Hava Durumu

Atatürk, Kennedy ve Korona

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2020 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2020 08:03

Yer, Thames nehri Runnymede çayırı. Tarih 27 Mayıs 1215. Günümüzdeki anayasal düzene ulaşana kadar yaşanılan tarihi sürecin en önemli basamaklarından biri olan Magna Carta Libertatum /Büyük Özgürlükler Sözleşmesi, Papa III. Innocent, Kral John ve baronları arasında imzalanıyor. Böylece insan hakları düşüncesi Magna Charta Libertatum ile kağıda dökülüyor.

"İnsan haysiyeti ve yaşama hakkı bütün bu hak ve özgürlüklerin temelini oluşturur."

Yer, Ankara Palas. Tarih 20 Mart 1937. Romanya Dışişleri Bakanı Antenescu ile görüşmesinde Mustafa Kemal Atatürk şunları söyler:

"Milletleri yönlendiren ve yöneten adamlar, elbette öncelikle ve öncelikle kendi milletinin varlığının ve mutluluğunun nedeni olmak isterler. Fakat aynı zamanda bütün milletler için aynı şeyi istemek gerekir.

Bütün dünya olayları bize bunu açıktan açığa kanıtlar. En uzakta sandığımız bir olayın bize bir gün dokunmayacağını bilemeyiz. Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve bir milleti bunun bir organı saymak gerekir. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün organlar etkilenir."

Yer, Paris BM Genel Kurulu. Tarih 10 Aralık 1948. BM Genel Kurulu'nda kabul edilen 30 maddelik İnsan Hakları Beyannamesi'nin 25. Maddesi:

"Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. Herkes, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısı durumunda güvenlik hakkına sahiptir."

Yer, Amerika. Tarih 10 Haziran 1963. ABD Başkanı J.F.Kennedy şunları söylüyor:

"Sadece Amerikalılar için değil, tüm dünyadaki kadın ve erkekler için barış istiyoruz. Sadece kendi zamanımız için değil, tüm zamanlar için istiyoruz. Farklılıklarımızı şu anda sona erdiremesek bile daha güvenli bir dünya oluşturabiliriz. En temel bağımız hepimiz bu küçük gezegenin üzerinde yaşıyoruz, hepimiz aynı havayı soluyoruz, hepimiz çocuklarımızın geleceğini düşünüyoruz ve hepimiz ölümlüyüz."

Yer, Çin'in Wuhan kenti. Tarih 27 Aralık 2019. Hastaneye yatan 61 yaşındaki bir Çinli 11 Ocak'ta Covid 19'dan hayatını kaybediyor.

Yer, Bursa. Tarih 12 Nisan 2020. Dünya genelinde (02.00 itibarıyla) 1.767.855 vaka ve 108.281 ölüm.

NE DEMİŞLERDİ?

Atatürk 1937'de "En uzakta sandığımız bir olayın bize bir gün dokunmayacağını bilemeyiz. Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve bir milleti bunun bir organı saymak gerekir. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün organlar etkilenir."

Kennedy 1963'te "En temel bağımız hepimiz bu küçük gezegenin üzerinde yaşıyoruz, hepimiz aynı havayı soluyoruz, hepimiz çocuklarımızın geleceğini düşünüyoruz ve hepimiz ölümlüyüz."

NE DERS ÇIKARMIŞIZ?

Ne ders çıkarmış insanlık? Hiç.

Kimler kazanmış? Ego ve harislik.

Kim kaybetmiş? İnsanlık.

Çıkarılacak ders:

"Dünya değişiyor. Değişim her noktada var. Ama evrensel değerler değişmiyor ve değişmeyecek. Mutlak evrensel doğrular onlar. Huzur ve refah arayışı; savaş ve yoksulluk kıyamete kadar devam edecek. Ego ile aklın savaşı ve de cehaletle bilimin savaşı sonsuza kadar sürecek."

SONSÖZ

O (Mevlana) 800 yıldır söylüyordu ve söylemeye devam edecek:

"Düne ait ne varsa dünde kaldı, her gün bir yerden göçmek ne iyi, her gün bir yere konmak ne güzel, bulanmadan donmadan akmak ne hoş, dünle beraber gitti cancağazım ne kadar söz varsa düne ait, şimdi yeni şeyler söylemek lazım. "

Einstein diyor ki;

"Aynı yöntemlerle, farklı sonuçlar beklemek aptallıktır."

Ey Hz.Mevlana, aynı beyinlerle, yeni birşeyler söylemek çok zor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.