Hava Durumu

659. Kırkpınar'ı bekliyoruz

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2020 08:05

Geleneksel sporlar dendiğinde aklımıza Kırkpınar gelir. Dile kolay tam 658 yıldır yapıldı. Bu yıl da 659'uncu yapılacaktı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle birçok spor organizasyonu gibi güreş sezonu da başlayamadı. 659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri de bu kapsamda ertelendi. Ne zaman yapılacağı, güreşseverler ve sporcuların merak ettiği konu olarak dikkat çekiyor.


Bu konuda aynı zamanda Bursalı olan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın yoğun bir çalışma içinde konuyu hem Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan ile hem de Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile bir araya gelerek değerlendiren toplantılara katıldı. Ayrıca 5 Haziran'da İstanbul'da Türkiye Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'le bir araya gelinerek konu tüm ayrıntılarıyla masaya yatırıldı.

MUSA AYDIN NE DİYOR?

Başkan Musa Aydın, 658 yıllık bir geçmişe sahip olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni yapmak için adeta seferberlik ilan ettiklerini anımsatarak, şöyle dedi:
"Elbette Bilim Kurulu'nun alacağı karar bizim için çok önemli. Bilim Kurulu'na Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni eylül ayında yapmak için başvuracağız ama onlar bu tarihi ötelerse de çok önemli değil. Ekim ayı da olsa kasım ayı da olsa tek amacımız Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni yapmak.
Bizler de Bilim Kurulu'na ön çalışma yaparak başvurma kararı aldık. Bu doğrultuda Trakya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bursa Hayat Hastanesi'nden, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili bir çalışma yapmalarını istedik. Bizler de bu raporları Bakanlığa ilettik. Biz alınabilecek tüm sağlık önlemleri ve ne şekilde organizasyon yapmak istediğimizi de rapora yazdık. Bakanlık da Bilim Kurulu'na sunacak. Sonuçta Bilim Kurulumuz bu konudaki kararı verecek. "

KIRKPINAR'IN ANIMSATTIKLARI

Kırıkpınar'ın benim spor bilimci kimliğimle özelimde önemli bir yeri var. 2005 yılında o dönem Yard.Doç. olan ve şu anda Prof.Dr. olan İlhan Toksöz'ün girişimleri ile Kırkpınar Sempozyumları Trakya Üniversitesi bünyesinde başlatılmıştı. Edirne Valiliği ve Edirne Büyükşehir Belediyesi'nin de büyük katkıları olmuş, Vali ve BŞB Başkanı sempozyumlara katılım göstermişti. Bizler de o önemli bilimsel etkinliğin bilim kurulunda olma onuru yaşamıştık.
İlki ulusal olan ve sonrasında uluslararası yapılan bu sempozyum, sonrasında Balkan Spor Bilimleri Kongresi'nin bünyesinde toplam 13 yıl devam etmişti. Hatta 2005 yılında Trakya Üniversitesi'nin Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Yüksek Okulu'nun adı da Kırkpınar Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu olmuştu. Şimdi Spor Bilimleri Fakültesi. Ayrıca Sevgili Prof.Dr.İlhan Toksöz'ün de girişimleri Kırkpınar ve Değerleri Araştırma Uygulama Merkezi kurulmuştu. Ve en büyük olay 2010 yılının kasım ayında Kırkpınar'ın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alması ile gerçekleşmiş ve bunun dosyasının içinde Toksöz'ün başlattığı sempozyumların kitapları da yer almıştı.

SONSÖZ

Korona sürecini başarılı bir şekilde yönetmekte olan ülkemizin bu 659 yıllık mirasına da sahip çıkarak, bu yıl da Kırkpınar Güreşleri'nin hayata geçmesini sağlayacağını umuyoruz.
Sonsöz Bilim Kurulu'nun ama bu da bizim dileğimiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.