun değişikliği halinde yabancıların Türkiye'ye yatırım kararlarını olumsuz etkileyeceğini de düşünüyor.

Bizim de kişisel kanaatimiz, Bursa gibi 20'ye yakın OSB bulunan kentlerde her hafta düzenli toplantı gerçekleştiğini varsayarsak mülki amir OSB toplantılarına yetişmesi de oldukça zor gözüküyor. Fakat kalkınmada öncelikle, müteşebbislerin yatırım yapma konusunda zorlandığı bölgeler bu model geçiş aşamaları için düşünülebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.