Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaları Bursa’ya taşımak ve iş dünyasında Bursa’yı bu konuda örnek il olarak konumlandırmak üzere 2016 yılında BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim koordinatörlüğünde, KalDer’in desteğiyle kurulur.
GLOBAL COMPACT HAKKINDA
"Global Compact/Küresel Sözleşme" adı verilen oluşum ilk olarak 1995 yılında Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kopenhag'da gerçekleştirilen "Toplumsal Kalkınma Dünya Zirvesi" ile gündeme gelir. Bu zirvede yoksulluğun önlenmesi insanlığın etik, sosyal, politik ve ekonomik bir zorunluluğu olarak kabul edilirken bu zorunluluğun serbest piyasa ideolojisinin bir parçası olduğuna vurgu yapılır.
Dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan 31 Ocak 1999 tarihinde Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşma sırasında sermaye liderlerini küresel piyasaya insanî bir yüz vermek için çalışmaya davet eder. Annan'ın daveti 26 Temmuz 2000 tarihinde BM merkezinde yapılan bir toplantıyla resmî bir nitelik kazanır. Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin 10 ilkesi insan hakları, işçi hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında evrensel olarak kabul görmüş beyannamelerden alınır. Başlangıçta 50 şirketle yola çıkan bu oluşum süreçte 60'ın üzerindeki ülkede 10.000'in üzerinde şirket ve 3.000'in üzerinde şirket-dışı üyeye ulaşır.
Aradan yıllar geçer. Ülkemizde bu sözleşmeye ilk imzayı Koç Holding atar. Daha sonra
2006 yılında Bursa’dan sözleşmeye imza atan ilk şirket Yeşim olur.
WEPs ÜZERİNE BİRKAÇ NOT
Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Bursa Platformunda, farklı sektörlerden 40 WEPs (Kadının Güçlenmesi İlkeleri) imzacısı firma yer alıyor. Kadının Güçlenmesi şu 7 prensibi içerir:
“1: Toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması, 2: Tüm kadın ve erkeklere iş yaşamında adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi, bu ilkelerin desteklenmesi, 3: Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması, 4: Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi, 5: Kadınların güçlenmesi için girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması, 6: Toplumsal girişimler ve savunuculuk çalışmalarıyla eşitliğin teşvik edilmesi, 7: Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin elde edilen başarıların değerlendirilmesi ve halka açık raporlanması.”
Kadının Güçlenmesi Prensipleri UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan WEPs(Women’s Empowerment Princileps/Kadının Güçlenmesi Prensipleri), iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve kamu kurumları ile BM temsilcilerinden oluşan çok paydaşlı bir grubun bir yıllık çalışma ve müzakereleri sonunda geliştirilir. 8 Mart 2010, Dünya Kadınlar Günü'nde kamuoyuna tanıtılır. Bu tarihten itibaren her yıl, iş dünyası liderleri, kadın girişimciler, sivil toplum dünyası, BM kuruluşları ve hükümetler “WEPs Yıllık Konferansı”nda bir araya gelerek 7 temel prensibi olan WEPs’i tartışmaya, geliştirmeye devam eder.
KADININ GÜÇLENMESİ BURSA PLATFORMU
Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili paydaşları bir araya getirerek firmalar arası öğrenme süreçlerini desteklemek, kadının güçlenmesi prensiplerinin ülke çapında yayılımını sağlamak, iş dünyası olarak aile içi şiddete karşı ortak bir politika geliştirmek ve böylelikle de etkiyi arttırmak üzere çalışmalar yürütür.
Kadının Güçlenmesi Platformu kurulduğu yıldan beri her yıl Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi düzenliyor. Bu yılki zirve de 12 Eylül 2024’de Göynüklü Villa Verde ev sahipliğinde gerçekleşecek.
ZİRVE HAKKINDA
Açılış konuşmalarını Yeşim Grup Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, BUİKAD YKB Şeyda Şençayır, BUSİAD YKB Buğra Küçükkayalar, Kal Der Bursa Şube Başkanı Serkan Ürkmez ve UN Global Compact Türkiye YKB Ahmet Dördüncü’nün yapacağı etkinlik iki oturumda gerçekleşecek.
İlk oturum Kadın Liderliği: Her Seviyede Eşit Temsil ve Dahiliyet başlığı altında Şeyda Şençayır’ın moderatörlüğünde yapılacak. Bu oturumda Türkiye Sınai Kalkınma Bankası İK ve Kurumsal İletişim Direktörü Melis Sökmen, Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral ve Oyak Renault İK Direktörü Tolga Görgülü görüşlerini paylaşacak.
Eşit İşe Eşit Ücret: Şirketlerin Sorumlulukları ve İyi Uygulamalar başlıklı ikinci oturumun moderatörü UN Global Compact Türkiye Genel Sekreter Yardımcısı Gaye Sarıoğlu. Bu oturumda da Coca Cola İK Direktörü Aydın Örs Bingöl, Kibar Holding Yetenek Yönetimi ve İşveren Markası Direktörü Umut Önen ve Smart Güneş Teknolojileri YKB Yardımcısı Havva Köroğlu görüşlerini açıklayacak.
Ardından da kokteyl ile etkinlik sona erecek.
SON SÖZ
Buradan tüm kadınlarımıza saygıyla derken, Perşembe günü güzel bir etkinlik diliyorum. Tarih boyunca kadınlarımızın hep ezildiğini, ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü, alınıp, satıldığı, vatandaş olarak görülmediği, olimpiyatlara kabul edilmediği, oy kullanamadığı unutulmasın.
Boşu boşuna anadil, anakara, anavatan, anayurt sözcükleri doğmamıştır.
Üreten kadındır. Kadınlarımıza saygıyla.