Hava Durumu

Atık yağlar ve Nilüfer Belediyesi

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2022 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 07:53

Hergün gündelik yaşantımızın içinde bitkisel yağları kullanırız. Kızartma için, yemek yapmak için ve diğer gerekçelerle. Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen yağların genel adıdır.

Bu yağları kullanım sonrası genelde lavabodan atarız. Halbuki bu kullanılmış atık yağlar çevreye büyük zararlar veren maddelerdir.

Türkiye'de yılda 1.700.000 ton bitkisel yağ gıda amacı ile kullanılır. Bu yağdan yaklaşık olarak 350.000 ton atık yağ oluşur.

Konuyu araştırdığınızda bakın atık yağların çevreye zararları nelerdir:

“1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu yani 15 kişinin bir yılda alması gereken suyu içilmez hale getirir.

Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin % 25‘ini oluşturur.

Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara sebep olur.

Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir.

Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olur.

Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler.

Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.

Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar verir.”

ATIK YAĞLAR VE NİLÜFER BELEDİYESİ

Bu konuda bir bilinçlendirme çalışması yürüten Nilüfer Belediyesi bir de yarışma düzenliyor. Nilüfer Belediyesi, bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların önüne geçmek ve  öğrencilerin bu konuda bilinçlenmelerini sağlamak için bu yıl da Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması  düzenliyor. 28 Şubat’ta başlayacak ve 20 Mayıs’ta sona erecek olan yarışmanın ödül töreni 3 Haziran’da olacak.

Bilindiği gibi Nilüfer Belediyesi’nin artık geleneksel hale gelen Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması bu yıl da Kolza Biodizel ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile 9. kez düzenleniyor.

Yarışma, Nilüfer’deki bütün ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsıyor.  Bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların engellenmesi ve öğrencilerin de çevrenin korunması konusunda bilinçlenmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya başvurular 28 Şubat’ta başlıyor.

Öğrenciler evlerinde toplanan atık yağları okullarına götürerek, Nilüfer Belediyesi’nin okullarına koyduğu bidonlarda toplayacak. Böylece çevreyi korumaya katkıda bulunacak olan öğrenciler aynı zamanda okullarının da ödül kazanmasına katkıda bulunacak.

20 Mayıs’a kadar sürecek bu kampanyada en fazla atık yağ toplayan 6 okul ödüllendirilecek. Ayrıca bu 6 okulda en fazla yağ getiren 3 öğrenciye de ödül verilecek. Yarışmanın ödül töreni 3 Haziran’da Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde yapılacak.

ATIK YAĞLARIN GERİ KAZANIMI

Bitkisel atık yağların bertaraf edilmesi yerine, bu atıklardan faydalanılması, mümkündür.  Geri dönüşüm sayesinde hem atık yağlarımızdan kurtulmak hem de bunları bir faydaya dönüştürmek mümkün olabilmektedir.

Toplanan tüm atık yağlar biyoenerji için kaynak haline gelebilmekte olup, bu, yenilenebilir enerji üretebilmek için bizlere kaynak sağladığı anlamını gelir. Bu kaynaklardan elde edilebilen biyodizel yakıtlar, petrol kaynaklı yakıtlara göre yaklaşık olarak yarı oranda daha az sera gazı salımı yapar, bu da yalnızca bu atıkların doğaya verdiği zararı ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda farklı kaynakların daha yüksek olan zararlarının da azaltılmasına olanak sağlar.

Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülür. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilir.

SON SÖZ

Bu konu çok önemsemediğimiz bir konu. Çevre konusundaki önceliklerimiz arasında yok. İşte bu nedenle Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı bu çalışmayı önemsiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.