Hava Durumu

Artık 'Beyaz Kitapçık' var

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2019 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2019 08:28

Yeni tüzüğün önemli artılarından biri bağımsız denetim. Artık genel kurullarda, kulüp tarafından hazırlanan 'Yeşil kitapçığın' yanında bir de 'Beyaz kitapçık' var. Olağan İdari ve Mali Genel Kurul'da Bağımsız Denetim Kurulu tarafından son derece titizlikle, ciddi emek harcanarak hazırlanmış. 2013 Mayıs'tan 30 Kasım 2018 arası 5,5 yıllık karşılaştırmalı mali veriler grafik ve tablolarla desteklenerek genel kurul üyelerine sunuldu.
Kitapçığın 25. sayfasındaki özkaynak değişim tablosu Bursaspor'un mali uçurum trendinin göstergesi.

Rahmetli Yazıcı'nın vefatında cari kurla 18 milyon Euro olan özsermaye eksiği (karşılığı olmayan yabancı kaynak borç), kulübün ciddi anlamda banka borcu kullandığı Körüstan döneminde 42 milyon Euro'ya, kulüp gayrimenkullerinin satıldığı yüksek bonsevis getirileri elde edilen Bölükbaşı döneminde 22,5 milyon Euro'su banka borcu olmak üzere 62,5 milyon Euro'ya yükseliyor.

Denetleme Kurulu raporu 13.sayfada detaylı anlatıma göre 30 Kasım 2018 itibari ile özkaynak eksiği rakamı cari kurla 64 milyon Euro düzeyindedir.
Kulüplerin giderlerinin ağırlığının oyuncu ve teknik kadro gideri, bu giderlerin de 13 Eylül 2018 tarihinde Türkiye'de yerleşiklerle TL üzerinden anlaşma kanununa kadar döviz cinsinden yapıldığını değerlendirirsek, geçmişe yönelik hesaplamayı bu şekilde yapmanın doğru olacağı düşüncesindeyim.

Eğer TL üzerinden gidilecekse son üç yılda ödenen banka borçları faizinin yaklaşık 62 milyon TL olduğu, banka borçlarının ağırlıklı önceki yönetimlerden geldiği, bu süreçte ciddi kur farkı zararı yazıldığı da gözden kaçırılmamalıdır.
Özetle mali açıdan teknik olarak iflas etmiş bitkisel hayattaki kulübü 3 yıl önce yanlış strateji ile alan Ali Ay Türk futbol tarihinde ender görülen bir rakamı (18 milyon Euro) cebinden kaynak olarak vererek ancak bitkisel hayatta tutabilmiş, geçmiş yönetimlerin üzerine kalacak ihaleyi geciktirmiştir.
Bir anlamda onları kurtarıp hedef tahtası olmuştur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.