Hava Durumu

6. Uluslararası Balkan Tiyatro Festivali

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2019 07:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2019 07:10

Kentimizin önemli değerlerinden biri de Bursa Devlet Tiyatrosu. BDT bu yıl 8-26 Mart tarihleri arasında altıncısını düzenleyeceği Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali ile kültürümüze katkı koyacak.
Bu festivalin tanıtım toplantısı Gold Majestik Otel'de BDT Sanat Yönetmeni ve Müdürü Arzu Tan Bayraktutan tarafından düzenlendi.
Bayraktutan'ın anlatımı ile 2013 Mart'ında Bursa ile Balkanlar arasına temelini attıkları tiyatro köprüsü, aradan geçen altı yılda daha da güçlenerek ve büyüyerek devam etmekte. Bu festivalin fikir babalığını Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt yapmıştı.

Arzu Tan Bayraktutan özetle şunları söyledi:
"Festivalde sahne almak isteyen ekip sayısı giderek arttı. Oyunların ve ekiplerin sanatsal kalitesi asla düşmedi. Seyircimiz, sezonda olduğu gibi, festival oyunlarında da Ahmet Vefik Paşa salonunu asla boş bırakmadı. Bursa her seferinde koskoca bir oyun sahnesi oldu ve bu gencecik, henüz altı yaşındaki festivalimiz kısa sürede Türkiye'nin en prestijli buluşmalarından birine dönüştü."

PROGRAMDA NELER VAR?

Festival perdeyi her yıl olduğu gibi 8 Mart'ta açacak. İlk sahne "Yansıma" adlı oyun ile Romanya'dan Ligthwave Tiyatrosu'nun olacak.
26 Mart'a kadar sürecek şenlikte diğer ülkeler ve oyunları ise şöyle:
"Bulgaristan, İvan Vazov Ulusal Tiyatrosu: "Baba". Bulgaristan, Trio Tiyatrosu, "Burada, Orada ve Heryerde". Makedonya, Kalkandelen Milli Kurum Tiyatrosu: "Dışarıda Kar Yağıyor". Karadağ Teuta Tiyatrosu: "Anne". Arnavutluk, Skampa Tiyatrosu: "Volpone". Yunanistan Art Vouveau Tiyatrosu: "Budejovice'ye Dönüş". Romanya, Ioan Slavici Klasik Tiyatrosu, Arad&Nottara Tiyatrosu: "Tartışma". Kosova, Nafiz Gürcüali Türk Tiyatrosu: "Maskeliler"."
Ve de Hayali Ufuk Durmaz her gece 19.45'te fuayede "Hacivat-Karagöz" gösterisi yapacak.

YILLAR SONRA BİR GENEL MÜDÜR

Festivalde ayrıca İstanbul Devlet Tiyatrosu "Kosovalı Peer Gynt", Ankara Devlet Tiyatrosu "Eyvah Nadir" ve Bursa Devlet Tiyatrosu da "Kapılar" oyunuyla sahne alacak.
Bu arada festivalin sürprizi ise Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahneleyeceği Moliere'in "Cimri"sinde oyunun başrolünde Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt var.
Evet, ben en son yanan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde o dönemin Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Cüneyt Gökçer'i Kral Lear'de izlemiştim. Eşi Ayten Gökçer de önümdeki sırada izliyordu. Uzun yıllar bir genel müdürü daha sahnede izleyeceğim.

MİNİ KONSER VARDI

Festivalin tanıtım toplantısı öncesinde de Gold Majestik Oteli'nin fuayesinde bir mini konser vardı. Bu konserde ses sanatçısı Betül Bilgin, Goran Bregovic'in "Ederlezi"ni; Bursa Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Demet Oran, Kanlı Nigar'dan "Cihan Yandı Kanlı Nigar"; Bursa Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Ufuk Şener, Cemal ve Ekrem Reşit Rey'in Lüküs Hayat Opereti'nden "Lüküs Hayat" ve de ses sanatçısı Betül Bilgin , Faruk Altın'ın "Ah Bursalı" sını seslendirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.