Hava Durumu

Atilla - Nihal Ege Bursa’daydı

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2025 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2025 08:14

UNESCO 1972’de Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi hazırlar. Türkiye, bu sözleşmeyi 1982’de onaylar.

Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi’nin olağanüstü evrensel değere sahip olarak değerlendirdiği kültürel ve doğal mirasın parçası olan 1223 varlığı 2024 yılı itibarıyla içerir.

Bunlar arasında 168 Devlet Tarafından 952 kültürel, 231 doğal ve 40 karma mülk bulunur. Ekim 2024 itibarıyla 193 Devlet Dünya Mirası Sözleşmesini onaylar.

Alanında ülkemizdeki ilk ve tek sivil toplum kuruluşu olan Dünya Mirası Gezginleri Derneği 2010 Haziran’ında kurulur.

Derneğin amacı, Unesco’nun ilan ettiği Kültürel ve Doğal Dünya Miraslarının tanıtımını yaparak ülkemizde bulunan Dünya Miraslarının ülke çapında kamuoyunca bilinmesini sağlamak ve korunmaları konusunda toplumun bilinçlendirilmesine hizmet etmek; ayrıca, ülkemizdeki benzer yerlerin ortaya çıkarılıp Unesco Dünya Mirası Listesine alınmasına yardımcı olmak için gerekli faaliyetlerde bulunmaktır.

***

Süreç içinde Dünya Mirası Gezginleri Derneği 2010 yılında doğar. Dünya Mirası Gezginleri Derneği’nin kuruluş öyküsü ilginçtir. Dernek kurucusu Atilla Ege ve eşi sürekli yurtdışı gezileri yapar. Bu gezilerin birinde 2002 yılında Atilla ve Nihal Ege sırt çantalarını alıp Arjantin’e giderler. Bir kamp yerinde ateşin etrafında oturup gençlerle sohbet ederlerken Fransız bir öğrenciye, o güne kadar 70 ülke gezdiklerini söylerler. O Fransız genç "UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kaç yeri gezdiniz?" diye sorar. "O da ne ki?" diyen Atila Bey’e o genç Fransız anlatır. Atilla Bey o zamanı şöyle anımsar:

"O kadar güzel anlatıyordu ki ağzımız açık, masal dinler gibi dinledik. Tanrım, bu alemde ne kadar az şey biliyormuşuz. O gün bizim için yeni bir günün ve aynı zamanda yeni bir hayatın başlangıcı oldu..."

Süreç içinde Dünya Mirası Gezginleri Derneği doğar.

Atilla Ege (66) Kaz Dağları’nda bir köyde doğar. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olur, yani Mülkiye’yi bitirir. İstanbul Üniversitesi’nde master, ardından doktora yapar. Özel sektörde yöneticilik yapar. 1982’den beri İzmir’de lisan ve bilgisayar kursları işletir sonra emekli olur. Ve 1971’den bu yana fırsat buldukça dünyayı gezer.

ATİLLA VE NİHAL EGE ÇİFTİ BURSA’DAYDI

UNESCO Dünya Mirasları konusunda cumartesi günü Rekortmen Gezginler Atilla ve Nihal Ege, Merinos Bursa Müze etkinlik salonunda bir konferans verdiler.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa UNESCO Derneği ortak organizasyonunda gerçekleşen etkinlikte Rekortmen Gezginler Atilla ve Nihal Ege Dünya Mirasları konusunda bilgiler verdi ve deneyimlerini paylaştılar.

Günümüzün Evliya Çelebileri Atilla ve Nihan Ege çifti bugüne kadar 143 ülkede 1002 dünya mirası gördü.

Atilla ve Nihal Ege çifti ile cumartesi günü toplantı öncesi Misi Köyü’nde Bursa UNESCO Derneği’nin SOKÜM (Somut Olmayan Kültürel Miras) Müzesi’nde buluştuk. Bu değerli aileyi tanımak beni mutlu etti. Kendileri ile hem SOKÜM Müzesi’ni gezdik hem de Atilla Beyden İpek Yolu hakkında bilgi aldık.

Ege çifti Bursa’nın birçok değeri olduğunu özetle helva için her şeyin olduğunu, helvanın kazana konduğunu, helvanın pişirildiğini ama “burada helva var” denmediğine yani Bursa’nın pazarlanması ve tanıtılması noktasındaki eksiklere dikkat çektiler.

Daha sonra da BUÜ eski öğretim üyelerinden ve de bir dönemler Bursa Valiliği danışmanlığı da yapan Nazife Küçükaslan’ın Misi’deki Nermin Ablanın Evi’ne gittik. Birkaç odalı butik otelde aynı zamanda kahvaltı organizasyonları ve randevulu akşam yemekleri de bulunabiliyor. Orayı da görmenizi isterim. Orası bir müze gibi.

SON SÖZ

Her şey dönüp dolaşıyor ve Bursa’nın tanıtılması ve de pazarlanması noktasındaki eksikliklere takılıyor. Bursa’da yerel yönetim, kamu, STK’lar ve akademi dünyasının birbirinden kopuk Bursa’nın markalaşması, tanıtılması ve pazarlanması noktasında işler yaptığını görüyoruz.

Bölünüp, ayrılıp, kutuplaştığımız ortada. Hiç olmazsa Bursa özelinde bir araya gelelim.

Bu arada Atilla ve Nihal Ege çiftini tanımaktan onur duydum. Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan ve arkadaşlarına da başarılar diliyorum.

----- ----- ----- -----

BUMİAD’DA MUSTAFA GÜMÜŞ GÜVEN TAZELEDİ

Bursa’da İlker Özarslan başkanlığında Mühendis ve Mimar İşinsanı ve Sanayicilerin bünyesinde yer aldığı BUMİAD, 29 Mayıs 2009 tarihinde 30 kurucu üye kurulur. BUMİAD ülkemizde bu konuda ilk ve öncü bir dernektir.

Cuma günü BUMİAD’ın genel kurulu gerçekleşti. Bu genel kurulda divan başkanlığını Hüseyin Gürkan yaptı. Genel kurulda mevcut başkan Mustafa Gümüş ve yönetimi aklandı. Sonra yönetim kurulu seçimi gerçekleşti. Bu genel kurulda Mustafa Gümüş güven tazeledi. Mustafa Gümüş’ün yeni yönetimi şu isimlerden oluşuyor:

“Mustafa Gümüş, Bülent Alp, Zarif Ayça Güler, Yaşar Poyraz, İsmail Yılmaz, Ferdi Tercanlıoğlu, Onur Aytar, Ali Gümüş, Serdar Özkıyıcı, Aydemir Ersoy.”

Yedekler: Mustafa Dayanıklı, Özcan Gök, Emir Birgün, Seçil Bulcan Ürküt, Uluay Koçak Güvener, Halil Bayam, Gürsel Arslan, Hulusi Ömer Kayra, Abdullah Büyükışıklar, Nehir Özbey, Melih Güzel.”

Mustafa Gümüş başkanlığındaki BUMİAD yönetimine başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.