Hava Durumu

1 Mayıs'ı anımsamak ve anmak

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2021 07:30

Ülkemizde 1 Mayıs İşçi Bayramı, ilk defa 1911 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki Selanik'te kutlanır. İstanbul'daki ilk kutlama 1912 yılında gerçekleşir. Cumhuriyet dönemi ile birlikte uzun yıllar kutlanamayan 1 Mayıs, ilk defa 1976 yılında DİSK'in öncülüğünde 200 bin kişinin katılımı ile Taksim Meydanı'nda yapılır.

Bir yıl sonra 1 Mayıs 1977 günü ise İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a gelenler ile birlikte yaklaşık 500 bin kişi Taksim Meydanı'ndaki kutlamalara katılır. Katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürer, konuşmalar da uzar. Saat 19.00 sularında dönemin DİSK genel başkanı Kemal Türkler(3 yıl sonra bir suikaste kurban gider) konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlar. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçışmaya başlar. Kalabalık, kaçmak için özellikle Kazancı Yokuşu'na yönelir. Ancak burada bulunan bir kamyonun yolu tıkaması yığılmaya ve buna bağlı ezilmelere sebep olur. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi silahla vurulma nedeniyle,1 kişi de panzer altında kalarak toplamda 34 kişi(DİSK verileri 36 der) yaşamını yitirir, yaklaşık 130 kişi de yaralanır. Etkinlik öncesi bazı gazete köşelerinde kanlı olaylar olacağı dile getirilmişti.

1 Mayıs birçok ülkede tatil günü ilan edilmiştir. Ülkemizde ise 2008 Nisan'ında, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in zamanında önce "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilir. Ardından da 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yazının, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile, 1 Mayıs resmi tatil ilan edilir.

Son iki yıldır pandemiye denk gelen bugünün, sağlık koşullarımızın düzeldiği günlerde kutlanması dileğiyle.

STEVEN YOUNG VE ANZAC'LAR

Steven Young, BOSCH'un Türkiye ve Orta Doğu Direktörü. Uzun yıllardır ülkemizde olan YoungBursa da yakından tanır. Avustralya'nın Wollongong Üniversitesi'ndeki mühendislik fakültesinden mezun olur. Sydney Teknoloji Üniversitesi'nde ve ardından Avustralya Yöneticilik Enstitüsü'nde eğitimine devam eder. Young'ın Avustralya Deakin Üniversitesi'nden 'Yönetim' alanında lisansüstü derecesi de bulunur.

Her yıl 25 Nisan günü Çanakkale Savaşı'na İngilizler adına katılan ve büyük kayıplar veren ANZAC'ların anısına (Australian and New Zealand Army Corps-Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu) ANZAKLAR Günü olarak anılır. Bugünün özelinde Steven Young şöyle bir paylaşımda bulundu. Sizlerle paylaşmak istedim:

"Avusturalya'da büyümüş ve uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan biri olarak Anzak Günü'nü en içten şekilde anıyorum. Anzak Günü için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan yüzlerce ziyaretçi, Çanakkale'de savaşıp hayatını kaybeden yakınlarını anmak için Gelibolu'ya geliyor ve kahramanlarımızı anıyor. Bu yeni dönemde Gelibolu'da olmak mümkün olmasa da kalbim orada.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'de Anzak annelerine gönderdiği mesajı da hatırlatmak isterim:

'Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız.' İki ülke arasındaki dostluğun hiçbir zaman bitmemesi dileklerimle."

Yıllardır ülkemizde olan ve dilimizi de iyi derecede konuşan Young'ın dileklerine katılmamak mümkün değil.

Dileklerini paylaşıyorum. Ve kendisine teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.