Hava Durumu

20 yaşındaki TÜRKONFED ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2024 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2024 08:13

Türk iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olan TÜRKONFED, Diyarbakır’da 20. yaşını kutladı. Size biraz TÜRKONFED ve Bursa ilişkisini anlatmak istiyorum.

Bilindiği gibi NUTS 2(The Nomenclature of Territorial Units for Statistics / İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması) Avrupa’da 1970’li yıllarda başlayan bir coğrafi kodlama sistemidir. Bu bölgesel birimlerin amacı, bölgesel tabanlı olacak şekilde istatistikleri toplamak, sosyoekonomik analizleri yapmak ve topluma yönelik bölgesel politikaların çerçevesini oluşturur.

Bu kapsamda da ülkemizde de 2000’li yılların başında 26 bölgesel kalkınma lokasyonu tespit edilir ve buralarda Bölgesel Kalkınma Ajansları kurulur. Merkezi Bursa’da bulunan BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) da bunlardan biridir.

***

Ülkemizde iş dünyasındaki ilk örgütlenmeyi, işçi sendikaları olarak görürüz. Onu işveren sendikaları takip eder. Ardından da iş ve sanayi dünyası gönüllü bir yapı içinde 1971’de TUSİAD’da bir araya gelir. 1978 yılında Bursa’da kurulan Türkiye’nin ikinci SİAD’ı BUSİAD onu takip eder. Süreç gelişir ve SİAD’lar çoğalmaya başlar.

Bu iklim içinde TUSİAD, BUSİAD ve ESİAD(Eskişehir SİAD) önderliğinde SİAD’ların bir araya gelerek, önce federasyonlaşma ve sonra da konfederasyonlaşma süreci hedefinde ilerlenir. Uzun süreçte bu çalışmalar meyvesini verir.

Süreçte BUSİAD’ın öncülüğünde ve Celal Beysel’in başkanlığında MAKSİFED’i (MARSİFED) ve diğer bölgelerde de diğer bölgesel ve sektörel federasyonlar kurulur.

Böylece Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (BASİFED), Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED), Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED), İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED), Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (MAKSİFED) ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) AB NUTS 2 prensiplerine uygun ve tüzükleri birbirlerine uyumlu olacak hayata geçirilir.

Bu federasyonlar oluştuğunda 4 Kasım 2004’te, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) doğar. BUSİAD eski başkanı Celal Beysel de bu konfederasyonun 12 kurucusundan biri olur. (MAKSİFED Kurucu Başkanı sıfatıyla). Ardından da Beysel, TÜRKONFED Başkanlığı yapar.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu bundan 20 sene önce, gönüllülük esasına dayalı, bağımsız ve tarafsız bir sivil toplum kuruluşu olma anlayışıyla yola çıkar. Kuruluştaki 5 bölgesel, 1 sektörel federasyon ve 61 dernekten; bugün 31 federasyon, 371 üye derneğe ulaşır. Temsil ettiği 100 binden fazla şirket ile ülkemizin en kapsayıcı sivil toplum kuruluşlarından biri olur.

2024 yılı başında yapılan TÜRKONFED genel kurulunda Bursa’dan yönetimde şu isimler yer alır:

MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, MARSİFED Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kaya (Bölgesel Federasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı) ve MARSİFED Başkan Yardımcısı Kenan Işık TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi olur. Yedek yönetime ise MARSİFED Başkan Yardımcısı Murat Kaya ve MARSİFED Yönetim Kurulu Üyesi Şeyda Şençayır seçilir.

BAŞKAN SÖNMEZ NE DEDİ?

Diyarbakır’daki 20 yaş kutlamasında TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez yaptığı konuşmada şunları söyler:

Anadolu iş dünyasının ve KOBİ'lerinin sesi olarak çıktığımız bu yolda şirketlerimizin, kentlerimizin ve bölgelerimizin rekabetçiliğinden başlayıp ülkemizin rekabetçiliğine kadar uzandık. Rekabet gücünün tüm bileşenlerini radarımıza aldık. Neredeyse dokunulmadık alan bırakmadık. Makroekonomik istikrar, büyüme, sürdürülebilir kalkınma, girişimcilik, yenilikçilik, dijitalleşme, yeşil dönüşüm, iş dünyasında kadın, eğitim, demokratikleşme gibi birçok konuda 100’ün üzerinde çalışmaya imza attık.

Her ne kadar TÜRKONFED’imizin yirminci yılını kutluyor olsak da aslında köklerimiz çok daha eskiye gidiyor. Ülkemizin ilk sanayici ve iş insanları derneği olan TÜSİAD 1971’de, ikincisi BUSİAD ise 1978’de kurulmuştu. 1990’lı yıllardan itibaren Anadolu’da kurulan SİAD sayısının hızla artmasıyla SİAD’ları bir çatı altında toplama arayışları da güçlenmişti.

Küresel düzen değişiyor. Ne İkinci Dünya Savaşı sonrasının iki kutuplu dünyası geçerli ne de soğuk savaş sonrası düzen. Yeni Trump döneminde küresel rekabet daha da kızışacak. Küresel ticaret savaşlarının tüm dünyayı etkilemesi ve ihracat ile büyüme imkanlarını azaltması da ihtimal dahilinde.

Küresel düzende istikrarsızlık devam ettiği sürece jeopolitik gerilimler devam edecek. Bunların bölgemizde yaratacağı riskler hepimizi düşündürüyor. Teknoloji değişiyor. Yeni teknolojiler tüm hayatımızı köklü biçimde değiştiriyor. Daha da değiştirecek.

Ve bundan 20 sene sonra yapılacak olan zirve toplantısında, hedeflerimize mutlaka ulaşacağız. Bunu sizlerin sayesinde gerçekleştireceğiz. Biz, yani Anadolu iş dünyası, koyduğumuz hedeflere ulaşmak için elimizden geleni hiç sakınmadan yapmaya devam edeceğiz. Ve sonunda başaracağız.”

SON SÖZ

Gelişmiş demokrasilerin vazgeçilmezi olan ve üçüncü sektör olarak tanımlanan gönüllü STK’lar çok değerlidir.

Evet, Türk iş dünyasının gönüllü en büyük çatı kuruluşu olan TÜRKONFED’in kuruluşunun 20. yılını kutluyorum.

Bu değerli kuruluşun kuruluş sürecinde büyük emekleri olan BUSİAD’ı ve BUSİAD, MAKSİFED(MARSİFED) ve TÜRKONFED başkanlığı yapma onurunu yaşamış ve süreçlerde büyük emekleri olan tek Bursalı olan Celal Beysel’i de kutluyorum.

Beysel sonrası MARSİFED ve TÜRKONFED’de görev alan Bursalılar’a da başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.