Hava Durumu

AK Parti'de Gürkan dönemi ve bekleyenleri

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2020 08:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2020 08:56

AK Parti, yerelde ve genelde iktidarda. 2004'den yerel, 2002'den beri de genel iktidarda. Bu süreç içinde çeşitli milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları geldi ve geçti.

Kuşkusuz bu koltukların en zor olanı, il başkanlığı koltuğu. Bir tarafta genel merkez, bir tarafta genel başkan, bir tarafta Bursalı bakanlar, bir tarafta Bursalı milletvekilleri, bir tarafta belediye başkanları, bir tarafta partililer ve diğer tarafta da Bursa kenti.

Cemalettin Torun'un ayrılmasının ardından Bursa İl Başkanı olan Ayhan Salman da genel kurul öncesi görev almak istemediğini açıklayınca/açıklattırılınca(hangisi doğru yorum yok) bir süredir il başkanı kim olacak kulisleri gündemdeydi.

Önce altı isim belirlendi ve onlarla görüşüldü. Sonunda parti içi değerlendirmeler yapıldı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Sorumluluğun çok ağır, bunu bil. Çünkü Bursa bizim için çok önemli. Kucaklayıcı olacağız. Bizim ana görevimiz budur. Senden her şeyden önce bunu istiyorum." uyarısıyla Davut Gürkan'ı il başkanlığına atadı.

Şimdi iki sefer liste olmasın diye Ayhan Salman istifa etti ve yönetimde kaldı. Kısa sürede, Ocak ayında kongre yapılacak. Bu sürede iki kez yönetim yapmaya gerek görülmedi.

ERDOĞAN ÖZÜNDE NE DEMEK İSTEDİ?

Benim çok net bildiğim bir konu var. O konuda Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa'yı, bu kentteki milletvekilleri, belediye başkanları, parti yöneticilerinin dışında kimsenin bilmediği isimlerle çok yakından takip ettiği. Bunlar bir kişi de değil. Çünkü, Erdoğan kendine göre check cross yapıp, bilgileri test ediyor.

Ve Erdoğan, Bursa'daki partisinin ve milletvekilleri ile belediye başkanlarının durumunu da çok net biliyor. Bu ne demek? Bu şu demek.

Erdoğan, Bursa milletvekillerinin, Bursa'nın sorunları ile ilgili olarak tek yumruk olmadıklarını biliyor. Erdoğan bu milletvekillerinin egolarını kenara bırakmayıp, küçük gruplaşmalar içinde olduklarını biliyor. Erdoğan, bu milletvekillerinin, il başkanı ve belediye başkanları ile bir eşgüdüm içinde olmadıklarını biliyor. Belediye başkanlarının da il yönetimi ve milletvekilleri ile uyum içinde olmadıklarını, kendi başlarına hareket ettiklerini biliyor. Erdoğan, her ne kadar birinci parti olsa da partisinin Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da oy kaybettiğini biliyor. Erdoğan, herkesin egolarının zirvede olduğunu ve koltuklarının peşinde pervasızca davrandıklarının farkında. Erdoğan, biliyor ama bunu yapanlar farkında değil. Erdoğan eski il başkanlarının, eski bakan ve milletvekillerinin dışlandıklarının da farkında. Erdoğan, herkesin, birbirlerinin hata yapmasında memnunluk duyup, kıs kıs güldüklerini de biliyor. Son olarak Erdoğan, şu anda çeşitli posizyonlarda olan birçok ismin, Erdoğan olmasa o pozisyonlara sahip olamayacaklarını da biliyor.

Özetle Erdoğan, Gürkan'a "Sorumluluğun çok ağır, bunu bil. Çünkü Bursa bizim için çok önemli. Kucaklayıcı olacağız. Bizim ana görevimiz budur. Senden her şeyden önce bunu istiyorum." talimatını verirken, aklından bunların geçtiğini düşünüyorum.

Belki bir metal yorgunluğu değil ama AK Parti Bursa'da bir mental yorgunluk ve iktidar sarhoşluğu var.

Evet, işte Davut Gürkan'ı bekleyenler bunlar. O bunun altından kalkar mı? O değişime açık mı? O kucaklayıcı olabilir mi? O paradigmalarını bir kenara bırakıp, at gözlüğünü atıp etrafında olup, bitenleri analiz edebilir mi?

Bu soruların yanıtlarını bilemiyorum. Ama partinin en zor döneminde göreve geldiğini biliyorum. Bu küçük Bizansı, onun taht oyunlarını ne kadar algılayabildiğine, sadakate değil de liyakate önem verdiğine, hepsinin ötesinde gerçekten tanımlandığı gibi bir farklılık yaratma/yaratmama kapasitesine bağlı.

Kendisine başarılar diliyorum. Bu benim için önemli. Neden mi?

Zaman hızla akıp, gidiyor. Benim için önemli olan şu anda Bursa için birşeyler yapma potansiyeline ve erkine sahip olanların, gerçekten Bursa için birşeyler yapmaları. Bu dönemin de geçmişte bazı kötü olaylarla anımsanmaması.

DAVUT GÜRKAN KİMDİR?

Davut Gürkan, 1968 Kestel Gözede doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Uludağ Üniversitesi'ni bitirdi. Southern University'de (IBML) İktisat Yüksek Lisansı yaptı. Şu anda doktora eğitimine de devam ediyor. 1994 yılında brode imalatı üzerine tekstil iş kolunda Gürkan Brode ve Brode Dış Ticaret ile iş dünyasına atıldı. 17 ülkeye ihracat yapan şirketlerini yönetiyor.

2009-2011 yıllarında Gürsu OSB Müteşebbis Heyet Başkanlığı yaptı. AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcılığı ve de AK Parti yönetiminde tanıtım ve medya başkanı görevlerinde bulundu.

30 Temmuz 2018 tarihinden itibaren de Türk Kızılay Bursa Şube Başkanlığı görevini sürdürüyor. Evli ve 3 çocuk babası olan Gürkan, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da görev alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.