İşçi Bayramı 1 Mayıs, yeni adıyla Emek ve Dayanışma Günü. 1 Mayıs'ın kısaca öyküsüne bakarsak dünyada ve ülkemizde şunları görürüz. ABD'de Chicago'da işçiler 1884'ten itibaren iş gününün 8 saat olması için bir mücadele başlatır. İki yıllık mücadelenin ardından Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi'nde 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesi kararlaştırılır.
1889'da II.Enternasyonal'in Paris Kongresi'nde 1 Mayıs tarihi "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edilir.
Dünyada İşçi Bayramı'nın öyküsü böyle gelişirken, Osmanlı Devleti'nde ilk olarak 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanır. Bu arada İstanbul'da ilk kutlama 1912 yılında yapılır. I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı nedeniyle ara verilen kutlamalar 1921'de yeniden başlatılır. Türkiye Sosyalist Fırkası'nın (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yapar.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 Mayıs 1923'te resmi olarak işçi bayramı kutlamaları yapılır. Süreçte darbeler ve olağanüstü hallerde kimi zaman yasaklanan 1 Mayıs, DİSK'in 1976 yılında Taksim'de düzenlediği programla geniş kitlelerce kutlanır.
1977'de yine Taksim Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs kutlamalarında, meydandakilerin üzerine ateş açılması nedeniyle 34 kişi yaşamını yitirir. Milli Güvenlik Konseyi'nce 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 28 yıl sonra Nisan 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edilir.
İşçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs'ı dün Türk-İş Ankara'da, DİSK ve KESK İstanbul Bakırköy'de, Memur-Sen Kütahya'da, Hak-İş Erzurum'da, Türkiye Kamu-Sen ise Eskişehir'de kutladı.
BSMMMO'dan sempozyum
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, TÜRMOB'un katkılarıyla, Büyükşehir, Nilüfer ve Mudanya Belediye Başkanlığı işbirliğinde, 13-14 Mayıs 2017 tarihlerinde Uludağ'da "2. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu" düzenliyor.
Sempozyumun konu başlıklarının aktarılacağı kahvaltı etkinliği bu sabah BAOB LUNCH DINNER'da gerçekleşecek.
Food Point ve Gıda Ur-Ge
Ülkemiz ihracatını artırma noktasında herkes bir çaba içinde. BTSO da bu noktada önemli projelere imza atmakta. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Ekonomi Bakanlığı destekleriyle hazırladığı Gıda Ur-Ge Projesi kapsamında ilk alım heyeti organizasyonu gerçekleştirildi.
Organizasyonda Bursa firmaları "Food Point" kurumsal kimliği adı altında 20 ülkeden 160 işadamı ile bir araya geldi. Sheraton Otel'de kurulan stantlarda ürünlerini sergileyen Bursalı firmalar, yeni ticari bağlantılar için kapıların aralandığını ifade ettiler.