Hava Durumu

Avrupa Yeşil Mutabakatı

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2021 08:04

Doğanın bir dengesi var. Bu denge içinde bir de döngüsü var. Bu döngü bozulduğunda, yani doğanın kendini yenileme hızı, doğayı insanın kirletme hızının altında kaldığında doğanın dengesi de bozulmaya başlıyor.

Bu bozulma iklim değişikliğini, türlerin çeşitliğinin azalmasını ve daha birçok dengenin bozulmasına neden oluyor. Doğanın temel yasasını Darwin yıllar önce özetlemişti:

"Doğaya uyum sağlayan türünü devam ettirir. Sağlayamayan yok olup gider."

Bu aynı zamanda demektir ki doğada her canlı, doğaya uyum sağlayarak türünü devam ettirir. Ama insanoğlu büyük bir had bilmezlikle doğayı kendine uydurmaya çalışıyor. Sonuç baştan belli.

Sanayi devrimi sonrası süreçte başlayan, fosil yakıtların enerji kaynağı olarak kullanımının getirdiği aşırı karbon salınımı, sera gazlarının artmasını tetikledi, bunun yanı sıra 1928'de bulunan Kloroflorokarbon (CFC) gazları ozon tabakasının delinmesini sağlarken iklim değişikliğinin habercisi oldu.

1990'lı yıllardan beri iklim değişikliğiyle mücadele, sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kullanımı gibi başlıkları dünya konuşmaya başladı. Bunlar için zirveler düzenlendi, protokollar imzalandı.

Bu noktada çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik konularında gösterdiği hassasiyet ile bilinen Avrupa Birliği (AB), 2019 yılının Kasım ayında bu hassasiyetleri bir adım ileri taşıyarak, Birlik'in çevre ve sürdürülebilirlik konularında kesin ve iddialı adımlar atacağının bir taahhüdü niteliğinde bir inisiyatifler paketi sundu. Bu paket Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) adını taşıyordu.

AVRUPA BİRLİĞİ YEŞİL MUTABAKATI NEDİR?

Yeşil Mutabakat, AB'nin 2050'ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi (decoupling) ve kimsenin ve hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren yeni büyüme stratejisidir. Yani Mutabakat, emisyonları azaltırken iş imkanları yaratacak ve yaşam kalitesini artırmayı hedefliyordu.

7 POLİTİKA ALANI BELİRLENDİ

Bu hedeflere varma noktasında belirdiği stratejiler ise 7 politika alanını kapsamakta. Bunlar " 1) Temiz enerji, 2) Sürdürülebilir sanayi, 3) İnşaat ve renovasyon, 4) Tarladan sofraya, 5) Kirliliğin ortadan kaldırılması, 6) Sürdürülebilir hareketlilik ve 7) Biyoçeşitlilik."

Bu arada hedeflenen dönüşümün gerçekleştirilmesi sürecinde yol gösterici nitelikte olması ve araç görevi görebilmesi için bazı plan ve mekanizmalar da kurgulandı.

Bunlar ise şunlardı:

"Mutabakat kapsamında gerekli yatırımların yönetilmesi konusunda çerçeve niteliği taşıyan Avrupa Yeşil Mutabakatı Yatırım Planı, Süreçten sosyoekonomik olarak zarar görme riski bulunan bölge ve toplulukların (fosil yakıt değer zincirinde yer alanlar vb.) negatif etkilenmesinin önüne geçmek amacıyla kurgulanan Adil Dönüşüm Mekanizması, Avrupa'nın 2050'de iklim-nötr olması hedefinin gerçekleştirilebilmesine engel olabilecek ulusal uygulama farklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen Avrupa İklim Yasası, Yeşil ve dijital dönüşüm ile endüstri ve KOBİ'lerin desteklenmesini hedefleyen Avrupa Endüstriyel Stratejisi ve Sürdürülebilir üretim ve tüketim pratiklerinin Birlik içerisinde benimsenmesini hedefleyen Döngüsel Ekonomi Eylem Planı'dır."

BURSA NE YAPTI?

Bu noktada Türkiye'de atılan adımları samimiyetsiz buluyorum. Çünkü, konuya sahip çıkanlar sadece ihracatçılar gibi görünüyor. Başta TİM olmak üzere bünyesindeki çeşitli ihracatçı birlikleri birşeyler yapıyor? Neden yapıyor? AB'ye ürün satacakları için zorunluluktan yapıyorlar. Bu beni üzüyor. Kuşkusuz gerçekten buna inanarak yola çıkan sanayi kuruluşlarımız da bulunuyor. Ama azınlıkta.

Bursa özelinde de bu konuda bir ara UİB Ar Ge birimi Ekim 2020'de bir çalışma yapmış ve bir rapor hazırlamıştı. Bazı şirketlerde bu konuda bünyelerinde çalışmalar yapıyor.

Unutmayın biz geleceğimize miras bırakmıyoruz, biz devraldığımız emanete ihanet ederek geleceğimize bırakıyoruz. Bu utanç hepimizin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.