Hava Durumu

Yenişehir Havalimanı'ndan uçuşlarda hangi il birinci...

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2021 07:59

Resmi verilere göre, Bursa sanayi kenti, Bursa tarım kenti, ihracatta 2. büyük kent bu özellikleri çoğaltmak mümkün. Ama bu kadar güzelliklerin yanında aksayan neresi var deseler muhtemelen havaalanının rantabl kullanılmaması.

Kent içinde 2 bine yaklaşan yabancı şirket yüzlerce yabancı üst düzey yöneticinin yaşadığı kentten hava ulaşımının sağlandığı ülke sayısı yok. Kent sayısı bir elin parmaklarına bile ulaşmış değil.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde hava ulaşımının ulaşamadığı bir kent hüviyetindeyiz. Var olan uçuşlar da pandemi döneminde sekteye uğramıştı.

Yaklaşık bir sene ara verilen uçuşlar 24 Mayıs 2021 tarihinde AK Parti Bursa milletvekillerinin gayretleri sonrası üç ille karşılıklı olarak başladı.

Beklenti daha fazlaydı.

Ama hiç yoktan iyidir.

Uçuşa başlanan o iller;

Muş, Trabzon ve Erzurum idi.

Bizim merak ettiğimiz ise uçuşlara ilginin nasıl olduğu yönündeydi.

Ulaştığımız bilgilere göre 24 Mayıs ve 29 Haziran 2021 tarihleri arasında Boeing 737 uçaklarla bu üç il arasında karşılıklı olarak 16 sefer gerçekleşmiş.

Gerçekleşen seferler sonrası Bursa'dan Muş'a giden yolcu sayısı 2 bin 777. Yine Muş'tan Bursa'ya gelen yolcu sayısı da 2 bin 229.

Diğer bir deyiş ile uçakların giderken doluluk oranı yüzde 92 olarak gerçekleşirken dönüşte bu oran yüzde 74 olarak yansımış.

Diğer bir uçuşun gerçekleştiği il Erzurum. Erzurum'a yukarıda yazdığımız tarihler arasında toplamda 16 sefer gerçekleşmiş.

Bursa'dan, Erzurum'a giden yolcu sayısı 2 bin 597 olarak gerçekleşirken. Erzurum'dan Bursa'ya gelen yolcu sayısı bin 925 olarak gerçekleşmiş.

Diğer bir ifade ile uçakların Erzurum'a giderken doluluk oranı yüzde 86, Erzurum'dan Bursa'ya gelirken ise doluluk oranı yüzde 64 olarak gerçekleşmiş.

Uçuş yapılan bir başka il Trabzon'a ise Bursa'da giden yolcu sayısı bin 906 olmuş. Trabzon'dan Bursa'ya gelen yolcu sayısı ise bin 694'te kalmış.

Oransal olarak değerlendirdiğimizde Trabzon'a giderken uçağın yüzde 63'ü Trabzon'dan Bursa'ya gelirken doluluk oranı yüzde 56 olarak gerçekleşmiş.

Sonuç olarak gidişler dönüşlerden her zaman fazla olmuş.

Bu verilere baktığımız Anadolujet'in uçuşların sürekli yapabilmesi için özellikle Trabzon yolcu sayısının artması gerekiyor diye düşünüyorum.

Çünkü rakamlar henüz istenilen düzeye çıkmamış Trabzon'da.

Yine bir başka gerçek ise;

Yeni hatların açılabilmesi için olmazsa olmaz şartlardan biri de doluluk oranlarının yüzde 85'ten aşağıya inmemesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Belki belirli bir süre idare eder ama yine uzun soluklu olması için bu oranı yakalamak şart.

Yine özellikle balkan coğrafyasına uçuşlar için de daha çok lobi yapmaya ihtiyaç var gibi gözüküyor.

Onun için uçuşlara devam edebilme adına sahip çıkmamız şart!..

VİŞNE CADDESİ'NDE SÖZÜMÜZ SÖZ

Perşembe akşamı AS TV ekranlarında Politik Bakış programında konuğumuz olan AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay ile birçok konuyu konuştuk.

O konulardan biri de bu köşede daha önce de gündeme getirdiğimiz Vişne Caddesi ile ilgili idi. Bu minvalde 2 milyar dolara yaklaşan ihracatı 80 bin çalışanı ile önemli bir ticaret merkezi olan bölgenin sorunları noktasında takipçi olduklarını bizlerle paylaşan Erbay, "sorunları çözeceğiz" dedi.

Özellikle kreş beklentisi başta olmak üzere çöp kovaları ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini başkan Erbay'dan öğrendik.

Kısaca Erbay sözümüz söz diyor.

Buradan şunu yazmakta bir sakınca görmüyorum. Muhtemelen kreş yeni eğitim ve öğretim yılına yetişecek...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.