Hava Durumu

Üretmeden kazanmanın yolu dövizden mi geçiyor?

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2021 07:59

Yakın ekonomi tarihimizde en büyük krizlerden biri de 5 Nisan 1994 tarihinde yaşananlar. Öncesi ve sonrasını hatırlatmakta fayda var.

Dövizde yaşanan hareketlilik, repo faizlerinde gecelik yüzde 7 bine dayanan faizler, çöken bankacılık sistemi, batan bankalar, ardından ekonominin başına ABD'den Kemal Derviş'in ülkeye gelmesi.

Sonrasında hep beraber içtiğimiz acı reçete.

Sonrası mı ne oldu?

Sosyolojik açıdan travma yaşayan halkımızda hiç istenmeyen durumlar yaşandı. O günü değerlendirirken anayasa fırlatılmasından bahsedebiliriz, belki koalisyon vardı diyebiliriz, siyasi istikrarsızlığın bedeli ağır oldu diyebiliriz.

Ya şimdi?

Allah'tan batan banka da, siyasi istikrarsızlık yok.

Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi var. Ama o günün benzer semptomlarını yaşamaya başladık. Yazılarımızı takip edenler bilir.

Geçen hafta içinde bu köşeden doların ateşi sönmüyor diye yazı kaleme almıştık. Aldığımız bu yazının mürekkebi kurumadan doların ateşi etrafını da yakmaya başladı. O yazdığımız yazının ardından bugüne kadar geçen süre zarfında dolar yaklaşık 3 lira değer kazandı. Diğer bir ifade ile Türk Lirası değer kaybetti.

Kaybetmeye de mi devam edecek?

Onu hep beraber göreceğiz.

Yine hatırlatmakta fayda var önümüzdeki yıl her iş günü yaklaşık 700 milyon dolar faiz ödeyeceğiz.

Öte yandan yine bugünden gördüğümüz önemli ayrıntı ise dolardan bazı kesimlerin son bir ay içerisinde yüzde 40'a değerlenen dolardan önemli bir kazanç sağladığı.

Bu kazancı, ne üretti diye sorsak, bu sorunun tek bir yanıtı var üretemeden para kazanmanın yolunu buldu, o da paradan para kazanmak derim.

Bu dolardaki son artışlardan sonra iğneden ipliğe her şeye zam gelecek desek abartmış olmayız.

Hatta zincir marketlerden birinin kasiyeri ile görüştüğümde ilginç bir şey paylaştı. Her hafta salı ve perşembe günü rutin olarak en az 200 üründe o market fiyat değişikliğine gidiyormuş.

Zam gelmeyen tek bir şey var o da alınan poşet, onun fiyatı hâlâ 25 kuruş...

Marketler sabah sattığını, öğlenden sonra yerine koyamıyorlar.

Fiyatların gün içerisinde birkaç kez değiştiğini görüyoruz.

Artık radikal önlem almanın zamanı geldi.

Yoksa bu gidişle pandeminin yok edemediği esnafı, işçiyi, memuru doların bu çıkışları yok edecek.

Bizden hatırlatması...

SALICI BURSA'YA GELİYOR

Ana muhalefet partisi CHP Bursa il binasının mülkiyetini aldıktan sonra tadilata girmişti. O tadilat tamamlandı. Bina fiilen açıldı. Şimdi ise sırada resmi açılışı var. Açılış bu hafta sonu cumartesi günü saat 14.00'te gerçekleşecek. Açılışı yapacak isim de CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı. Bakalım CHP kurmayları bu açılışta Bursa'dan nasıl bir mesaj verecek?

Bekleyip, takip edelim.

Bu arada CHP Bursa İl Başkanlığı'na yeni il binası hayırlı olsun.

POLİTİK BAKIŞ'IN KONUĞU AKLAN...

Her hafta birbirinden değerli konukları ağırladığımız AS TV'de yayınlanan Politik Bakış programında bu haftaki konuğumuz Muharrem İnce'nin Genel Başkanı olduğu Memleket Partisi Bursa İl Başkanı Güner Aklan olacak. Kendisi ile partisini, hedeflerini ve Bursa'da yaşanan kongre ve teşkilatlanma süreci başta olmak üzere birçok konuyu konuşacağımız program bu akşam 20.30'da AS TV ekranlarında...
Vakti olanlar kaçırmasın, şimdiden, iyi seyirler...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.