Hava Durumu

Ar-Ge ve Ar-Ge mühendisi üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2018 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2018 07:24

Ar-Ge tam açılımı ile Araştırma ve Geliştirme (Research & Development). Bu kavram OECD tarafından, "Bilgi dağarcığını artırmak amacıyla sistematik olarak sürdürülen yaratıcı çalışma ve bu bilginin yeni uygulamalar yaratmak için kullanılması" olarak tanımlanır. Dünyanın ilk Ar-Ge'si Thomas Edison tarafından kuruldu.
Ülkemizde bu konunun ilk farkındalığını yaşayan sanayici Vehbi Koç oluyor. 1971 yılında Necmi Aksop'un "Söz Sahiplerine Göre: Türkiye Nasıl Kalkınır?" isimli kitabının 98'inci sayfasında bir Amerika seyahatinin ardından yazdığı yazının içinde dönemin Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Koç şunları söylüyor:
"Birleşik Amerika'nın etüt ve araştırmalar için 700 bin kişi çalıştırarak, senede takribi 24 milyar dolar sarf etmesi ve bu sayede her sahada pek çok yeniliklere sahip olması söz konusudur."
Bu konunun önemini hisseden ve farkındalığını yakalayan Vehbi Koç dört yıl sonra ülkemizdeki özel sektörün ilk Ar-Ge'sini kuruyor. Adı Koç Araştırma Geliştirme. Bu birim hem otomotiv, hem de sanayii başkanlıklarına bağlı olarak kuruluyor. O dönemin başkanları Can Kıraç ve Fahir İlkel. Bu merkezin ilk Başkanı/Koordinatörü Claude Nahum ( 1975-1981). Bu merkez 90'ların başında lağv edildi ve görev ihtiyaç duyan şirketler tarafından devralındı.
En geniş döneminde 50'ye yakın personeli vardı ve toplam 150 proje hayata geçirildi.

Bursa'nın ilk Ar-Ge'si
Kentimizde ilk Ar Ge, aynı zamanda ülkemizin ilk lisanslı otomotiv üreticisi olan Tofaş tarafından 1994 yılında kuruldu. 18 bin metrekarelik bir alana kurulu olan bu merkezde 700 mühendis çalışmakta. Bu merkez 2016 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 5'inci kez düzenlenen Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi kapsamında "Otomotiv Sektör Birinciliği" ile ödüllendirildi. 2015 yılında da Otomotiv Sektöründe En İyi Ar-Ge Merkezi ödülünü ve Türkiye'deki tüm Ar-Ge Merkezleri arasında en iyi 3. Ar-Ge merkezi ödülünü alan Tofaş böylelikle art arda ikinci kez aynı ödülün sahibi oldu.
Turkıshtime'in 2017 Aralık verilerine göre Tofaş, Türkiye'nin dördüncü büyük Ar-Ge'sine sahip ve şirket 2016 yılında göre 440.280.000,00 TL'lik yatırımı ile cirosunun yüzde 2.96'sını Ar Ge'ye yatırmakta.(Bu dünya standartlarına göre iyi bir orandır.)

AR-GE MÜHENDİSLERİ YETİŞTİRME PROGRAMI
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) işbirliğinde Otomotiv Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programı'nın yaz dönemi yarın başlıyor. Programa katılacaklar Endüstri 4.0, İnovasyon, Tasarım gibi başlıklarda eğitim alacak ve proje uygulaması yapacak.
Tofaş, Martur, Oyak Renault ve Coşkunöz desteğiyle düzenlenen program sayesinde iki yılda 81 kişi eğitim alırken, adaylardan 55 tanesi çeşitli şirketlerin Ar-Ge, üretim, kalite ve lojistik birimlerinde görev aldı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: "Otomotivde bilişim ve yazılım teknolojileri ile yaşanan dönüşümün en önemli ayaklarından biri Ar-Ge merkezleri. Otomotivde Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek program ile mühendis adaylarımız Ar-Ge birimlerinde ihtiyaç duyacağı beceri ve yetkinlikleri kazanacak. Bu sayede maliyet ve zaman tasarrufu sağlayacak ve gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı azaltacağız" dedi.
Bursa'da faaliyet gösteren 40'dan fazla Ar-Ge merkezine yönelik geleceğin yenilikçi, araştırmacı, yaratıcı ve üretken personelinin yetiştirilmesinin hedeflendiği programda, 50 öğrenci 38 ayrı başlıkta toplam 300 saat olarak eğitim alacak.
Türkiye'deki 62 üniversiteden 376 kişinin başvurduğu programa, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği bölümlerinde lisans ve yüksek lisans eğitimi alanlar kabul ediliyor.
Ar-Ge yolculuğumuz iyi geçsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.