Hava Durumu

Akkoç, Aktaş ve ak taştaki çizgiler

Yazının Giriş Tarihi: 05.09.2020 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.09.2020 08:53

Bazı meslekler bilginin ve eğitimin dışında bir özel yetenek gerektirir. Bu özel yetenek doğuştan gelir. Sporculuk ve sanatçılık bu özel yetenek gerektiren mesleklerdendir. Messi gibi futbol, Jordan gibi basketbol oynamak, Pavarotti gibi şarkı söylemek, Leonardo gibi resim yapmak, Rodin gibi heykel yapmak her babayiğidin harcı değildir.

Bursa ve karikatür sanatı dediğimizde aklımıza karikatürü ilk kez günlük gazetelere taşıyan Cemal Nadir gelir. Cemal Nadir ile birlikte yarattığı tipler olan Amcabey(Efruz bey), Dalkavuk, Dede ile Torun, Ak'la Kara, Dalkavuk, Salamon ve Yeni Zengin.

Cemal Nadir sonrası kuşaklarda kentimiz önemli karikatüristler yetiştirdi. Burada isimlerini yazmıyorum. Bir tanesi unutursam üzüntü duyarım ve saygısızlık olur diye. Bu yetişen isimlerden biri de Kemal Akkoç'tur.

Kemal Akkoç, Bursa'nın yakından tanıdığı bir isim. Eğer yolunuz bir seferliğine de olsa Kültürpark'a düşmüşse, Yağcılar kapısına yakın bir yerde 50 yıldır, bir tuvalin önünde karşısındaki kişi veya çocuğun karikatürünü çizen Kemal Akkoç ile karşılaşmışsınızdır.

Ben kendisini 1975 yılından beri tanırım. Uzun yıllar Bursa Hakimiyet'te de birlikte çalıştık. 1970 yılından beri Kültürpark'ın içinde portreler çiziyor. Bu yıl ise Kültürpark'taki 50. yılı. Bunun vesilesi ile bir Kültürpark'ta 50 Yıl sergisi açıyor. O serginin açılışı da bugün saat 15.00'te Kültürpark Çarşamba kapısında olacak.

BAŞKANLARIN PORTRELERİ

Kültürpark'ta açık havada karikatür çizmesinin 25. yıldönümü dolayısıyla, 15 Ağustos 1995'te Yağcılar kapısında bir karikatür sergisi açtı ve burada o dönem BBŞB Başkanı Erdem Saker'in karikatürünü çizdi.

2000 yılında 30. yılda açtığı sergide BBŞB Başkanı Erdoğan Bilenser'in, 2005'te 35 yılında çatığı sergide rahmetli BBŞB Başkanı Hikmet Şahin'in, 2010'da 40. yılında ve 2015'te 45. yılında açtığı sergilerde Recep Altepe'nin karikatürlerini çizdi.

Bugün yine Kültürpark'ta Kemal Akkoç'un 50.yıl sergisi var. Bu serginin açılışına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ta katılacak.

Bu sefer karikatürist Akkoç, başkan Aktaş'ın resmini ak bir taşın üzerine çizecek.

KEMAL AKKOÇ KİMDİR?

Kemal Akkoç, 1949'da Erzincan'da doğdu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Türkoloji bölümünü bitirdi. Karikatür çizmeye 1965'te başladı ve ilk sergisini Erzurum Güzel Sanatlar Galerisi'nde açtı. 1976'da İnegöl Lisesi'ne Türkçe-edebiyat öğretmeni olarak atandı. 1973'ten, 1977'ye değin Akbaba mizah dergisinde karikatürleri yayımlandı. 1975'te Bursa'da Tayfur Şapolyo ile birlikte sergi açtı.

1975'te İtalya'da Vercelli Karikatür Yarışması'na katılarak altın madalya kazandı. 1977'de yine İtalya'daki Tolentino Karikatür Yarışması'na gönderdiği yapıtlarından biri Uluslararası Karikatür Müzesi'ne alındı. Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen uluslararası yarışmada Folklor Kulübü özel ödülünü kazandı. Güldürü Üretim Merkezi'nce (GÜM) açılan yarışmalarda, kısa mizah dalında 1982'de mansiyon, 1983'te ikincilik ödülü aldı.

SONSÖZ

Evet, öncelikle Kemal Akkoç'u Kültürpark'taki 50. yıl sergisi için kutluyorum.

Bu sergiye katılacak olan Alinur Aktaş'a ve o gün Akkoç'u yalnız bırakmayacak olan sanatseverlere de teşekkür ediyorum.

Mustafa Kemal Atatürk ne diyor?

"Yüksek uygarlığın merdiveni sanattır."

Sanat ve sanatçıya saygıyla...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.