Hava Durumu

2022 Mustafa V. Koç Spor Ödülü

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2022 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2022 08:03

Mustafa Vehbi Koç bir Cumhuriyet Bayramı’nda 29 Ekim 1960’da Ankara ‘da dünyaya geldi. 1971-1975 yılları arasında orta öğrenimini Saint George Avusturya Lisesi'nde, liseyi1980'de İsviçre'deki Lyceum Alpinum Zuoz'da, yüksek öğrenimini ise 1984 yılında ABD'deki George Washington Üniversitesi'nde tamamladı.

Çalışma hayatına 1984'te TOFAŞ’ta müşavir olarak başladı. Ram Dış Ticaret'te satış müdürlüğü ve satış genel müdür yardımcılığı görevlerini üstlendi. 1992'den itibaren Koç Holding'de başkan yardımcılığı, başkan, yönetim kurulu üyeliği ve yönetim kurulu başkan vekilliği görevlerini yürüttü. 4 Nisan 2003'te Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı babası Rahmi Koç'tan devraldı. 2016 yılındaki vefatına kadar bu görevi sürdürdü.

TUSİAD Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanı olan Koç, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu üyesi olarak görev aldı. 2006 yılında Finlandiya'nın İstanbul Fahri Konsolosu oldu. İstanbul Golf Kulübü'nün başkanlığını yaptı. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesi oldu. Ali Koç ile beraber 1907 Fenerbahçe Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. 2004-2011 yıllarında Bilderberg toplantılarına katıldı.

1992'de Caroline Griaud ile evlendi. Çiftin bu evlilikten, Esra Marianne Çiğdem ve Aylin Elif adlarında iki kız çocuğu oldu. Golf, binicilik, havacılık ve dalgıçlık sporlarını aktif olarak yaptı. Hakkında "Hayaller Hatıralar" adlı bir belgesel yapıldı.

Mustafa Koç 21 Ocak 2016’da aramızdan ayrıldı. Birkaç yakın dostumdan Mustafa Koç’un değişik yönlerini öğrenme fırsatım oldu. Burada yazılmayacak birçok üstün insani değere sahip olduğunu ve birçok insana nasıl dokunduğunu öğrendim. Işıklarda uyusun.

MUSTAFA KOÇ SPOR ÖDÜLÜ

Mustafa V. Koç Spor Ödülü, KOÇ Holding ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi iş birliği ile 2017'den beri sporcuları teşvik amacıyla verilmeye başladı.  Ödül, gerek sporcu gerekse de yönetici olarak spora yakın bir ilgi ve desteği bulunan Mustafa Koç adına düzenlenir. Spor alanında başarılı olmuş; kişiliği ile örnek, özverili ve olimpik değerleri temsil eden insan ve kurumları teşvik amaçlı verilen ödüldür.

Ödülün maddi miktarı 600.000 TL'dir. Kazanana bunun yanı sıra Ivan Chermayeff tarafından tasarlanan ödül de takdim edilir. Yirminci yüzyılın en büyük grafik tasarımcıları arasında sayılan ve ortağı Tom Geismar'la dünyanın belleğinde yer etmiş sayısız ünlü tasarıma imza atan Ivan Chermayeff, Mustafa Koç Spor Ödülü’nün tasarımını yaptıktan sonra 85 yaşında vefat etti. Onun son yaptığı tasarımlardan biri de bu ödül oldu.

Bu ödül töreninde kullanılan ödül tema müziği ise UEFA Şampiyonlar Ligi Marşı ile tanınan İngiliz besteci Tony Britten tarafından bestelendi.

ÖDÜL ŞARTLARI

Ödül, özel veya tüzel kişilere verilebilir. Aday gösterilme ve ödül kazanım aşamasına kadar hayatını kaybedenlerin ödülü mirasçılarına teslim edilir. Adayları sadece Seçici Kurul belirleyebilir. Ödülü hak eden kimsenin bulunmaması halinde ödül o yıl verilmeyebilir. Jüri oy birliği ile isterse bir ödülü birden fazla adaya paylaştırabilir.

ÖDÜL SÜRECİ

Ödül süreci şöyle işliyor. Adayların TMOK'a bildirilmesi. Adayların 'Seçici Kurul'a sunumu. Seçici Kurul'un adaylar içerisinden 3 aday belirlemesi. Ödüle hak kazanın belirlenmesi ve törenin hayata geçirilmesi.

JÜRİ

Mustafa Koç Spor Ödülü jüri başkanlığını eşi Caroline Koç yapıyor. Üyeleri ise Ömer Koç ve TMOK Başkanı Prof.Dr. Uğur Erdener. Ayrıca her ödül döneminde akademisyen ve spor insanlarından oluşan bir Seçici Kurul oluşturuluyor.

Hiç unutmuyorum 2019 Mustafa Koç Spor Ödülü Seçici Kurulu’nda eşim Prof.Dr.Füsun Öztürk Kuter de yer almıştı. Bu vesile ile o yılki ödül törenine de katılma onuru yaşamıştım.

2022 MUSTAFA V. KOÇ SPOR ÖDÜLÜ

Mustafa V. Koç Spor Ödülü, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Olimpik Antlaşmasında yer alan “Olimpizmin Temel İlkeleri” ile IOC’nin misyon ve rolünü tanımlayan maddeler ışığında oluşturuldu.

Bu tanımlarla uyumlu ve bu tanımların yayılması için çalışmalar yapan, projeler oluşturan, özel ve tüzel kişiler değerlendirmeye alınır.

2022 Mustafa V. Koç Spor Ödülü’ne aday göstermeyi düşündüğünüz bir adayınızın olması halinde, kişi/kuruluşun adı, adaylık gerekçeleri ve var ise ilgili dokümanları 31 Mayıs 2022 tarihine kadar Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) komite@olimpiyat.org.tr iletişim adresine veya posta yoluyla TMOK açık adresine ileterek değerlendirmeye alınmasını sağlayabilirsiniz.

Detaylı bilgileri www.mustafakocsporodulu.com adresinden temin edebilirsiniz.

SON SÖZ

Evet, insanların yaşamlarından geride fiziki veya söylemsel olarak bıraktıkları/ bırabildikleri onların isimlerinin yaşamasına vesile oluyor. Ne mutlu yaptıkları/hayata geçirdikleri olumlu işlerle anılarak isimleri yaşayanlara.

Bir TMOK üyesi, aynı zamanda bir akademisyen olarak bu vefa örneğini gösteren aileyi de kutluyorum..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.