Hava Durumu

Köprüden önce son çıkış

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2018 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2018 07:52

Tarih, Aralık 2015... Açık olduğu fark edilmeyen mikrofonlara yansıyan sözler 'Skandal İtiraf' başlığı ile manşetlerdeydi... Bursaspor Kulübü'nün önceki başkanı bankaların küme düşebilir endişesi ile bir kuruş kredi vermediğini itiraf ediyordu. O yılın mayıs ayında seçilmişti. Aslında şu an hala görevde olacaktı.
Deniz bitmişti, kulübün ödeme yapacak 1 kuruşu yoktu. Üstelik 23 milyon Euro'luk bonservis geliri, 5 milyon Euro'ya satılan Minareliçavuş fabrikalarına rağmen... Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey'in, "Kalsaydı Bursaspor kurtulurdu. 100 milyon dolar gelir yaratılırdı. Satmayın diye çok ikaz ettim" dediği hazine arazisi yanındaki Bursaspor'a ait arazi satılmış, toplamda 30 milyon Euro'ya yakın ekstra gelir elde edilmişti.
Bütün bunlara rağmen Bursaspor'un toplam borçları 90 milyon Euro seviyesine ulaşmıştı. Şampiyonluktan sonra elde edilmiş en büyük mali kaynak heba edilmişti. Bursaspor'un mali yapısı teknik iflas durumundaydı.
Ali Ay bu koşullarda aday oldu ve göreve geldi. Bu batmış yapıyı doğru anlatamadı. Bir feda, vefa tarzı krizden çıkma stratejisi üretemedi, beklentileri düşürmedi. Birden fazla adaylı seçimlerin doğası gereği vaatlerde bulunup beklenti yarattı. Kulübün kurumsal organizasyonu ve sportif organizasyonu yapılanmasında hiçbir adım atmadı. Bunların sonucu hataları ve yanlışları, başarısızlıkları çok oldu.
Unutulmaması gereken iflas noktasında bir kurumda karar almanın güçlüğü. Bu güçlükleri fazlasıyla yaşadı.
Kendini riske ederek yarattığı yaklaşık 14 milyon Euro kaynakla batık gemiyi yüzdürmeye çalıştı. (Ülkemiz futbol kulüplerinde teminatsız verilen en yüksek rakamlardan) kısa vadeli banka borçlarını 6 yıllık vadeye yayması, geçmiş dönem bilançolarında dahi gözükmeyen vergi borçları sorunlarını halletmesi artı hanesinde.
Olağan genel kurul yaklaşıyor. Herhalde 95-100 milyon Euro gibi bir toplam borç rakamımız var. Sürekli zarar üreten bu yapıyı sürdürmek mümkün değil. Tüm kentin birlikteliği ile çağdaş scoutingi yetiştirerek yarışmayı esas alan yeni bir model, yeni bir vizyon, uzun vadeli bir program oluşturmak zorundayız. Gerçekçi hedefler koymak zorundayız. Mali açıdan kısa vadede en gerçekçi gelir kalemi stat üzerine yoğunlaşmalıyız.
Mayıs 2018 kongresi köprüden önce son çıkıştır. Hayal satarak gerçekçi, olmayan rakamlar telaffuz ederek Bursaspor kongre üyelerine, taraftarına Çiftlikbank muamelesi çekmek zamanı değil. Zaman, gerçekçi olup yere sağlam basma, birlikte akıl ve çözüm üretme zamanıdır. Bundan sonra yapılacak hataların bedeli Kocaelispor ve Eskişehirspor'un ödediğidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.