Hava Durumu

2021 Yılmaz Akkılıç ödülleri

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2022 08:18

Yaşam bir öğrenme ve öğretme sürecidir. Bu süreçte öğrenme ve öğretme sona erdiğinde, yaşam da sonlanır.

Kuşkusuz yaşam aynı zamanda bir seçimler sürecidir. Bendeniz bu seçimler sürecinde genelde hep kendimden büyüklerle beraber oldum. Biraz bencil davranıp, öğreneceğim ve öğreteceğim ortamlarda bulundum. Diğer ortamların uzağında kaldım.

Formel eğitimimin dışında öğrendiğim insanlardan biri de Yılmaz Akkılıç’tı. Yılmaz Amca ile 1976 yılında Bursa Hakimiyet'te rahmetli Feridun Evrenosoğlu ile sohbeti sırasında tanıştım. O zaman CHP İl Başkanıydı. Gençliğin verdiği heyecan ve patavatsızlıkla kendimi bile tanıtmadan sohbetlerini bölüp, sorumu sordum. Zor bir soruydu. O detaya girmiyorum.

Onun Bursa Ansiklopedisi'ni hazırladığı dönemde elime bir kağıtta yazılı isimler verir "Git bunların özgeçmişlerini öğren ve yaz" derdi. Sonraki yıllarda ilişkimiz hep bir saygı ve sevgi içinde ağabey-kardeşlik düzeyinde devam etti. Arada bir yazılarımla ilgili arar, maddi yanlışım varsa düzeltir, zaman zaman da "Aferin" demeyi ihmal etmezdi.

Benim için yazı yazarken takıldığımda bilgi alma noktasında arada bir aradığım bir büyüğümdü. Böyle birkaç büyüğüm vardı. Bir bir beni yalnız bıraktılar. Zaman içinde insan soru soran değil, soru sorulan konumuna gelmeye başladığında yılların akıp, gittiğini fark ediyor.

AKKILIÇ KÜTÜPHANESİ VE ÖDÜL

Ve o aramızdan ayrılmadan önce evini ve çok değerli olan 6.000 kitaptan oluşan kütüphanesini Bursa'ya bağışladı. Neyseki Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi onun bu emanetini hep korudu ve geliştirdi. Bu noktada Nilüfer Belediyesi'nin ve Mustafa Bozbey'in de hakkını yememek lazım. 2007 yılında Yılmaz Akkılıç Kütüphanesi kuruldu.

2011 yılından beri de Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri düzenleniyor. Geçmiş yıllarda bu ödüllerden birini de alma onuru yaşamıştım.
Nilüfer Belediyesi'nin, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi ile birlikte düzenlediği "Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2021 Ödülü", düzenlenen törenle sahiplerine bulacak. Bu yıl 12. si gerçekleşecek olan Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları ödül töreni 13 Mayıs 2022 Cuma akşamı saat 19:00'da Akkılıç Kütüphanesi'nde yapılıyor. 

YILMAZ AKKILIÇ KİMDİR?

Yılmaz Akkılıç, 25 Ağustos 1933’de doğdu. Musa Yılmaz Akkılıç, ilköğrenimini İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Siverek'de tamamladı. Ortaokulu Bursa İkinci Ortaokulu'nda okudu. İki yıl Bursa Erkek Lisesi’ne gittikten sonra, lisenin son yılını Işıklar Askeri Lisesi'nde okuyarak, 1953 yılında bitirip süvari subayı olduğu Kara Harp Okulu'na girdi. Silahlı Kuvvetler bünyesinde İstanbul, Ankara, Erzurum ve Urfa'da çeşitli kademelerde görev yaptı. 1956 yılının 26 Mayıs'ında Güner Öner hanımla evlendi. 1957 yılında Hilmi Abdülhalim adında bir oğulları ve 1959 yılında Naciye Pınar adında bir kızları dünyaya geldi.

12 Mart Muhtırası'ndan sonra kendi isteği ile, binbaşı rütbesinde iken askerlikten ayrıldı. Madanoğlu Davası'nda Ankara ve İstanbul sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve tüm diğer yargılananlarla birlikte aklandı.

Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü'nde Ankara, Fethiye ve Mudanya'da görev yaptıktan sonra 1973 yılında emekli oldu.

1975 yılında CHP Bursa İl Başkanı seçildi. O dönem 27 yıl aradan sonra CHP il kez Bursa Belediyesi’ni kazandı. 1994’de SHP İl Başkanı seçildi. 13 Kasım 1999’da toplanan kongrede bir kez daha CHP il başkanlığına seçildi. 30 Eylül 2000 tarihli olağanüstü kurultayın ardından, partiden istifa etti.

Yılmaz Akkılıç,  28 Nisan 2010’da aramızdan ayrıldı.

2021 AKKILIÇ ÖDÜLÜ

Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi’nce 2010 yılından bu yana verilmekte olan Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü’ne 2021 yılında, 4’ü doktora tezi, 40’ı yüksek lisans tezi, 5’i akademi dışından olmak üzere 49 yapıt aday gösterildi.

Yılmaz Akkılıc Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu , Melih Karagöz’ün yüksek lisans tezini “Bursa’nın Yetiştirdiği Bir Değer: Metin Güven (Hayatı, Sanatı, Eserleri)” Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülüne değer buldu.

Seçici kurul ayrıca, Fatma Nur Özüpak’ın   “Katılımcı Yaklaşımla Kültürel Rota Önerisi: Bursa Tarihi Kentsel Peyzajında Hisar Örneği “ ile Oktay Kargül’ün  “Tarihsel Kentlerde Turizm Yönetim Planı: Bursa Tirilye Örneği” başlıklı yüksek lisans tezlerini Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Özel Ödülü’ne değer buldu.

Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2021 Ödülü Seçici Kurulu Prof. Dr. Feza Karaer, Prof. Dr. Tülin Vural Aslan, Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay, Doç. Dr. Alpaslan Türkkan,  Şafak Baba Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşuyordu.

SON SÖZ

Ödül alanları ve Akkılıç’ın anısını yaşatanları kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.