Hava Durumu

Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2024 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 08:09

1977’de Cenevre’de yapılan Dünya Sağlık Asamblesi ile uluslararası toplumların herkes için sağlık konusunda mücadeleye davet edilmesinin ardından, örgüt Avrupa’da sağlık politikalarının oluşumunu tekrar incelemeye başladı ve bu çalışmalar 1984 yılında 38 hedeflik, bölgesel "herkes için sağlık stratejisi"nin uygulanmaya başlamasıyla sonuçlandı.

DSÖ Sağlıklı Kentler Projesi, Avrupa ölçeğinde sağlığı, karar vericilerin gündeminde ön sıralara yerleştirmeyi ve herkes için sağlık stratejisinin prensipleri ve hedefleri doğrultusunda, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kalkınma için kapsamlı yerel stratejiler geliştirmeyi amaçlayan uzun dönemli uluslararası bir gelişim inisiyatifidir. Sağlıklı Kentler Projesi'nin ana hedefi, kentte yaşayan ve çalışan insanların fiziksel, zihinsel, sosyal ve çevresel gönençlerini arttırmaktır.

Bu çalışmalar 1988 yılında planlı bir şekilde başladı ve beşer yıllık planlardan oluşan evrelerle devam etti.

Sağlıklı Kentler Birliği "Sürdürülebilir Kalkınma" ve "Sürdürülebilir Kentler Yaratmak" için yapılmış bir düzenlemedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Sağlıklı Kentler Projesi küresel bir harekettir. Sağlıklı kent, halk sağlığı ve kentsel tasarım kavramları, politikanın insan sağlığı üzerindeki etkisine vurgu yapmak için kullanılan kavramlardır.

1996 Habitat II, 2002 Johannesburg Yerel Yönetimler Zirvesi ve WHO (DSÖ)'nün 2000 Milenyum yılı deklarasyonun ana temaları, hep "Sürdürülebilir Kentler" oldu. Burada bu ana tema ile etkili yerel yönetimler sağlamak, ulusal-bölgesel-yerel ortaklıklar kurmak ve sağlık temelli stratejiler üretmek vizyonu ile yola çıkıldı. 2003 yılında Belfast da yayınlanan kentlerin politik temsilcilerinin imzaladığı ve Dünya Sağlık Örgütü' nün onayladığı deklarasyonda da; "Uluslararası birlikteliği ve ilişkileri güçlendirmek için kentler ve bölgeler arasında kaynakların, bilginin ve tecrübelerin paylaşılması gerektiği" vurgulandı.

Tüm bu deklarasyonlara imza atan, Türkiye'den ilk Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Projesi üye kenti olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de Sağlıklı Kentler Birliği kurulması ve geliştirilmesi için öncülük etti.
Böylece Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin temelleri atıldı. 22.12.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Birlik Tüzüğü İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı ve yürürlüğe girdi. 3 Şubat 2005 Perşembe günü, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde Sağlıklı Kentler Birliği Kuruluş Toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin 21 oy ile Birlik başkanlığına seçildi ve ilk başkanı oldu.
Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’na Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2003–2008 yıllarını kapsayan 4. Faz’dan itibaren üyeliği bulunuyor. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ise kurulduğu 2005 yılından beri Ulusal ağ olarak Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’na üye. 2019 yılında başlayan 7. Faz süreci 2025 yılında tamamlanacak. DSÖ, bu ağ kapsamında politik kurul, bilim kurulu ve danışma kurulu oluşturarak çalışmalara rehberlik ediyor.

EMİN DİREKÇİ KATILDI

Tek sağlık gündemini temel alan Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Politik Kurul’un üyeleri, iş birliğini ve iyi uygulama paylaşımını daha da geliştirmek amacıyla 5-6 Eylül 2024 tarihlerinde Çekya’nın Brno şehrinde bir araya geldi.

Brno Belediye Başkanı Markéta Vaňková’nın ev sahipliğinde ve DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Bölge Sorumlusu Kira Fortune’un koordinasyonunda gerçekleşen toplantıya Türkiye Sağlıklı Kentler Ulusal Ağı adına Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Sekreteri Murat Ar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Şehirler Proje Koordinatörü, İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker katıldı.
Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Politik Kurulunun üst düzey yöneticilerinin de katıldığı toplantının gündem maddelerinde, 7. Faz değerlendirmesi için ilk bulgular ve planlar hakkında geri bildirim sağlanması ve Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı'nın bir sonraki aşaması için stratejik yön ve hedefleri belirleyen 8. Faz için planlama sürecinin başlatılması vardı.

AVRUPA SAĞLIKLI ŞEHİRLER AĞI 2025 KONFERANSI BURSA’DA

Toplantının sonunda DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağının 2025 yılı Konferansı’nın Bursa’da yapılmasına karar verildiği duyuruldu.

Bu duyuru öncesi katılımcılara Bursa’nın tanıtım filmi sunuldu ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in davet mesajı yayınlandı. Konferans detaylarının Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Bölge Sorumlusu Kira Fortune liderliğindeki heyetin Eylül ayı ortalarında gerçekleştireceği Bursa ziyareti ile geliştirilmesi planlanıyor.

SON SÖZ

Evet, önümüzdeki yıl Bursa, Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı 2025 Konferansına ev sahipliği yapacak. Bu güzel bir gelişme 2025 Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı buluşması Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurulduğu kentte yapılacak.

Bursa’nın tanıtımı açısından güzel bir buluşma.

Şimdiden başarılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.