Hava Durumu

3 tarih ve 3 Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2020 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2020 09:03

I.Dünya Savaşı'nın bitmesinin ardından ülkemiz parça parça işgal edilmeye başladı. 1920 yılında Yunanlılar önce İzmir ve çevresini ardından 2 Temmuz 1920 tarihinde Mustafakemalpaşa ve Karacabey'i işgal ettiler. 6 Temmuz'da ise Gemlik, İngilizler tarafından işgal edildi.

Daha sonra Bursa, Yunan işgalini yaşadı. Ankara'daki TBMM kürsüsü üzerine, Bursa düşman işgalinden kurtuluncaya kadar kalmak üzere siyah bir örtü(Puşide-i Siyah) örtüldü.

3. Kolordu, 10 Eylül 1922 gecesi Bursa'da denetimi ele geçirmeye başlar. Aynı gece, dağda fırsat kollayan milisler iner. Yunan ordusu Mudanya, Karacabey yönünde çekilir.

Belediyede bayrak töreni düzenlenir. Tören saat 23:00, 00:00 arası gerçekleşir. O saatlerde de 3. Kolordu Süvari Alayı'ndan Yüzbaşı Rüştü (Dinçer) Bey şehre girer. Ortaya çıkabilecek asayiş sorununa karşı önlem alır. Bursa'nın kurtuluşu Rüştü Bey'in Bursa'ya girişi ile 10 Eylül'ü, 11 Eylül'e bağlayan gece olur.

Ve Bursa, 2 yıl, 2 ay 2 günlük işgalden sonra 11 Eylül 1922 günü kurtarılır.

*** *** ***

Bursa Ticaret Borsası, Halil Ali Paşazade İbrahim Bey başkanlığında Bursa Zahire Borsası ismi altında ve muvakkat encümen üyeleri idaresinde 11 Eylül 1924 tarihinde kurulur. Bu encümen üyeleri şu isimlerden oluşur.

"Değirmenci Halil Ali Paşazade İbrahim Bey, Zahire Tüccarlarından Mecit Ağa, Un Tüccarlarından Filibeli Salih Bey, Un Tüccarlarından Vidinli Ali Efendi, Değirmenci Kazım Bey, Değirmenci Hamdi Ağa."

Bugün 96 yaşında.

*** *** ***

1974 yılının yaz aylarında gazete kurmak için yola çıkan Armağan Gerçekşi ve yerel gazetelere yönelen Veb Ofset'in sahibi Haldun Simavi'nin yolları avukat Sırrı Köprülü aracılığıyla keşişir.

O aralar 1950 yılında Demokrat Parti'nin yayın organı olması düşüncesiyle hafta birgün yayınlanan başlanan ve süreçte günlük gazeteye dönen Hakimiyet'in sahibi Hayri Terzioğlu, gazetesini satmayı düşünür.

Yeni bir gazete kurmak yerine Hayri Terzioğlu'nun Hakimiyet gazetesini Gerçekşi ve Simavi satın alır ve gazetenin adı Bursa Hakimiyet olur. Böylece Bursa'nın ilk ofset gazetesi yayın hayatına başlar.

Gazetenin yayınlanma tarihi olarak da Bursa'nın kurtuluş tarihi olan 11 Eylül düşünülür ve Bursa Hakimiyet'in ilk sayısı 11 Eylül 1974 tarihinde yayınlanır.

O tarihten bu yana Bursa Hakimiyet sizlere Bursa'da olup, bitenleri gazetecilik ilkelerine bağlı kalarak anlatmaya çalışıyor.

Dün 47. yaşına bastı.

SONSÖZ

Evet, sizlere Bursa tarihindeki önemli 3 tarihi, o günkü olayları ile birlikte kısaca anımsatmak istedim.

Bursa'nın kurtuluşunu, Bursa Ticaret Borsası'nın kuruluşunu ve Bursa Hakimiyet'in ofset olarak yayın hayatına başlayışını kutluyorum.

Nice yaşlar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.