Hava Durumu

14. Bursa Uluslararası Fotofest’e doğru

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2024 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2024 08:13

2009 yılında Nilüfer Belediye Meclis Üyesi seçilen Op.Dr. Ceyhun İrgil, (2009-2011 arası yaptı ve istifa etti) aynı zamanda da Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi’ydi. Recep Altepe’nin BŞB Başkanı olduğu dönemde ilk olarak 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Dr. Ceyhun İrgil, Bursa Fotofest düzenlenmesi önerisinde bulundu ve şahsi bir önerge verdi.

Bu önerge büyük bir heyecan ile oybirliğiyle kabul edildi. Bu kabul aynı zamanda iktidar ve muhalefetin oy birliği ile kabul ettiği ilk önerge oldu. Böylece 2011’deki ilk Bursa Fotofest “Karşılaşmalar” temasıyla, 2012 yılında “İnsanlığın İzleri” temasıyla ve 2013 yılında ise “Hayatın Renkleri” temasıyla düzenlendi.

Bu yıl ise Bursa Fotofest’in 14.sü düzenleniyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle geleneksel hale getirdiği “Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali”nde (Fotofest) geri sayım başladı. Bu yıl “Şehrin itirazı” temasıyla 14’üncü kez düzenlenen festival, 20 Aralık- 20 Ocak tarihleri arasında Bursa’nın sokaklarını ve mahallelerini sanatın ışığıyla aydınlatacak.
Fotoğraf Festivali’nin küratörlüğünü Fotoğrafçı, Akademisyen ve Eleştirmen Laleper Aytek yapıyor. Eserler, Tayyare Kültür Merkezi, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, UNESCO Meydanı, Nilüfer Pancar Deposu, Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Bursa Kent Müzesi, Zindan Kapı, BAOB Sergi Salonu gibi şehrin önemli merkezlerinde sergilenecek.

Festivalde ayrıca yurt içinden ve yurt dışından önemli fotoğraf sanatçılarının da yer alacak. Söyleşiler, atölye çalışmaları, portfolyo değerlendirmeleri gibi etkinlikler de yer alacak.

BOZBEY, FOTOĞRAF VE MEKTUP

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Fotofest ile sergilenecek her fotoğrafın, kentin geçmişine, bugününe ve geleceğine yazılmış birer mektup olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“Fotoğraf sanatçılarımızın objektifinden çıkan her kare, Bursa’nın ruhunu keşfetmek için bir davettir. Bu festivalde atölyelerle, söyleşilerle, panellerle yalnızca gözlerimiz değil, kalplerimiz de açılacak. Bursa’mızı sanatın ve kültürün başkenti yapma yolundaki kararlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Tüm halkımızı 20 Aralık- 20 Ocak tarihleri arasında festivali doya doya yaşamaya davet ediyorum.”

BURSA VE FOTOĞRAF

Bursa, 1998 yılında Necla Orhan tarafından başlatılan ve günümüzde uluslararası hale gelen Uluslararası Orhan Holding Fotoğraf Yarışması (bu yıl uluslararası olarak 20. yapıldı) ve 2011 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUFSAD tarafından başlatılan Uluslararası Bursa Fotofest gibi iki değerli etkinliğe sahip.

Bu arada Bursa’da fotoğraf sanatına gönül vermiş şu anda aramızda olmayan büyüklerimiz de var. Bunların başında ilk aklıma gelen isim yurtdışında eğitimini tamamladıktan sonra Bursa’ya dönen ve ülkemizin ilk modern konserve fabrikasını kuran, bir dönemler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yaparak dağcılık ve kış sporlarına büyük katkıları ve gönül verdiği fotoğrafçılıkta bizlere değerli bir arşiv bırakan İhsan Celal Antel’dir. (1894-1965)

Bir diğer önemli isim de yüzyılı aşkın süredir markasını yaşatan ve Efsane Uludağ gazozunun mucidi Nuri Erbak’tır. Onun geleneksel kurufasülye günlerinde masasında bulunma şansı yakalamıştım. O aynı zamanda fotoğraf sanatına gönül vermiş insanları da destekleyen bir isimdi.

Bir diğer isim de aynı lisede okuduğumuz ama benden bir kuşak büyük olan Mazhar Yüce Doruk (1947-2021) ağabeydi. Onun arşivinden birçok fotoğrafı sosyal medyada sıkça dolaşır. Bursa Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra İÜ Fen Fakültesi’nde Fizik-Fizikokimya okudu. 1983'te Nuri Erbak sponsorluğunda "Eski Bursa Fotoğrafları" konulu ilk sergisini açtı. Bunu Osmangazi Belediyesi için hazırladığı "1885- 1950 Bursa" (1990), İhsan Celal Antel adına Fotoğraf Sergisi (1990), Yıldırım Belediyesi için hazırladığı ”1885-1950 Bursa" (1991), Bursa Çimento Fabrikası için hazırladığı "Bir Zamanlar Bursa" (1992), "1930-1950 Gemlik"(1995) ve Robert Bosch Fabrikası için düzenlediği "Bursa Gravür ve Fotoğrafları" (2001) sergileri izledi. Yüce Doruk'un sanat yaşamı boyunca kendi çektiği 20 bin dolayında slayt, iki bin dolayında çoğu orijinal "Eski Bursa" fotoğraf ve kartpostal koleksiyonu bulunmaktadır.

Evet, kuşkusuz fotoğraf sanatına gönül vermiş ama şimdi aramızda olmayan çok sayıda isim vardır. Benim aklımda kalanlar bu isimlerdi. Onları saygı ve rahmetle anıyorum.

SON SÖZ

Evet, fotoğrafa gönül verenleri 20 Aralık- 20 Ocak 14. Uluslararası Bursa Fotofest’e davet ediyorum. Gerek etkinliği fikir babası sayılan Op.Dr.Ceyhun İrgil’i gerekse bugün ve de bugüne kadar bu etkinliğe emek ve katkı koymuş herkesi kutluyorum. Bir de bu işin sürdürülebilirliğini sağlayan belediye başkanlarımıza da teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.