Hava Durumu

Atatürk ve Bilim Günü

Yazının Giriş Tarihi: 07.11.2020 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.11.2020 08:57

UNESCO'nun 15 Ekim - 3 Kasım 2001 tarihleri arasında gerçekleştirilen 31. Genel Konferansının 20. Maddesi gereği 10 Kasım günü Barış ve Kalkınma İçin Dünya Bilim Günü olarak ilan edilmişti.Bu gün çeşitli etkinliklerle kutlanmaktaydı.

Birleşmiş Milletler, bu günün amacını şöyle özetlemekte:

"Barışçıl ve sürdürülebilir toplumlar için bilimin rolü konusunda kamu bilincini güçlendirmek; Ülkeler arasında bilim için ulusal ve uluslararası paylaşımı ve dayanışmayı teşvik etmek; Bilimin toplumların yararına kullanılması için ulusal ve uluslararası taahhüdü yenilemek; Bilimsel çabaya destek sağlamak için bilimin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek."

Bu yıl, dünyanın küresel COVID-19 salgınıyla mücadele ettiği dönemde, Dünya Bilim Günü'nün odak noktası,"Küresel salgınla mücadelede Toplum için ve Toplumla Bilim".

UNESCO'nun COVID-19'a tepkisi üç ana başlık etrafında toplanmakta

Bunlar "Uluslararası bilimsel işbirliğini teşvik etmek...Suya erişimi sağlamak... Ekolojik yeniden inşayı desteklemek."

BU YILKİ ETKİNLİK

Bu yıl Birleşmiş Milletler Küresel Hedefler Bölümü'ne (UNDGC_CSO) üye olan Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA), ATAA BM İlişkiler Komitesi öncülüğünde Işık Binyılı (The Light Millennium, NY) işbirliğiyle düzenlenecek etkinliği, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün (10 Kasım 1938) aramızdan ayrılışının 82. Yıldönümüne de atfetti.

Böylece oluşturulan program, Atatürk'ün bilime katkıları bağlamında, Türkiye'nin kurucusu M. Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 82. yıldönümü ile Birleşmiş Milletler'in 10 Kasım Bilim Günü/Haftası ile bağlantılı olarak anmayı ve Atatürk'ün insani gelişme, barış ve ülke kalkınmasında bilime vermiş olduğu önem çerçevesinde sunmayı amaçlıyor.

Düzenlenecek webinar etkinliğinin başlığı "Toplum ile Toplum için bilim" şeklinde oluşturulmuş.

Toplantıda Atatürk üzerine Onur Konuğu olarak Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere Daimi Temsilcisi (2009-2012) Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Bilim üzerine Northwestern Üniversitesi, Nöröloji Bölümü, Feinberg Tıp Okulu'ndan Doç. Dr. P. Hande Özdinler

ve genç bilimci olarak da Northwestern Üniversitesi, Nöröloji Bölümü, Feinberg Tıp Okulu'ndan Dr. Seda Çamalan konuşacaklar.

Etkinlik bugün saat 14.00-15.30 arasında gerçekleşecek. Bilime gönül verenler ,için şu linki veriyorum: /us02web.zoom.us/webinar/register/WN_xDtSCRmzQGOVdRuvBWh-EA

ATATÜRK NE DEMİŞTİ?

"Gerçek kurtuluş, toplumdaki marazı (hastalığı) tespit edip tedavi etmekle elde edilir ve marazın tedavisi ancak ilmi ve fenni bir tarzda yapılacak olursa şifa verici olur. Yoksa ilmin ve fennin dışında bir tedavinin hiçbir zaman marazı tedavi etmeyeceği malumdur." Atatürk, 27 Ekim 1922

"Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir." "Benim manevi mirasım ilim ve akıldır." - M. K. Atatürk

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.