Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1889'dan 2019'a BTSO çok yaşa!

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2019 08:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2019 08:47

19. yüzyılın son dönemi. O dönem Bursa'da bir banka, 25 fütacı, 300 havlu tezgahı, 8 beledi tezgahı, 50 kumaş tezgahı, 54 ipek tezgahı, 5 piş tezgahı, 50 un fabrikası, 7 müskirat (Alkollü içki) fabrikası, 1 elmas işletmesi, 100 yağ işletmesi ile 1 demir fabrikası mevcut. Tarih 1889, aylardan haziran, 6. günü.
Koza Han'da küçük bir oda. 1875 ve1884 yıllarında iki dönem belediye başkanlığı yapan Osman Fevzi Efendi başkanlığında (Odman ve Gökçen ailelerinin büyük dedeleri) vizyon sahibi birkaç kişi bir araya gelerek, Bursa Ticaret Odası'nın kurulmasına karar verir.
İlk Yönetim Kurulu toplantısına Osman Fevzi Efendi Başkan, Kamil Beyefendi Başkanvekili seçilirken; azalar ise Hacı Ali Bey, Kartaki Efendi, Nafız Efendi, Kirkor Efendi, Mehmet Ali Efendi, Bay Kostan Efendi, Nikolaki Efendi ve İshak Efendi'den oluşur.


Başkan Osman Fevzi Efendi, Oda'nın ilk toplantısında şunları söyler:
"Efendiler, miktar-ı kafi ekseriyet mevcuttur. ilk içtimai küşat ediyorum.
Mesaimizin millet ve memleketimize hayırlı olmasını Cenab-ı Haktan niyaz eylerim"
Bursa Ticaret Odası, bir yıl sonra kurulan Sanayi Odası ile birleşerek, Ticaret ve Sanayi Odası hüviyetine sahip olur. Odaya 1889 yılında 70 üye kayıt olur.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 1906 yılından sonra belediyeye ait küçük bir odada, daha sonra da Emir Han'ın arkasında, kendisine ait üç odada çalışmalarını sürdürür.

1889'DAN 2019'A

Odanın 130. kuruluş yıldönümü için BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, yönetim kurulu, meclis ve komite üyeleri ile oda personeli, önce Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Ardından Emirsultan Mezarlığı'nda bulunan odanın Kurucu Başkanı Osman Fevzi Efendi'yi kabri başında andı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, törende şunları söyledi:
"130 yıl önce 70 iş insanı ile kurulan BTSO bugün Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri haline geldi. 42 bini aşkın üyeye sahip BTSO'nun Bursa iş dünyasından aldığı güçle hazırladığı oyun planı doğrultusunda TEKNOSAB, BUTEKOM, Model Fabrika ve GUHEM gibi projeleri şehir ekonomisine kazandırdı.
BTSO'nun bugünkü konumuna yükselmesinde emek harcayan yönetim kurulu ve meclis başkanı meclis ile komite üyelerine teşekkür ediyorum.
Büyüklerimizden devraldığımız hizmet bayrağını daha da yukarı taşıyarak gelecek nesillere bugünkünden çok daha güçlü bir Bursa bırakma sorumluluğumuz var.
Bu bilinçle geride bıraktığımız 6 yılda meclis üyelerimiz, meslek komitelerimiz ve konseylerimizle birlikte ortak aklın hakim olduğu 40'ı aşkın makro projeyi hayata geçirdik.
Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması adına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz"
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur da "Asırlardır ticaretin kalbinin attığı Bursa'da ticaret ve sanayi hayatını temsil eden BTSO'nun kurulduğu ilk günden bu yana Bursalı sanayiciler ve ticaret erbaşlarının gelişimi için önemli çalışmalar gerçekleştirdi. BTSO sanayiden ihracata, üretimden istihdama kadar gerçekleştirdiği çalışmalarla ekonomideki kalkınma hamlesine destek oldu." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.