Hava Durumu

Ankara Antlaşması, Fransa ve Türkiye

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2021 08:04

Doğu sorununda İngiltere, Yunanistan ve İtalya ile millî menfaatleri uyuşmayan Fransa, Sevr Antlaşması'nın imzalanmasından 3 ay önce Türk Fransız Cephesi'nde geçici bir mütareke yapar ve TBMM ile ikili ilişkilere başlar.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılması ve Sovyet Rusya ile Ankara Hükûmeti arasında imzalanan Moskova Antlaşması, Türk-Fransız ilişkilerini de olumlu yönde etkiler. Fransa Cumhuriyeti, eski bakanlarından Henry Franklin-Bouillon'u gayriresmî olarak Ankara'ya gönderir. Bouillon, Mustafa Kemal, Dışişleri Bakanı Vekili Yusuf Kemal Bey ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile iki hafta kadar devam eden görüşmelerde bulunur.

Özellikle, Mustafa Kemal ile Franklen-Bouillon arasında yapılan görüşmelerde esas olarak Misak-ı Milli konusu ve yeni Türk Devleti'nin mevcudiyeti ele alınır. Savaşın gidişatı Fransızlar'ın tereddütlü olduğu bir konudur. Sakarya Meydan Muharebesi'nin sonunda kazanılan zafer Fransa açısından tereddütleri ortadan kaldırır. Ve iki ülke arasında 20 Ekim 1921'de Ankara Anlaşması imzalanır.

Ankara Anlaşması ile İtilaf Devletleri Cephesi bozulur ve yeni Türk Devleti, Fransa tarafından tanınır. Güney Cephesindeki savaş resmen sona erer ve Türkiye'nin Güney sınırı belirlenir.

INSTITUT FRANÇAİS'İN SERGİSİ

Institut français Türkiye(Institut français Türkiye, Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği'ne bağlı, finansal otonomiye sahip bir kurumdur), Ankara Anlaşması'nın yüzüncü yılı vesilesi ile "Ankara Anlaşması: Bağlam, Müzakere ve Sonuçlar" başlıklı bir kolokyum(Bilimsel bir sorunun tartışıldığı toplantı) ve "Ankara Anlaşması (1921 - 2021)" başlıklı sergi düzenledi.

Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe Fransa Büyükelçiliği Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı ve Institut français Türkiye Genel Müdürü Jean-Jacques Victor da katıldı.

Victor, 20 Ekim 1921'de imzalanan Ankara Anlaşması'nın sonuçlarının ve iki ülke ile iki halkı birleştiren bağların gücünün anlamak isteyen herkes için çok değerli olduğunu ifade etti. 23 Kasım'a kadar sürecek olan sergi, İstanbul'da 5 Kasım - 23 Aralık ve İzmir'de 2 Kasım - 31 Aralık tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Sergi açılışının ardından Institut français Türkiye'nin Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) ile ortaklaşa düzenlediği "Ankara Anlaşması: Bağlam, Müzakere ve Sonuçlar" başlıklı kolokyuma geçildi.

Kolokyum, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) Müdürü Bayram Balcı, Antalya Bilim Üniversitesi'nden Mesut Uyar, IFEA'dan Jean-François Pérouse ve Claire Le Bras, Sinan Kuneralp ve Collège de France'dan Henry Laurens'in Ankara Anlaşması'nın farklı yönlerini ve ikili ilişkiler ile bölge üzerindeki etkilerini tartıştıkları sunumları ve soru - cevap bölümü ile devam etti.

SON SÖZ

Uluslararası ilişkiler karşılıklı çıkara dayanır. Burada kadim dostluk, sürdürülebilir dostluk gibi kavramlar yerine oturmaz. Sadece uzun süreli olumlu/olumsuz ilişkilere dayalılık söz konusudur.

BBDSO VE CUMHURİYET KONSERİ

Pandemi nedeniyle bir süredir Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın(BBDSO) konserlerinden uzak kalmıştık. Konserler başladı. Perşembe günü de Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın(BBDSO), Merinos'taki Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi' Osmangazi Salonu'nda "Cumhuriyet Bayramı" konseri vardı.

Bu konserde İstiklal Marşı'nın beste yarışmasına katılan çeşitli besteler çalındı.

Dağhan Doğu'nun yönettiği orkestraya, solist olarak tenor Özer Öndeş ve anlatıcı olarak da Alim Ozan katıldı.

Bu konserin sponsoru TOFAŞ'tı. Konseri Bursa Filarmoni Derneği Başkanı Ömer Kızıl, TOFAŞ Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Yazgan, TOFAŞ Üretim Direktörü Recep Temizesen ile birlikte izledik.

Konserin finali ise her zamanki gibi 10. yıl Marşı ile yapıldı.

Nice 98 yıllara.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.