Hava Durumu

11. BursaFotoFest deklanşöre basıyor

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2021 07:53

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin(2004-2009) rahmetli başkanı Hikmet Şahin seçildikten sonra Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali'ni başlatmıştı. Festivalin tanıtımı 2006 yılında İstanbul'da ulusal düzeyde yapılmıştı. Ve festival Bursa'da 2006-2009 yıllarında aralık ayında düzenlendi. Hikmet Şahin'in ardından festival seçimin olduğu 2009 yılında son kez yapıldı ve sonra kaldırıldı. Güzel bir festivaldi, bana göre yazık oldu.

Ardından Bursa'nın görsel sanatlar alanında eksikliğini farkeden dönemin Nilüfer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, hekim ve fotoğraf sanatçısı Op.Dr. Ceyhun İrgil 2010 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisine bir önerge vererek Uluslararası Fotoğraf Festivali (Bursa Foto Fest) yapılması önerisinde bulundu. Bu önerge o günkü mecliste oybirliği ile geçti. İsim babası da Ceyhun İrgil'di. Ve ilk Bursa Foto Fest 2011 yılında başlatıldı. BBŞB bünyesinde Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD'ın partnerliğinde yürütülen bu çalışmalara Op.Dr. Ceyhun İrgil milletvekili olana kadar yürütme ve danışma kurulu üyesi sıfatıyla devam etti. Sonra sadece takip etti.

Dün 11. BursaFotoFest'in tanıtım toplantısı Merinos Muradiye Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, FotoFest Küratörü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Görevlisi Kamil Fırat ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Serpil Savaş katıldı. Ayrıca Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de toplantıya katılanlar arasındaydı.

Bu arada etkinlik Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleştiriliyor.

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), 'GözGöze' temasıyla bu yıl 19-28 Kasım tarihleri arasında kapılarını 11. kez açıyor. Festivalin konuk ülkesi ise Azerbaycan olacak.

NOTLAR VE NOTLAR

Küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nden Kamil Fırat'ın üstlendiği BursaFotoFest 2021'e, ABD, Azerbaycan, İngiltere, İran, Meksika, Kosova, Hollanda, Hindistan, Rusya, Bangladeş, Şili ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu 12 ülkeden, 262 fotoğraf sanatçısı katılıyor.

200 sergide 3000'den fazla fotoğraf yer alacak. Sergiler Merinos AKKM Fuar Alanı'na kurulacak özel alanlarda fotoğraf severler ile buluşacak. Festival kapsamında, gösteriler, sanatçı konuşmaları, ustalarla söyleşi, belgesel film gösterimi ve portfolyo değerlendirmeleri gibi birçok yan etkinlik de düzenlenecek.

Azerbaycan'dan National Geographic Fotoğrafçısı Rena Effendi, İngiltere'den Vanessa Winship, Meksika'dan Gala Phenia, Kosova'dan Jetmir Idrizi gibi önemli isimler de festivalde yer alırken Türkiye'den İbrahim Zaman, Mustafa Seven, Kemal Cengizkan gibi usta isimler Bursa'da fotoğraf severlerle buluşacak.

Ayrıca Türkiye'den Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu Şanlıurfa, Tokat, Trabzon ve Zonguldak'tan katılan fotoğrafçıların sergileri yer alıyor.

BursaFotoFest, 19 Kasım 2021 Cuma günü saat 17.00'da Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlenecek 'Festival yürüyüşü' ile başlayacak ve akşam saat 19.00'da ise Merinos AKKM Fuar Alanı'nda 'Festival Açılış Töreni' düzenlenecek.

KONUK ÜLKE 'AZERBAYCAN'

Dünyanın sayılı fotoğraf festivalleri arasına giren ve 2017 yılında 'Çin Halk Cumhuriyeti'ni, 2018 yılında 'Hindistan'ı, 2019'da Rusya'yı konuk ülke olarak ağırlayan BursaFotoFest, bu sene ise Azerbaycan'konuk ülke' olarak davet etti.

Bu kapsamda Yarat Çağdaş Sanat Platformu ve Azerbaycan Fotoğrafçılar Birliği'nden toplam 34 fotoğrafçının sergisi BursaFotoFest'te yer alacak.

BAŞKAN AKTAŞ NE DEDİ?

Tanıtım toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bir şehrin bilinir olması için marka organizasyonlara ev sahipliği yapması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Önümüzdeki yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa olacak. Korkut Ata Türk dünyası Film Festivali'nin ikincisi de seneye Bursa'da yapılacak. Bu tür etkinlikleri arttırmak istiyoruz. Bu sene 11'incisi yapılan BursaFotoFest'te bu kapsamda değerlendirilmelidir. Pandemi sebebiyle geçen sene dijital ortamda yaptık ama yine de ara vermedik. Ama yüz yüze yapılması çok değerli ve kıymetli.

Bu sene FotoFest'in teması da 'GözGöze' oldu. İnsanın en doğal iletişim kurmasının da karşılığıdır göz göze olma hali. Göz göze gelmek bir etkileşim, bakışla birbirine dokunabilmek, bir başka deyişle tanışmaktır. Her tanışma, dünyayı daha güzelleştirir ve önyargı duvarlarının yıkılmasını sağlar"

SON SÖZ

Sanata ve sanatçıya saygıyla derken; sanata ve sanatçıya destek veren, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.