Hava Durumu

Bakan Özer ve son kitabı

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2022 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2022 07:59

Mahmut Özer, bu çalışmasında, eğitim sistemimizdeki birçok sorunun temel eğitimdeki eşitsizliklerden kaynaklandığını gayet açık biçimde ortaya koyuyor.  Eğitim reformunun okul dışı faktörleri gözeten eğitim politikalarıyla desteklenmesi gerektiğini, bunun da ancak toplumsal mutabakat zemininde gerçekleştirilebileceği hakikatını  çalışmasının merkezine yerleştiriyor.

Heybesinde rektörlük, ÖSYM başkanlığı ve MEB bakan yardımcılığı (kitap bakan olmazdan önce çıkmış) ve belki de en önemlisi bir bilim adamı olarak deneyimleri bulunan Özer, bu sayede eğitim sisteminin çok farklı katmanlarına bütüncül bir yaklaşımla bakabilmiş. Bunu yaparken uluslararası araştırmalara başvurmuş, yeni gelişmeleri ve yaklaşımları detaylı bir şekilde incelemiş. İncelemesine orada bırakmayıp Türkiye’nin ihtiyaçlar çerçevesinde politika önerileri getirmiş.”

ERGÜDER’İN DEĞERLENDİRMESİ

Bu yazı şu andaki Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr.Mahmut Özer’in bakan yardımcılığı sırasında yayınlanmış olan “Eğitim Politikalarında Sistemik Uyum” başlıklı kitabı için kitabın arka kapağına yazılmış bir yazı. Yazıyı yazan ise Prof.Dr.Üstün Ergüder. Ayrıca, kitabın sunuş yazısını da Üstün Hoca kaleme almış.

Üstün Hoca, Boğaziçi Üniversitesi’nde 2000 yılında sona eren rektörlük görevinin ardından Sabancı Üniversitesi 'nde ders verdi ve üniversitenin İstanbul Politikalar Merkezi 'nin Direktörü oldu.

 Robert Kolej Mezunlar Derneği Başkanlığı'nı yaptı. İtalya'nın Bologna'daki Magna Charta Akademik Özgürlük ve Kurumsal Özerklik Gözlemcilik Konseyi Başkanı, AIESEC Türkiye Danışmanlar Yüksek Kurulu Başkanı, Eğitim Reformu Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Mütevelliler Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı, Özyeğin Üniversitesi Mütevelliler Heyeti üyesi, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesidir.

Üstün Hocayı yaklaşık 15 yıl önce kızımın mezuniyet töreninde Koç Lisesi’nde yaptığı konuşması ile tanıdım. Ardından kendisine ulaşıp, ilgimi çeken konuşma metnini rica edip, konuşmalarının bazı bölümlerini köşeme taşımıştım. Değerli bir bilim insanıdır.

BAKAN ÖZER’İN KİTABI

Prof.Dr.Mahmut Özer’in kompleks sistemler, network bilimi, eğitim politikaları, mesleki ve teknik eğitim ve yükseköğretim konularında 100’ü aşkın makalesi ve kitabı bulunuyor. Özellikle mesleki eğitim ve okul öncesi eğitim ile ilgili çalışmalara ağırlık veriyor.

Son yazdığı Eğitim Politikalarında Sistemik Uyum isimli kitapta, eğitimin çeşitli konuları ile ilgili görüşlere yer veriliyor.

Özer önsözünde özetle şunları söylüyor:

“Eğitimin farklı kademeleri ve işlevleri arasında daha fazla uyum, eğitimden sorumlu kurum ve kuruluşlar arasında daha fazla iş birliği ve koordinasyon olması gerektiği şeklindeki gözlem ve tecrübelerim, beni bu kitabı yazamaya yönlendirdi. Bu kitapta eğitim sistemi ile ilgili farklı kademelerdeki sorunlar ve gelişmeler ele alınmaktadır.

Kitapta daha önce rektör, ÖSYM Başkanı ve halen MEB Bakan Yardımcısı olarak eğitimin farklı kademelerinde yapmış olduğum görevler esnasında edindiğim deneyimlerle yazdığım yazı ve makaleleri bir araya getirdim. Tüm bu deneyimler eğitimin farklı kademelerindeki deneyimlerinden yola çıkarak sistemin bütünü, eğitim sisteminin tüm alt bileşenleri ile ilişkilerini görebilme imkanı verdi. Bu deneyimi elinizdeki kitaba aktarmak istedim.”

SON SÖZ

Bir sanayici büyüğüm geçenlerde bana Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr.Mahmut Özer’in Eğitim Politikalarında Sistemik Uyum isimli kitabını armağan etti. O kitabı bu bayramda okuma fırsatım oldu.

Öncelikle kitap yazmanın ne olduğunu bilirim. Bir bakanın görev yaptığı bakanlık ile ilgili bir konuda kitap yazması bana göre değerlidir.

Uzun yıllardır gazetecilik yapan, kitap yazmaya çalışan, bir eğitimci ve bir akademisyen sıfatıyla bu kitabı değerli buldum.

Ayrıca Bakan Özer’in kitapları arasında ilgimi çeken “Türkiye’nin mesleki eğitimle imtihanı” adlı bir kitabı daha var.

Evet, laf salatası yapmak yerine, insanın bir alandaki düşüncelerini somut olarak kağıda dökmesi, bunun ötesinde kitaplaştırması çok değerlidir.

Umarım Bakan Özer, bu kitaplarda sözünü ettiği sistemleri hayata geçirir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.