Hava Durumu

Tablo vahim (2)

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2018 07:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2018 07:39

Dünkü yazımda Bursaspor Kulübü'nün bugün yapılacak olağan Mali Genel Kurulu öncesi oluşan ekonomik durumu ele almış tablonun vahim olduğundan bahsetmiştim. Bugün de yazıya devam ediyor, çözüm önerilerini ele alıyorum.

GELİRLER GİDERLER
BU YAPIYLA SÜRDÜRÜLEMEZ

Bursaspor 2016 yılında Serdar ve Dzsudzsak bonservisleri olumlu etkisiyle, arsa ve kur farkı gelirleri dahil 134 milyon TL gelir elde etmiş, geçmişten gelen yüksek maliyetli oyuncular nedeniyle 203 milyon gideri olmuş, 70 milyon TL'ye yakın zarar etmiştir. 2017 yılı ilk 10 ay sportif alan gelirleri 85 milyon TL, benzinlik arsa kur farkı vs gelirler eklendiğinde gelirler 101 milyon TL, giderler ise 129 milyon TL'dir. Bursaspor'un 22 aylık zararı 100 milyon TL'ye yakındır.
Bu rakamın 36 milyon TL'si faizdir.

KISA VADEDE TEK UMUT STAT
Bursaspor'un sezon sonunu getirebilmesi adına en büyük umudu yeni stadımızın isim hakkı satışıdır. Ayrıca son alınan arazinin getirisi de söz konusudur. Buradan yaratılacak kaynak bir miktar rahatlama sağlayacaktır.

BEŞ ŞAMPİYONDAN BİRİ AMA GELİRLER ANADOLU TAKIMI
Bursaspor 5 şampiyondan biridir. 'Gönül kimi severse güzel odur' özdeyişi gibi biz Bursaspor sevdalıları için en güzeldir, her türlü övgüye değerdir. Kulübün mali gerçekleri ise çok farklıdır. Bursaspor'u herhangi bir Anadolu kulübünden ayıran artı gelirleri yeni stadımızla artan tribün geliri, havuzdan alınan 1 şampiyonluk payı ve bir miktar reklam geliri fazlalığıdır. Buradan yakalanan fark 15 milyon TL civarıdır.
Oysa hantal kulüp personel organizasyonu, amatör şubeler, fonksiyonelliğini yitirmiş Yeşil Bursa projesi harcamaları bu farktan daha çoktur. Üstüne yıllık 15-20 milyon TL'lik faiz gideri eklendiğinde borcu bizden daha az olan bir Anadolu kulübünün futbola ayıracağı para çok daha fazla olabilmektedir. Puan cetvelinde yüksek gelir sağlamak, tabelaya girmek için yarışmamız gereken diğer şampiyon İstanbul takımları ise bizden minimum 5-6 kat fazla gelire sahiptir.

NE YAPMALIYIZ, BİZ YETİŞTİREREK YARIŞMALIYIZ
Bursaspor'un para ile rakipleri ile yarışma şansı yoktur. Bursaspor yetiştirerek yarışacak. İyi scouting ile keşfedecek, yetiştirdiklerinden ve keşiflerden verim ve kazanç elde edecek, sportif aklı kulübe yerleştirmek ve geliştirmek zorundadır. Yıllardır söz edilen son olarak tüzüğe konan bu yapılanma adına hiç bir adım maalesef atılmamaktadır. Hantal kulüp yapısı fonksiyonel hale getirilmeli, giderlerinin yüzde 15'i sponsorlar tarafından karşılanan yüzde 85'i kulübün futbol gelirlerinden karşılanan amatör şubeler hakkında radikal kararlar alınmalı, Yeşil Bursa ısrarından vazgeçilmelidir. Alt liglerdeki bütün Bursa takımları bize Yeşil Bursa'dır.

OYUNCU GİDERLERİ VE
YAPILANMA NASIL OLMALI

Mevcut gelir yapısında en fazla 14-15 milyon Euro'luk bir takım.
İlk on birde oynayacak altyapıdan ya da scouting ekibinin yakaladığı ekonomik 4 oyuncu 24-25 kişilik oyuncu havuzunda yine yetiştirdiğimiz ve araştırarak bulacağımız ekonomik 10 oyuncu barındırmalı. Futbol takımı gelirlerini sadece futbola harcamalıyız.
Ekonomik gerçekler açısından bu kaçınılmazdır.

MAYISTA NE OLUR?
Stat isim hakkı satışı gerçekleştirilip ciddi bir gelir yakalanabilirse (10 yıllık isim hakkının ödenmesi ya da taahhüt edilmesi vs.), Özlüce'nin kulübe kazandırılması netleşirse adaylar çoğalabilir. Mevcut yapı sürerse işimiz zor. Bursaspor'u rahatlatacak rakam 50 milyon Euro.
Borca batık yapı Başkan Ali Ay'ın yaptığı katkının az iki katını (120 milyon TL) verecek bir babayiğitle bir süre daha sürdürülebilir.
Yoksa !!!!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.