Hava Durumu

BAL-GÖÇ ve Hasan Öztürk

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2022 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2022 08:10

Balkanlar’da Türk boylarının varlığı MS 5. yüzyıldan itibaren hissedilir. Anadolu’dan Müslüman Türklerin gelip Rumeli’ye yerleşmesi, ilk defa 1261’de Moğollardan kaçıp Bizans’a sığınan Selçuklu Meliki İzzeddin Keykavus’la gerçekleşir. 30-40 kadar oba onunla gelir. Osmanlı’da ise Orhan Gazi’nin Nilüfer Hatun’dan (Holifera) olan oğlu Süleyman Paşa, Rumeli’ye 1351’de geçer.

Süreçte Osmanlı, Balkanlar’da fetihlere başlar. Bildiğiniz gibi Evlad-ı Fatihan, Osmanlı İmparatorluğu’nda Balkanlar’ın fethine katılan beylerin, fatihlerin soyundan gelenlere verilen addır. O dönemden bugüne kadar Balkan Türkleri için bu tabir de kullanılır.

93 Harbi’nden sonra ise göçler bu sefer Anadolu’ya başlar. 93 Harbi, Balkan Savaşları, I.Dünya Savaşı, Mübadele, 1950, 1989 dönemi hep Türkiye’ye yapılan büyük göçlere tanık olunur.

Özetle, yılların Evlad-ı Fatihanları, günümüzün göçmenleri, muhacirleri olur.

Mustafa Kemal Atatürk, 17 Ocak 1931 ‘de muhacirlerimiz için şunları söyler:

“Muhacir diye küçümsenenler; tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani düşmanla sonuna kadar dövüşenler, çekilen ordunun ricat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın milli hatıralarıdır...’’

BAL-GÖÇ

7 Ocak 1985'te Mümin Gençoğlu başkanlığında "Mümin Gençoğlu, Yusuf Kırayoğlu, Ali Öztürk, Mehmet Kocabaş, Hüseyin Yılmaz, Sami Kocaoğlu, Zülkef Yeşildağ, Ali Osman Cesur" tarafından kurulan BAL-GÖÇ- Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği kentimizin önemli STK’larından biridir.

Haftasonu bu derneğimizin genel kurulu yapılıyor. Bu genel kurulda Prof.Dr.Emin Balkan, Doç.Dr.Kader Özlem ve Hasan Öztürk başkanlık için yarışacak.

HASAN ÖZTÜRK, BİRLİK VE DAYANIŞMA PLATFORMU

1 Aralık 2021’de Hasan Öztürk “Bursa’mız demografik olarak ülkemizde Balkan Türklerinin en yoğun yaşadığı vilayet, başka bir ifade ile Balkanlıların başkentidir” diyerek adaylığını ilk açıklayan isim oldu. Bundan yaklaşık 4 yıl önce Bal Göç üyelerinin aralarında olduğu kişiler Bal Göç’ü daha yukarıya taşımak için Hasan Öztürk’ün önderliğinde Birlik ve Dayanışma Platformu’nu kurdu. Şimdi bu grubun adayı olarak Bilgisayar Mühendisi olan Hasan Öztürk başkanlık için yarışacak.

Geçtiğimiz pazar günü de Hasan Öztürk ve arkadaşları projelerini açıkladı. Bu açıklamada ayrıca Mithat Kırayoğlu da Birlik ve Dayanışma Platformunun hayata geçirmek istediği “Balkan Kültür ve Yaşam Merkezi”ni anlattı.

Hasan Öztürk anlatımında şeffaf, katılımcı, çoğulcu ve üreten bir Bal Göç yaratmayı hayal ettiklerini belirterek, en önemli projelerinin dijitalleşme olduğunu ifade etti ve şöyle dedi:

“Özellikle üyelerimizin bilgilerini, üyeler arası iletişimi, kurumun üyelerle olan iletişimini dijitale taşımalıyız. Şeffaflık, güvenilirlik, kendi sorunlarını hızlı iletme, yönetime kolay ulaşma gibi, dijitalleşmeyle aramızdaki uzaklıkları yakınlaştırmayı hedefliyoruz. Kendi kültür ve geleneklerimizi yaşatarak insanları buluşturmak hedefiyle de Balkan Kültür ve Yaşam Merkezi adı altında bir projemiz var. Bunların hepsinin ana temeli ise, kurumsal bir yönetim anlayışıdır. Kaynakları oluşturup, hizmet üreten bir kurum haline dönüşmüş BAL-GÖÇ hedefliyoruz.

Bal Göç’ü geleceğe taşımakla da ilgili en önemli konu tüzüğümüz ve demokratik seçimler. Eğer biz geniş katılımlı seçimler içerisinden en doğruyu seçmeye başarırsak, kaybedenler sadece üzülür. Ancak üzülen hiçbir zaman kırılmaz. Herkes o kongre salonuna çok adaylı girer ve tek adayın başkanlığında çıkmayı becereceğimize inanıyorum.

Bugün BAL-GÖÇ hayatınızın neresinde ve yolunuzun ne kadarı kesişiyor? BAL-GÖÇ üyeleri içerisinde ne kadarı sizin arkanızdadır? Bunlara cevap bulmak istiyorsak, sorunun kaynağını bulmalıyız. Çözümü de ona göre aramalıyız. Bizim hedefimiz BAL-GÖÇ’ü gündemi takip etmekten çok, gündemi belirleyen bir kurum haline getirmektir.”

Mithat Kırayoğlu ise o gün Bal Göç projelerinin hayata geçirileceği yer olarak yapmayı düşündükleri Balkan Kültür ve Yaşam Merkezi’nin proje detaylarını anlattı. O merkezde klasik yönetim binası, sosyal yaşam alanları, çok amaçlı salon ve yardımcı toplantı salonları,  eğitim projeleri için sınıflar ve atölyeler, Balkan Kültürü Müzesi, Sergi salonu, Balkan Kütüphanesi yer alacak.

SON SÖZ

Evet, genel kurulda üç başkan adayı başkanlık için üyelerden oy talep edecek. Ben Bal Göç’ü yukarılara taşımak isteyen herkese başarılar diliyorum.

Kazanan Bal Göç olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.