Hava Durumu

BALKANTÜRKSİAD 2027 vizyonu ve TKDK

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2021 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2021 08:07

2020 yılı Ocak ayında pandeminin daha sesinin az duyulduğu dönemde BALKANTÜRKSİAD YKB Berat Tunakan başkanlığında bir Brüksel gezisi düzenler. Bu gezi sırasında hem Brüksel Büyükelçiliğimiz, hem de AB nezdindeki Büyükelçiliğimiz ziyaret edilir. Toplantılara Bulga-ristan Milletvekili İlhan Küçük vesile olur. Kendisi aynı zamanda AB Projeleri ile ilgili AB komis-yonunun başkan yardımcısıdır.
Toplantılarda AB Projeleri masaya yatırılır. Bu projelerden ülkemizin yete-rince yararlanmadığı anımsatılır. O toplantılardan BALKANTÜRKSİAD çok etkilenir. 2027 yılına kadar oluşturdukları viz-yonun içine bu konu da monte edilir.

Daha sonra geçtiğimiz aylarda Türkiye'nin AB Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ile online toplantı gerçekleştirilir. Bu toplantıda Bozay konuyu anımsatıp, konuya dikkat çeker.
Geçtiğimiz hafta sonu BALKANTÜRKSİAD Gıda & Hizmet Sektörü Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen moderatörlüğünde bir online toplantı gerçekleştirildi. Burada 'Kırsal Kalkınma İçin AB Hibeleri' masaya yatırıldı. Toplantının konuk konuşmacısı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç'tu. Online seminerde, üyelerin merak ettikleri sorular da yanıtlandı.
Bursa'da 332 projeye 168,8 milyon TL hibe sağladıklarını belirten Tunç, "Bu hibeler sayesinde 395,6 milyon TL yatırım yapıldı. Kentimize, 28 süt üretim tesisi, 17 besi çiftliği, 28 kanatlı et üretim tesisi, 1 yumurta tavukçuluğu, 100 bitkisel üretim, 74 arıcılık projesi, 1 su ürünleri üretim tesisi, 12 kırsal turizm tesisi gibi çok çeşitli tesisler kazandırdık" dedi.

KONUNUN TARİHSEL GELİŞİMİ

Ülkemizde STK'lar ve iş dünyası tarafından önemsenmeyen konulardan biri de AB projeleri/hibeleri konusu. Ülkemizde bu konu gündeme geldiği ilk dönemler AB masalarının bulunduğu kentlerde bazı toplantılar düzenlendi.
Bu konu kentimizde ağırlıklı olarak 2000'li yılların başında gündeme getirilmiş, konu ilk kez BTSO'da dönemin BUSİAD Başkanı Celal Beysel başkanlığında düzenlenen bir toplantıda masaya yatırılmıştı. O dönem de BTSO AB masasında Aytaç Hanım vardı. Yanlış anımsamıyorsam "AB Bilgi Köprüleri" projesiydi.
O sürecin devamında BUSİAD, BEGEV ile beraber bazı mesleki eğitim konusunda AB Projeleri hayata geçirmişti.
Özellikle özel sektör, AB hibeleri konusunda AB Projesi yapmaya çok uzak durmakta. Bu konuda ülkemizde özel sektörde en fazla proje yapıp, AB hibelerinden yararlanan şirketlerin başında Celal Beysel'in Floteks şirketi gelmekte. Beysel de bu konuyu geçtiğimiz yıl BUSİAD'da bir online toplantıda Tuğrul Karasarlıoğlu ile birlikte anlatmıştı.

SON SÖZ

BALKANTÜRKSİAD'ın gündeme taşıdığı bu konu çok önemli bir konu. Bizler AB'ye yıllardır Türkiye Cumhuriyeti olarak AB hibeleri fonuna her yıl düzenli olarak katkı koyuyoruz. Ama ülkemizde AB projelerine yeterli sayıda başvuru olmadığı için, bizim yatırdığımız paralardan diğer ülkeler projeleri ile yararlanmakta.
Özünde bu hibelerde kullanılan paralar kendi paramız. Buradan özellikle iş dünyasına sesleniyorum, lütfen bu AB projeleri konusunu önemseyin. Oradan gelecek parayı küçümsemeyin, projeyle uğraşamayız, demeyin. Benden söylemesi.

TURİZMVE KOVİD-19

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, TÜRSAB, artık bazı etkinliklerini pandemi ortamında TÜRSAB TV üzerinden duyuruyor ve üyeleri ile paylaşıyor.
Bu kapsamda Türkiye'nin pandemi sürecinde açıklamalarını ilgiyle takip ettiği Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, TÜRSAB TV'de Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Eker'in hazırlayıp sunduğu 'Kovid-19 ve Turizm' programına konuk oldu.

Mehmet Ceyhan hoca bu söyleşide özetle şunları söyledi:
"Daha önce yaşanan pandemilerin, virüsün mutasyona uğraması ve daha az zararlı hale gelmesiyle iki yıl içinde bitti. Bir yılın geride kaldığı, mevcut şartlarda maskesiz mesafesiz hayata geçiş için tarih vermek henüz mümkün değil.
Pandemi beş safhadan oluşuyor. Alınan önlemlerin gevşetilmesiyle Türkiye'nin üçüncü safhadan ikinci safhaya geri döndü. Ancak şu anda yeniden üçüncü aşamaya geçme noktasına geldi. Hastalığa yakalananların yüzde 90'ı belirti göstermiyor. Salgının bitmesi için tüm dünyanın belli bir düzeyin altına inmesi gerekiyor. Bu da bir seneden önce mümkün görünmüyor.
Aşı konusunda da tüm dünya ülkeleri tedarik noktasında sıkıntılar yaşıyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.